afrekencultuur


afrekencultuur 1.0

(neologisme)

cultuur waarin personen, instellingen of organisaties die een bepaalde verantwoordelijkheid dragen, worden afgerekend op hun prestaties

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afrekencultuur…

is een cultuur

  • [Toepassingsgebied of bereik] beoordeelt en rekent mensen of instellingen met een bepaalde verantwoordelijkheid af op basis van hun prestaties

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Schuyt richtte zijn kritiek ook op de afrekencultuur in het onderwijs, die volgens hem bijdraagt aan het onherbergzame klimaat op de scholen.

    http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    In een afrekencultuur is de rol van het intuïtieve oordeel geheel verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een cascade van het voldoen aan tot in kleine details vastgelegde verwachtingen.

    http://www.aup.nl/pdf/Kohnstammlezing2001.pdf

    Efficiëntie vandaag leidt niet zelden tot inefficiëntie morgen. "Winst" op één terrein leidt niet zelden tot "verlies" voor de samenleving als geheel. Dat is zichtbaar voor hen die begrippen als rechtvaardigheid en solidariteit, gelijkheid en waardigheid, respect en ontwikkeling nog op waarde weten te schatten [...]. Het tweede beschavingselement, de sociale moraal, wordt aangetast door de rigide afrekencultuur die zo karakteristiek is voor de markt.

    http://www.stopdeuitverkoop.nl/manifest.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1998