afgodsbeeld


afgodsbeeld 1.0

beeld dat een afgod voorstelt; beeld van een afgod

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afgodsbeeld…

is een beeld; is een voorstelling; is een voorwerp

  • [Omvang concreet] varieert in grootte
  • [Materiaal] is gemaakt van uiteenlopende materialen, zoals steen, brons, hout of goud
  • [Functie] dient om vereerd te worden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] stelt een afgod voor; is als object van verering in verschillende godsdiensten verboden

Hoofdsemagram: beeld


Algemene voorbeelden


In de oudheid werden theaters zodanig ontworpen dat de stem van de acteurs moeiteloos tot achteraan zou dragen. Ook bekend uit die tijd zijn afgodsbeelden uit wier mond de massa kon worden toegebulderd via acoustische kanalen.

http://www.etro.vub.ac.be/Research/DSSP/publications/loc_conf/ICT-2001.pdf,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • afgodsbeelden creëren

Van de vroegchristelijke, vrijstaande plastiek is zeer weinig bewaard (en misschien ook heel weinig gemaakt), wellicht uit ideologische overwegingen, om niet met het standbeeld eventuele afgodsbeelden te creëren.

http://users.pandora.be/websthetica/webstheticaVRA.htm

  • afgodsbeelden dienen

Hij krijgt de schuld van alles wat misgaat op deze wereld. Alsof hij zichzelf en deze wereld geschapen heeft, alsof hij de Lieve Heer, Adam en Abraham in één is. En ook nog eens de afgodsbeelden die Abraham eerst per ongeluk diende.

De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

  • (geen) afgodsbeelden maken

A.D. tracht steeds opnieuw ook een literaire dimensie aan zijn beeldende kunst mee te geven. Een literaire dimensie, die tevens een boodschap inhoudt. Hij maakt ook beelden die wat neutraler van opzet zijn. Daarbij stelt hij wel een grens. Zo kreeg hij eens een verzoek een christelijk beeld te maken. Dat verzoek wees hij af en hij verblijdde een collega met die opdracht. "Neen", zegt hij gedecideerd: "daar doe ik niet aan mee. Bovendien mogen wij geen afgodsbeelden maken en daar houd ik mij aan."

http://www.nihs.nl/nihs/nieuws_pub/hakehilla/index.html,

met adjectief ervoor


  • het bronzen afgodsbeeld
  • een houten afgodsbeeld
  • gouden afgodsbeelden

Christina hief haar handen ten hemel in gebed, en het bronzen afgodsbeeld daalde af van zijn voetstuk om naar haar toe te komen, maar daardoor viel het in stukken uiteen.

Het paradijs, Anton Haakman,

Achter de gestrekte armen van een houten afgodsbeeld uit Mali hangt een 'gezicht op de natuur' dat uit zo verschillende materialen als jute, karton, asfaltpapier en enkele reusachtige houten kammen is samengesteld.

NRC,

Hij probeerde haar te overreden het geloof op te geven, hij smeekte, hij stelde haar gouden bergen in het vooruitzicht en bracht haar met twaalf dienstmaagden onder in een uiterst comfortabele villa vol gouden afgodsbeelden.

Het paradijs, Anton Haakman,

  • talrijke afgodsbeelden

Langs de karavaanwegen waren de oases nederzettingen met belangrijke handelsknooppunten. De koopmansgeest die er heerste, bracht een grote tolerantie met zich mee op religieus gebied en een gastvrijheid voor alle mogelijke godsdiensten en sekten. Zo vindt men onder andere in Mekka het heiligdom "de KAABA", een vierkante tempel van 10 op 12 meter en 6 meter hoog. In die tempel waren talrijke afgodsbeelden en werden de oude Arabische stamgoden vereerd.

http://www.antiracisme.be/respect/teksten/resp-txt-islam_1.htm#10

met voorzetselgroep


Voorzetsel: uit

  • een afgodsbeeld uit Mali

Achter de gestrekte armen van een houten afgodsbeeld uit Mali hangt een 'gezicht op de natuur' dat uit zo verschillende materialen als jute, karton, asfaltpapier en enkele reusachtige houten kammen is samengesteld.

NRC,

in voorzetselgroep


  • offers brengen aan het afgodsbeeld

De indianen in een dorp in Peru huwelijkten een mooi meisje van een jaar of veertien uit aan een mensvormige steen die zij als een god (huaca) beschouwden. Alle dorpelingen namen deel aan de bruiloft die drie dagen duurde en die met allerlei feestelijkheden gepaard ging. Het meisje bleef nadien maagd en bracht ten behoeve van het volk offers aan het afgodsbeeld. De mensen betoonden haar de grootste eerbied en hielden haar voor een godin.

NRC,

  • omsmeden tot een afgodsbeeld

Terwijl Mozes op de berg Sinaï van God de Tien Geboden ontving, smeedden de Israëlieten hun gouden sieraden om tot een afgodsbeeld. Woedend over zoveel ontrouw, sloeg Mozes na zijn terugkeer de stenen tafelen met de Tien Geboden stuk.

http://www.planet.nl/planet/show/id=78873/contentid=438461/sc=d5c0b4,

voorafgegaan door als


  • als afgodsbeeld
  • als een afgodsbeeld

In een kelderruimte werd een kapel gecreëerd met een televisietoestel als afgodsbeeld, brandende lampen die de traditionele kaarsen vervangen en jaarboeken van Electrabel in plaats van missalen op de kerkstoelen.

De Standaard,

Ze behoren tot de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods, een sekte die in haar geboorteland Brazilië in opspraak toen een van haar predikanten een beeld van de Heilige Maagd, voor de katolieken patrones van Brazilië, op de televisie als afgodsbeeld sloeg en stampte.

De Standaard,

Clemens zat op de tafel als een afgodsbeeld.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding