afscheidsbrief


afscheidsbrief 1.0

brief waarmee men afscheid neemt van een of meer personen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afscheidsbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee men afscheid neemt van een of meer personen

    Algemene voorbeelden


    Ramón had thuis een afscheidsbrief geschreven, waarin hij vermeldde, dat wij, recherche van het bureau Warmoesstraat, het plan hadden om hem te arresteren en dat hij het daarom raadzaam vond om te verdwijnen.

    De Cock en de moord op melodie, Appie Baantjer,

    Na twee bellen cognac waren niet alleen de misselijkheid en de koppijn verdwenen, ook het trillen van mijn handen bleek tot bedaren gebracht. Om mijzelf van dit laatste wonder te overtuigen begon ik aan een lange afscheidsbrief voor het meisje Riëtte. Ik schreef het epistel woord voor woord, want mijn hand gehoorzaamde weliswaar, maar mijn hersenen hadden nog last van een verstopping. Het werd een mal, sentimenteel krokodillestuk.

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    De Spriet van De Vrije Ondernemershulp vzw, een vereniging ter voorkoming en begeleiding van faillissementen, toont de afscheidsbrief van Jack en Brigitte. Het paar is halsoverkop naar het buitenland gevlucht met 60.000 frank, een bestelwagen van twaalf jaar oud en twee kinderen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    afscheidsbrief 1.1

    brief waarmee iemand afscheid neemt van zijn of haar geliefde en een liefdesrelatie verbreekt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een afscheidsbrief…

    is een brief; is een geschrift

    • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee men een liefdesrelatie verbreekt

      Algemene voorbeelden


      Adèle voelde zich duidelijk schuldig tegenover haar man, die ze haar 'trouwe Tom' noemde, en tegenover vele anderen: ouders, zus, vrienden. Ze smeekte Adam steeds om het haar niet zo moeilijk te maken. De laatste brief was een afscheidsbrief. Ze schreef dat ze Tom niet meer kon bedriegen. Ze vertelde Adam dat ze van hem hield en dat hij nooit zou weten hoeveel hij voor haar had betekend. Ze zei dat hij de beste minnaar was die ze ooit had gehad. Maar ze kon Tom niet in de steek laten.

      Bezeten van mij, Nicci French,

      De schrijfster Geertrui Daem componeerde een afscheidsbrief aan een geliefde, waarin ze zich langzaam opwerkt tot felle woede.

      NRC,

      Ik probeer de dingen op een rijtje te krijgen in de hoop dat het jou en mij helpt. Dit is geen afscheidsbrief. Ik maak het niet uit, maar ik ga wel mijn eigen weg.

      De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      afscheidsbrief 1.2

      brief waarmee iemand die zelfmoord gepleegd heeft afscheid neemt van zijn familieleden, vrienden of vriendinnen e.d., al dan niet met opgave van de reden voor de zelfmoord; zelfmoordbrief
      In deze toepassing het meest gebruikelijk. Zeer vaak in combinatie met een bezittelijk voornaamwoord.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een afscheidsbrief…

      is een brief; is een geschrift

      • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee een zelfmoordenaar afscheid neemt

        Algemene voorbeelden


        Ik fantaseerde over een zachte dood en bedacht hoe ik onopvallend aan een overdosis slaapmiddelen kon komen. Ik schreef afscheidsbrieven en gedichten waar de somberheid vanaf droop. Niemand wist dat.

        Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

        'Als Koen Verhelst geen zelfmoord had gepleegd, had ik nooit een huiszoeking in het hotel bevolen', zei ze wezenloos. Verhelst had de afscheidsbrief in het koffertje gelegd en het deksel opengeklapt opdat de politie de brief zou vinden.

        De vijfde macht, Pieter Aspe,

        Er zijn niet direct aanwijzingen gevonden dat Margaux zelf een einde aan haar leven maakte. Geen afscheidsbrief, geen sporen van inbraak of geweld.

        De Standaard,

        De kinderen lagen dood op hun kamers, telkens met kogels in de borst en door de slapen. In de living lag een roerende afscheidsbrief. De rijkswacht, die ter plaatse kwam noemde de vrouw de vermoedelijke daderes.

        http://users.skynet.be/sky50779/recht1.htm

        De schoonzoon waarschuwde daarop de Kortrijkse politie, die gisterenmorgen omstreeks acht uur in de woning de lichamen van het echtpaar aantrof. De vrouw was getroffen door een kogel in het hoofd. Vanneste moet al op zondag de afscheidsbrief geschreven en verstuurd hebben naar zijn oudste dochter.

