afstandsgebonden


afstandsgebonden 1.0

gebonden aan een bepaalde afstand; aan een afstand gerelateerd

Algemene voorbeelden


Multiplay gaming met de PSP of DS is leuk, maar is afstandsgebonden. Je moet tenslotte redelijk dicht bij een tegenstander zitten indien je een WiFi-verbinding oftewel system link tot stand wilt brengen.

http://www.laptopshop.nl/product/29284/datel-wifi-max-psp-amp-nds.html

Gasunie echter vindt dat het systeem helemaal nooit moet worden ingevoerd en dreigt dit ook niet te doen. "Bij het afstandsgebonden systeem weet je precies waar het gas heen gaat, het is veel verfijnder", zegt een woordvoerder.

http://vorige.nrc.nl/krant/article1544303.ece,

Het is de bedoeling dat de tarieven uiteindelijk in de pas lopen met de tarieven van de NS en van het streekvervoer. Verder zullen de tarieven in steden die daarvoor door omvang en structuur in aanmerking komen afstandgebonden worden (zone-tarief).

http://www.digibron.nl/search/detail/012ea31fbe977cbb207b562b/,

De draagbare navigatiesystemen van Blaupunkt bieden de mogelijkheid, naast de snelste (tijdsgebonden) of kortste (afstandsgebonden) route, een ecologische route uit te stippelen. De route houdt rekening met benzineverbruik en CO2-uitstoot.

http://autoconnect.nl/2008/09/03/blaupunkt-lanceert-travelpilot-500-en-travelpilot-700/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • afstandsgebonden kosten

Naar analogie met de opdeling tussen een vaste en variabele component van een bepaalde kost, kunnen we bij vervoersprestaties een onderscheid maken tussen tijdsgebonden en afstandsgebonden kosten. De tijdsgebonden kosten hangen samen met de vaste kosten terwijl afstandsgebonden kosten afhankelijk zijn van de vervoersafstand en dus een variabel karakter hebben.

http://www.provant.be/mobiliteit/haven/logant/transport_en_transpo/logistiek_kosten/vaste_variabele_kost/,

Het brandstofverbruik van voertuigen is een mooi voorbeeld van afstandsgebonden kosten.

http://www.provant.be/mobiliteit/haven/logant/transport_en_transpo/logistiek_kosten/tijdkosten_afstandsk/,

  • een afstandsgebonden tarief

Voor pendelaars en andere reizigers van de snelbuslijnen 68, 178 en 179 wordt een tarief doorgevoerd dat aansluit bij de huidige NMBS-tarieven en dat bestaat uit een vaste vergoeding, gecombineerd met een afstandsgebonden variabel tarief.

http://www.delijn.be/u_bent/pers/persberichten/voortbestaan_limburgse_snellijnen_verzekerd.htm,

Duitsland. Alle zware vrachtwagens met een toegelaten gewicht van >12 ton moeten een afstandsgebonden tarief betalen dat 'Maut' heet. Het tarief wordt berekend per kilometer verschilt per het aantal assen uitstootklasses.

http://www.dimetra.nl/page/23

Voor pendelaars en andere reizigers van de snelbuslijnen wordt een tarief toegepast dat aansluit bij de huidige NMBS-tarieven en dat bestaat uit een vaste vergoeding, gecombineerd met een afstandsgebonden variabel tarief.

http://www.kuleuven.be/mobiliteit/nieuws/snelbussen-limburg

  • afstandgebonden tolheffing

De rood-groene Duitse regering wil "in 2001 of op zijn laatst 2002" een afstandsgebonden tolheffing invoeren voor vrachtwagens.

http://oud.refdag.nl/econ/981229econ04.html

Algemeen beschouwd bestaan er drie vormen van afstandsgebonden tolheffingen. Het bekendste systeem is de péage. De péage is het klassieke voorbeeld van een trajectheffing die geheven wordt op specifieke wegtrajecten of op tunnels, bruggen en bergpassen. Een trajectheffing is vaak gericht op het financieren van de bouw en de exploitatie van nieuwe wegeninfrastructuur. Ook de tol die men moet betalen bij het binnenrijden van de Liefkenshoektunnel in Antwerpen is een voorbeeld van een trajectheffing.

http://www.acw.be/dossiers/mobiliteit/archief-mobliteit/99-maatschappelijk-debat-over-wegenvignet

Vooral de zware vrachtauto's veroorzaken kosten voor het aanleggen en onderhouden van de autosnelwegen. De Duitse bondsregering wil afstappen van de financiering ervan uitsluitend uit de belastingen en het eurovignet. Vandaar de invoering van een afstandsgebonden tolheffing voor zware vrachtauto's.

http://www.iwt-itr.be/iwt/tol/heffing_1.htm,

met bijwoord


  • minder afstandsgebonden
  • niet afstandsgebonden

Het grote voordeel van het gebruik van internet is dat de kost voor de communicatie niet afstandsgebonden is.

http://www.telework.televillage.be/organiseren/infrastructuur_en%20_technologie/connectiviteit/integratie_bedrijfscommunicatie/verbinding_via_Internet/verbinding_via_het_internet.htm

Ooit was het de bedoeling om de industrie af te stoten, omdat dat in een dichtbevolkt land minder past. Ter vervanging zouden we kennisland worden. Kennis is immers strategisch en minder afstandgebonden.

http://www.bouwiqonline.nl/nieuws/deze-maand-in-het-blad/paradox.142970.lynkx,

Vanaf de start hebben we bewust de keuze gemaakt om in principe louter Nederlandse en Duitse arbeidskrachten in te schakelen. Zij zijn gemotiveerd en technisch hoog opgeleid. Onze Duitse medewerkers zijn tevens niet afstandsgebonden en zijn dan ook door heel Nederland flexibel inzetbaar.

http://www.flexurity.nl/nl/sdfnhjewkjgnbhdekr,

Even (1957-1959) worden de resultaten van Gent-Wevelgem en de Omloop het Volk gecombineerd in de Trofee van Vlaanderen. De route wisselt intussen veelvuldig. De lengte is niet afstandsgebonden en blijft veranderen. In de jaren negentig worden afstanden rond de 200 kilometer aangehouden.

http://2005.uciprotour.nl/protour.html?_p=editie&detp=view&_ap=historie&id=6,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding