aftrekmogelijkheid


aftrekmogelijkheid 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën; recht en misdaad)

mogelijkheid om bij de belastingaangifte bepaalde onkosten af te trekken van het bedrag waarover men belasting verschuldigd is; mogelijkheid tot belastingaftrek
Heel vaak in de combinatie fiscale aftrekmogelijkheden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aftrekmogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de aftrek van onkosten bij een belastingaangifte

    Algemene voorbeelden


    In de huidige regeling voor verhuiskosten van werknemers gelden de kosten van herinrichting als niet-aftrekbaar. Wel aftrekbaar zijn in elk geval de transportkosten. Ook zijn aftrekbaar tot een bedrag van 12 procent van het jaarinkomen - met een maximum van 12.000 gulden - reiskosten (ook voor het zoeken van een woning), opslagkosten voor de inboedel en schoonmaakkosten. Daarnaast gelden kosten voor het "pasklaar" maken van de stoffering als aftrekmogelijkheid.

    NRC,

    Voor wie er nog niet genoeg van heeft, is er nog een extra hoofdstuk over de beroepskosten en de aftrekmogelijkheden ervan en eentje voor wie er meer van wil weten, met het hoe en het waarom van belastingen.

    De Standaard,

    Bij de vijfde Nota van wijziging is ook opgemerkt: "De geboden aftrekmogelijkheid is gekoppeld aan een door de inhoudingsplichtige te verstrekken fietsverklaring waaruit de per fiets afgelegde reisafstand en het hoofdzakelijk benutten van de fiets voor het regelmatig woon-werkverkeer blijken."

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de aftrekmogelijkheid beperken
    • een (fiscale) aftrekmogelijkheid bieden
    • (minder) aftrekmogelijkheden krijgen
    • (fiscale) aftrekmogelijkheden schrappen

    De bezuiniging op de Melkert- of ID-banen, maakt deel uit van het maandag door de drie onderhandelaars van CDA, VVD en LPF afgesproken bezuinigingspakket van 6,5 miljard euro. Daarnaast schrappen ze voor 3 miljard euro aan fiscale aftrekmogelijkheden.

    de Volkskrant,

    De genoemde potentiële arbitragemogelijkheid is geneutraliseerd door de aftrekmogelijkheid te beperken tot het bedrag van het in box III in aanmerking te nemen voordeel uit sparen en beleggen ter zake van de desbetreffende vermogensbestanddelen.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    Het nieuw belastingstelsel zal echter ook bepaalde groepen specifiek raken. Voorbeelden zijn de bezitters van een tweede woning die minder aftrekmogelijkheden krijgen, alsmede particuliere beleggers die te maken krijgen met een heffing over fictief rendement.

    http://www.wobsite.nl/

    Volgens Ludewig zijn de gesignaleerde fouten en verspillingen vooral in het eerste jaar na de Duitse eenwording gemaakt, toen de Oostduitse gemeentelijke administraties in opbouw waren en door onervarenheid nog niet bestand tegen de aanbiedingen die nogal wat Westduitse investeerders en speculanten deden om snelle winsten te maken (bijvoorbeeld door een industrieterrein aan te leggen dat weliswaar leeg bleef, maar daardoor een mooie fiscale aftrekmogelijkheid bood).

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • fiscale aftrekmogelijkheden

    U moet nu ieder jaar aantonen dat u recht heeft op de aftrek. Daarom komen diverse aanbieders met nieuwe producten die helemaal geen gebruik meer maken van de fiscale aftrekmogelijkheden. Bij de VUT Versneller en het 60+Plan legt u maandelijks een niet aftrekbaar bedrag in. Uw inleg wordt volledig belegd in de AEX index, zonder dat er kosten worden ingehouden.

    http://www.capitalcoach.nl/id118.htm,

    Eigenaren met fiscale aftrekmogelijkheden krijgen wel al vanaf medio 2002 de mogelijkheid om met een goedkope lening hun restauratie snel en eenvoudig te financieren.

    http://www.monumentenzorg.nl/index.html

    Vaak is enige methodische kennis en kennis van bijvoorbeeld de ziekte of afwijking van de verzorgde noodzakelijk. In de praktijk blijkt het moeilijk te zijn om dit soort informatie te krijgen. Dit geldt ook voor vragen over fiscale aftrekmogelijkheden, de mogelijkheid professionele zorg in te schakelen etc.

    http://www.mantelzorg.net/

    Tevens dienen fiscale aftrekmogelijkheden in relatie tot cultuurdeelname uitgebreid te worden.

    http://www.e-stem.nl/,

    Sommigen verheugen er zich elk jaar op. Ze maken er een sport van hun belastingaangifte heel precies in te vullen en gebruik te maken van alle aftrekmogelijkheden en besparingstips.

