afwijkingsmogelijkheid


afwijkingsmogelijkheid 1.0

mogelijkheid om van een wet, bestaande regeling of een voorschrift af te wijken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afwijkingsmogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een toegestane afwijking op een wet, bestaande regeling of een gehanteerd voorschrift

    Algemene voorbeelden


    Het Arbitragehof bevestigt nu ondubbelzinnig dat scholen die hun eigenheid vinden in bijzondere pedagogische opvattingen (wat verder reikt dan enkel een methode) door het eindtermenproject in hun vrijheid worden geschaad. Dat is strijdig met de grondwettelijk gegarandeerde vrijheid van onderwijs. Hoe men de zaak ook wenst te bekijken, men kan er niet om heen dat er met het eindtermenproject iets fundamenteel mis is. Iets wat met het voorzien van een afwijkingsmogelijkheid niet verholpen wordt.

    De Standaard,

    Het Europees rechtshulpverdrag vormt op zichzelf geen belemmering en staat toe af te wijken van de eis van dubbele strafbaarheid. Nederland heeft destijds een voorbehoud gemaakt bij die afwijkingsmogelijkheid.

    http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bestaan
    • gelden

    Het vernietigde eindtermendecreet overschrijdt op zich, dus ongeacht het feit of er een afwijkingsmogelijkheid bestaat of niet, de door de grondwet en het internationale verdragsrecht opgelegde beperking slechts minimumnormen vast te stellen.

    De Standaard,

    Naast de strikt te interpreteren uitzonderingen van het voormalige artikel 36 (thans art. 30) - waarop geen beroep meer gedaan kan worden na harmonisatie - kunnen ook handelsbelemmerende maatregelen toelaatbaar zijn omwille van andere (niet-economische) "dwingende eisen", waaronder dwingende eisen van milieubeleid. Voorwaarde is wel dat deze restricties gelijkelijk van toepassing zijn op nationale en ingevoerde producten, dat zij een redelijk karakter hebben en 'proportioneel' zijn aan het beoogde doel [...]. Bovendien geldt ook deze afwijkingsmogelijkheid slechts gedurende de periode dat een communautaire regeling ontbreekt.

    http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

    als object bij een werkwoord


    • een afwijkingsmogelijkheid opnemen (in iets)
    • een afwijkingsmogelijkheid toevoegen

    In het artikellid is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor het geval dat zwaarwegende openbare belangen tot het verlenen van een vergunning noodzaken. Een dergelijke afwijkingsmogelijkheid is ook opgenomen in internationale verdragen en Europese richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de Habitatrichtlijn.

    http://www.zwinkelsadvies.nl/,

    Reeds in zijn eerste reactie lanceerde Onderwijsminister Van den Bossche de opvatting dat het toevoegen van een afwijkingsmogelijkheid volstaat om tegemoet te komen aan de kritiek van het Arbitragehof op het vernietigde eindtermendecreet.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • gebruikmaken van een afwijkingsmogelijkheid

    Afwijking is evenwel toegestaan in geval van een bovenmatige loonontwikkeling met schade voor de werkgelegenheid of bij een stijging van het aantal sociale uitkeringen. Tot nog toe is alleen nog maar van de afwijkingsmogelijkheid gebruik gemaakt en is het minimumloon niet aangepast aan de bedrijfslonen.

    NRC,

    Vaste verbindingen