agnostica


agnostica 1.0

vrouw die het niet mogelijk acht om het bestaan of niet-bestaan van hogere machten aan te tonen; vrouwelijke agnost

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een agnostica…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De agnostica Mary Kingsley had niet veel op met zendelingen en missionarissen. Ze werd kwaad op zendelingen die Afrikanen afschilderden als barbaren en ergerde zich aan hun pogingen om van deze mensen "zwarte blanken" te maken [...]. "Ik kan", schreef ze in een Liberiaans blad, "niet geloven dat het christendom de vrede kan bewerkstelligen tussen de beide rassen, en wel om de volgende eenvoudige reden: het zal misschien mogelijk zijn Afrikanen "en masse" te bekeren tot mensen die het christendom in praktijk brengen, maar het is absoluut onmogelijk Europeanen daartoe te bekeren".

    http://www.digibron.nl/search/detail/012dfa1a2826d413da12a551/in-een-wollen-rok-door-het-oerwoud-van-west-afrika,

    De boeken van Simone Weil, een agnostica met een joodse achtergrond, kennen een groot succes in Frankrijk, ook bij katholieken, meteen na hun publicatie rond de jaren 1950. Zulke boeken krijgen succes bij mensen die ófwel reeds aan het twijfelen zijn aan de legitimiteit van de katholieke kerk, en al langer snakken naar nieuwe, 'lossere', minder dogmatische wegen van geloof, ófwel zich al langer in de allereerste plaats 'christen' voelen, zonder dat daar een bepaalde religieuze professie bijhoort.

    http://www.todoroff.info/nl/mystiek/120-de-falende-of-verboden-actie-bonhoeffer-soelle-moltmann-metz-boff-guttierez,

    Juist door me zo intensief bezig te houden met de islam, ben ik tot de conslusie gekomen dat ik een beetje zweef tussen christen en agnostica zweef. Dat terwijl ik er van overtuigd was dat ik helemaal niets meer had met mijn christelijke opvoeding.

    http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=39&t=21712&start=25,