        De Standaard,

        Dat Wilma in haar afscheidsbrief aan haar ouders haar suïcide als een daad van zelfbevrijding noemde wijst er op dat zij nog zeer onbewust was.

        http://spiritueeltrefpunt.nl/vraagbaak/frame.htm?/vraagbaak/vraagbaak_zelfmoord.htm

        In een afscheidsbrief heeft Lombardo gesuggereerd dat er meer aan de hand is dan aantasting van zijn goede naam. Hij schreef dat zijn zelfmoord ook bedoeld was om te voorkomen dat zijn vrouw en kinderen zouden worden vermoord.

        NRC,

        Hij deed zijn cap af, zijn motorbril, wreef even over zijn ogen en laadde de revolver. Geen moment dacht hij aan zoiets als een afscheidsbrief, er leefde maar één doel in zijn hart. Met zijn rug naar het boograam ontgrendelde hij het wapen en zette de loop tegen de schedel boven zijn oor.

        Kreutzersonate, Margriet de Moor,

        Twee Koerdische vrouwen hebben zichzelf in de Duitse stad Mannheim in brand gestoken [...]. Koerdische groepen zeiden dinsdag dat de zelfverbranding een politiek protest is geweest. De vrouwen, in de leeftijd van 20 tot 30 jaar, zouden een afscheidsbrief hebben geschreven. Zij hadden zich op een oever van de Rijn overgoten met benzine.

        Meppeler Courant,

        Vrij onlangs pleegde admiraal Boorda, chef van de marine van de Verenigde Staten, zelfmoord omdat hij een perscampagne vreesde, nadat een bekend Amerikaans tijdschrift had bekendgemaakt dat hij zich wellicht eretekens had aangematigd waarop hij geen recht had. In een afscheidsbrief beklemtoonde admiraal Boorda dat hij zijn geliefde vloot een vernederende perscampagne wou besparen.

        De Standaard,

        Gerhard Liener, voormalig financieel-directeur van Daimler-Benz, is donderdag dood aangetroffen in zijn woning aan de Tergernsee. Hij heeft zelfmoord gepleegd, wat blijkt uit een afscheidsbrief aan zijn vrouw, aldus politie-onderzoekers.

        Meppeler Courant,

        De afscheidsbrieven aan mijn kinderen schreef ik in het zwart, in een rustig, regelmatig handschrift, sereen in het vooruitzicht van een zelfgekozen dood; daarna schakelde ik noodgedwongen over op blauw, de kleur van de hoop; dan opnieuw zwart, en vervolgens rood.

        Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • een afscheidsbrief nalaten

        Slechts de kale feiten zijn bekend: op 76-jarige leeftijd benam een jarenlange vriend en adviseur van president Mitterrand zich het leven. Aan de doodsoorzaak wordt niet getwijfeld. Hij liet geen afscheidsbrief na.

        NRC,

        In april 1997 pleegde een lid van de raad van bestuur van een van de banken in het kartel zelfmoord. Hij had een afscheidsbrief nagelaten die hij naar de gerechtelijke instanties en naar de Oostenrijkse oppositiepartijen had gestuurd.

        Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

        • een afscheidsbrief vinden

        De Osse politie houdt het erop dat de jongen een einde aan zijn leven heeft gemaakt door de uitzichtloosheid van zijn situatie. Er zou een door de drie jongens gezamenlijk ondertekende afscheidsbrief aan de ouders zijn gevonden.

        NRC,

        Even dacht ze, net als de politie, aan zelfmoord, maar nergens vond ze een afscheidsbrief.

        Algemeen Dagblad,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        afscheidsbrief 1.3

        brief waarmee iemand die gaat sterven afscheid neemt van zijn familieleden, vrienden of vriendinnen e.d., al dan niet met vermelding van bijzonderheden over zijn of haar leven
        Vaak in combinatie met een bezittelijk voornaamwoord.

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een afscheidsbrief…

        is een brief; is een geschrift

        • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee iemand die gaat sterven afscheid neemt

          Algemene voorbeelden


          Marco heeft op zijn sterfbed een prachtige afscheidsbrief van veertig pagina's geschreven waarin hij de kinderen deelgenoot maakte van hoe hij het leven zag.

          Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

          Maar ook hebben zij in de loop van de tijd een nieuwe houding tegenover Japan gevonden. Belangrijke factoren daarvoor waren de afscheidsbrief van Wims eerste moeder, geschreven voor haar overlijden in het kamp, waarin geen sprake was van verbittering. En het dagboek van Wims vader, geschreven in Japans krijgsgevangenschap. Ook hij was uit op verzoening.

          http://www.initiativesofchange.nl/,

          De zeven trappisten werden twee maanden geleden ontvoerd door de Gia. Dat zij met die mogelijkheid wel degelijk rekening hebben gehouden, blijkt uit de afscheidsbrief van pater Christian de Chergé, prior van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Atlas en één van de zeven slachtoffers. Hij schreef de brief twee jaar geleden, na de eerste invallen van de Gia in het klooster. Daarna overhandigde hij hem in een gesloten omslag aan zijn familie die hem nu openbaar maakte.