    De Standaard,

    Een beetje manager die met zijn tijd mee is, kent niet alleen de wisselkoers van de dollar of de jongste fiskale aftrekmogelijkheden. Hij moet ook op de hoogte zijn van de laatste hype over managementtechnieken.

    De Standaard,

    • maximale aftrekmogelijkheden

    Te denken valt bijvoorbeeld aan een directeur van een onderneming die een pensioenvoorziening opbouwt, en van de maximale aftrekmogelijkheden gebruik wil maken, maar de liquiditeit die daar mee gemoeid is toch zoveel mogelijk binnen zijn eigen bedrijf wil houden.

    http://www.hjc.nl/index.html

    in voorzetselgroep


    • vermindering van de aftrekmogelijkheden

    De voorwaarde van budgettaire neutraliteit stelt immers dat de daling van de tarieven gecompenseerd moet worden door een vermindering van de aftrekmogelijkheden, nieuwe lasten en gewijzigde boekhoudregels.

    http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • aftrekmogelijkheid van de gebruiksvergoeding
    • aftrekmogelijkheden van onderhoudskosten
    • aftrekmogelijkheden van ziektekosten

    Asbestslachtoffers kunnen een eenmalige uitkering voor immateriële schade krijgen van ƒ 35.000 of ƒ 90.000. Deze uitkeringen zijn onbelast. Voor materiële schade geldt in bepaalde gevallen een (ook onbelaste) uitkering van ƒ 10.000. Deze uitkering is niet van invloed op eventuele aftrekmogelijkheden van ziektekosten.

    http://www.bakkum-accountants.nl/

    Naar het oordeel van de Raad kan deze arbitrage worden voorkomen door hetzij de verbonden persoon die de vermogensbestanddelen ter beschikking stelt onder het winstregime te brengen, hetzij bij degene die de vermogensbestanddelen gebruikt de aftrekmogelijkheid van de gebruiksvergoeding slechts in aftrek toe te laten voorzover bij degene die de vermogensbestanddelen ter beschikking stelt sprake is van een compenserende heffing.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    De status van rijksmonument geeft de objecten nog meer bescherming tegen beschadiging of sloop. 'De eigenaren zijn zich overigens meestal heel goed bewust van de status van hun eigendom', beaamde Postma. 'Voor hen gelden de extra financiële tegemoetkoming van het Rijk voor onderhoud en restauratie, fiscale aftrekmogelijkheden van onderhoudskosten en een abonnement op de Monumentenwacht Drenthe.'

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: voor

    • aftrekmogelijkheid voor de kosten
    • aftrekmogelijkheid voor de persoonsgebonden posten
    • (fiscale) aftrekmogelijkheden voor mantelzorgers
    • (fiscale) aftrekmogelijkheden voor zelfstandigen
    • (fiscale) aftrekmogelijkheden voor vrije beroepen

    Er moet een verruiming komen van de fiscale aftrekmogelijkheden voor mantelzorgers en verbetering van zorgverlofregelingen voor mensen die de zorg op zich willen nemen voor terminale verwanten.

    http://www.anbo.nl/

    Door de aftrekmogelijkheid die de Wet inkomstenbelasting 2001 biedt voor deze persoonsgebonden posten worden deze uitgaven, afhankelijk van drempels en nadere voorwaarden, voor een deel gedragen door de schatkist.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    De inkomstenbelasting kent een aftrekmogelijkheid voor de kosten om naaste verwanten met het noodzakelijkste te ondersteunen.

    NRC,

    De Italiaanse premier Lamberto Dini heeft gisteravond geprobeerd steun van de vakbonden te krijgen voor een tussentijdse bezuinigingsoperatie [...]. Waar Dini de benzine-accijns en de btw wil verhogen, geven zij de voorkeur aan hardere maatregelen tegen belastingontduiking en vermindering van de aftrekmogelijkheden voor zelfstandigen en vrije beroepen.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • minder aftrekmogelijheden

    Andere landen mikken op gematigder tarieven en minder aftrekmogelijkheden.

    De Telegraaf,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen