afzakbroek


afzakbroek 1.0

(cultuur en samenleving; textiel, kleding en uiterlijk)

slobberende, afzakkende broek die meestal zeer laag op de heupen hangt en een deel van het ondergoed zichtbaar maakt en die eerst vooral gedragen werd in de hiphopscene, maar die nu een steeds algemener modeverschijnsel wordt en vooral door jongeren wordt gedragen; baggy pants

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afzakbroek…

is een broek; is een kledingstuk

      Algemene voorbeelden


      Vorige week werd in Terrebonne Parish een besluit goedgekeurd om de afzakbroek te verbannen uit het stadsbeeld [...]. Dragers van afzakkende jeansbroeken krijgen een boete van 50 dollar (ongeveer 38 euro). Wie een tweede keer gespot wordt in baggy pants betaalt 100 dollar.

      Algemeen Dagblad,

      De afzakbroek: er schijnt van alles over te weten te zijn. Dat het een teken is in Amerikaanse gevangenissen om aan te geven dat je beschikbaar bent. De afzakbroek: er is van alles om te doen. In 2008 dreigden zowel Deense als Amerikaanse scholen leerlingen te schorsen die hun broek laag droegen.

      http://moeders.nu/jongens-met-een-afzakbroek/,

      Die korte jacks van nu zien er tof en sportief uit bij een doorsnee maatje, maar bij een maatje meer staat zo'n veruitstekende hangkont met zo'n afzakbroek nogal slordig.

      http://forum.fok.nl/topic/51390,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenvertaling
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal baggy pants; sagging pants
      Betekenis in brontaal idem