          De Standaard,

          In de boot, met de verstikkingsdood voor ogen, worden de lafaards van de helden gescheiden. Afscheidsbrieven, opoffering, rantsoenering, tegen de achtergrond van een mogelijke nucleaire ramp. Naar het drama hoef je hier niet te zoeken.

          De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

          afscheidsbrief 1.4

          brief waarmee familieleden, vrienden of vriendinnen e.d. afscheid nemen van iemand die gaat sterven

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een afscheidsbrief…

          is een brief; is een geschrift

          • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee men afscheid neemt van iemand die gaat sterven

            Algemene voorbeelden


            Na het faxen spoedde ik me naar mijn Chinese huisarts in Holland Village. Hij gaf me extra pilletjes voor deze moeilijke dagen en verbood me ronduit om deel te nemen aan de nachtelijke dodenwacht in de gevangenis. Thuisgekomen vond ik nog een tiental faxen voor Johannes met de allerlaatste bemoedigende afscheidsbrieven van familieleden en vrienden. Het was iedere dag een hele troost voor hem als ik handenvol faxen bij hem bracht.

            NRC,

            afscheidsbrief 1.5

            brief waarmee iemand zijn vertrek aankondigt, zoals een minister die afstand doet van zijn of haar ministerschap, een koningin die afstand doet van de troon, een leidinggevende die zijn baan opzegt, iemand die een politieke partij of organisatie verlaat of een sporter die zijn vertrek bij een club aankondigt
            Regelmatig in combinatie met een bezittelijk voornaamwoord.

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een afscheidsbrief…

            is een brief; is een geschrift

            • [Onstoffelijke inhoud] bevat tekst waarmee men zijn afscheid, zijn vertrek aankondigt

              Algemene voorbeelden


              Tara Oedayraj Singh Varma stapt vanwege haar ziekte op als Tweede Kamerlid [...]. Haar afscheidsbrief is vanmiddag in de Tweede Kamer voorgelezen en volgens mensen die er bij waren was het een ontroerende gebeurtenis.

              http://www.leoplatvoet.nl/dinsdagboek.htm

              Volleybal-international Brecht Rodenburg heeft gedreigd zijn club Rentokil ZVH te verlaten. Hij is tegen de aanstelling van Stewart Bernard als trainer-coach voor volgend jaar. Rodenburg en nog drie spelers deelden zaterdag voor de competitiewedstrijd tegen Radius afscheidsbrieven aan het publiek uit. Vooral het feit dat manager Cees Nobel vertrekt door de benoeming van Bernard, zit Rodenburg dwars.

              NRC,

              Garbarski kan zich de luxe veroorloven te gaan doen wat hij nu nog echt wil doen. Hij wil films draaien. Voor de reclamesector als er interesse is. Maar het hoeft niet meer commercieel te zijn. Vorige week schreef Garbarski een afscheidsbrief aan de sector. In zijn kantoor bereidt hij momenteel zijn vertrek voor.

              De Standaard,

              Afscheidsbrief. Hier volgt de letterlijke tekst van de brief die Juliana op 23 februari 1999 aan het Nederlandse volk stuurde: Soestdijk 23 februari 1999 Zoals ik in het verleden dikwijls heb verklaard is het mij niet langer mogelijk officiële verplichtingen te aanvaarden, omdat het optreden naar buiten op mijn hoge leeftijd te veel van mij eist.

              http://www.nos.nl/prinses_juliana/index_2.html?paginas/biografie/,

              In zijn afscheidsbrief aan de bijna 12.000 werknemers schrijft Maurice Saatchi dat hij met "droefheid" afscheid neemt van "de Firma die wij samen hebben opgebouwd" en dat hij zich verplicht voelt om de achtergronden te belichten.

              NRC,

              Ofschoon Elco Brinkman inderdaad in 1969 de JOVD verliet, is in het boek geen 'afscheidsbrief' van hem te lezen. Het is onjuist dat hij zich in 1969 al aansloot bij 'de christen-democraten', nog afgezien van het feit dat een christen-democratische partij pas jaren later zou ontstaan.

              NRC,

              Houzeau biedt zijn ontslag aan als directeur van de Sterrenwacht. In zijn afscheidsbrief staat o.m.: 'Er bestaat in Europa geen enkele instelling waar zo gevarieerde studies, die in wezen dikwijls dan nog gans verschillend zijn, onder één bestuur zijn samengebracht.'

              http://www.meteo.be/nederlands/index.php?menu=Menu1