afzender


afzender 1.0

iemand die iets verstuurt per post, via een bezorgdienst of een commmunicatiemiddel zoals e-mail

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afzender…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] stuurt iets op naar iemand
  • [Belanghebbende of begunstigde] stuurt iets naar een geadresseerde
  • [Object betroffen] verstuurt een brief, bericht of pakket e.d.

    Algemene voorbeelden


    Met een aangetekende zending bedoelt men elk poststuk waarvan de afzender een afgiftebewijs wenst. Bovendien vraagt de afzender dat het poststuk aan de werkelijke bestemmeling (of zijn gevolmachtigde) wordt afgeleverd tegen ondertekening van een formulier van ontvangst.

    http://pv.nl.bpg.post.be/NL/private//products/default.asp?mnid=100

    Nadere instructies [...] kunnen zijn: tweede afleverpoging, derde afleverpoging, doorzenden naar ander adres, in opslag nemen, retour zenden, vernietigen, remboursbedrag laten vervallen, frankeringsvoorschrift wijzigen in franco. Alle uit de nadere instructies voortvloeiende kosten komen voor rekening van de afzender [...]. De vrachtkosten voor retour zenden komen voor rekening van de afzender.

    http://www.vgl.nl/

    De afzender is een bekende, en repliekt op een maanden geleden door mij verzonden mail. Aanklikken levert echter niets anders op dan de mokerslag van een teleurstelling: de mail is leeg [...]. Boos doch rechtschapen mail ik de afzender terug. Dat had ik beter niet kunnen doen. Na drie seconden krijg ik mijn mailtje terug, met de mededeling dat de afzender niet bestaat.

    http://www.leidenuniv.nl/mare/2001/14/sluitingstijd.html,

    De afzender krijgt een bevestiging van het versturen en een code waarmee de reis van het bericht kan worden gevolgd via een website op het internet.

    De Telegraaf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • anonieme afzender
    • onbekende afzender

    De anonieme afzender van de brief die in Oostende werd gepost, beweert dat hij het mysterieus voorwerp uit het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heeft ontvreemd.

    De Standaard,

    Het Zweedse kantoor van Levi Strauss ontving een verdacht schrijven van een onbekende afzender in Dubai.

    Haarlems Dagblad,

    De tijdelijke sluitingen van de Coen- en Zeeburgertunnel bij Amsterdam en Botlek- en Beneluxtunnel bij Rotterdam werden ingeleid door een brief die woensdagavond rond zes uur bij het Algemeen Nederlands Persbureau was bezorgd. Daarin kondigde de tot dusver onbekende afzender aan dat op donderdagochtend rond 8.00 uur een aantal auto's in de tunnels zou ontploffen.

    Het Financieele Dagblad,

    overig


    • retour afzender gaan
    • retour afzender sturen

    Notities, memo's en andere berichten die ze niet belangrijk genoeg vindt om onder ogen te krijgen, gaan met stempel en al retour afzender.

    NRC,

    Indien de afzender niet reageert of instructies geeft binnen 5 dagen na datum van de kennisgeving dat de zending niet afgeleverd kan worden, wordt de zending retour afzender gestuurd.

    http://www.vgl.nl/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    afzender 1.1

    naam van degene die iets heeft verstuurd

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Ze had de krant op de tafel opengevouwen en haalde uit een der vele vouwen een brief te voorschijn. 'Hij is aan jou gericht.' Meteen keek ze naar de afzender. 'Geen afzender', zei ze. 'Dat is niet best. Mensen die hun naam niet op de envelop durven te zetten hebben iets te verbergen!'

    Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

    Ik trek het kaartje van de bloemen [...]. Haastig verfrommel ik het papiertje in de palm van mijn hand. 'Er staat geen afzender bij', zeg ik.

    Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

    "Drugs gebruiken je". Dit is een campagne, op gang gebracht door twee beroepsmensen uit de kommunikatiewereld, gesteund door een pakje bedrijven. "Een vervreemdende, ruwe aanpak." Copywriter Frits Standaert en art director Mick Traen beseffen dat maar al te goed. Zij wilden het ook zo. Affiches in bushokjes, affiches langs de weg, met snijdende beelden en schokkende teksten. Het magere naakte bovenlichaam van een vrouw en de tekst: "Ze denkt alleen nog aan haar lijntje". Het maakt nieuwsgierig. Van wie is deze campagne? Je gaat kijken, maar je vindt geen afzender, geen naam van een organizatie of een overheid.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • valse afzender

    Zelfs computerexperts vergissen zich in de mogelijkheden van digitaal sporenonderzoek. Het versturen van email met een valse afzender kan hele vervelende gevolgen hebben en is moeilijk te traceren.

    http://www.fox-it.com/

    in voorzetselgroep


    • met afzender
    • zonder afzender

    Het was een vergeelde en gekreukte envelop nr. 10, zonder adres of afzender.

    De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

    De studie, waarop het voorstel gebaseerd is, omvatte een steekproef met prior en niet-priorzendingen. Die werden onderverdeeld in drie categorieën: brieven met een afzender en bestemmeling binnen dezelfde gemeente, brieven met afzender en bestemmeling in verschillende gemeenten binnen Limburg en brieven met een afzender buiten Limburg en een bestemmeling binnen Limburg.

    Gazet van Antwerpen,