agro-industrie


agro-industrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal agrarische producten worden bewerkt of verwerkt; deelgebied in de industrie met als activiteit de bewerking of verwerking van agrarische producten; industrie die agrarische producten bewerkt of verwerkt
Soms algemener en dan met inbegrip van de landbouw zelf en ook van activiteiten van toeleveringsbedrijven daarvoor en van grootschalige distributie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een agro-industrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Activiteit of handeling] bewerkt of verwerkt agrarische producten

    Algemene voorbeelden


    In juli 2008 zijn mogelijke samenwerkingsterreinen vastgesteld: handel en industrie, toeristische en culturele ontwikkeling, landbouw en de ontwikkeling van agro-industrie.

    http://www.stedenbanden.nl/detail_city.phtml?know_id=495&username=gast@stedenbanden.nl&password=9999&publish=Y&username=gast@stedenbanden.nl&password=9999&groups=STEDENBANDEN,

    Het complex bestaat uit een aantal productiefases: de toelevering en dienstverlening, de primaire agrarische productie zelf, de handel en de agro-industrie (be- en verwerken) en de handels- en distributieactiviteiten naar binnenlandse en buitenlandse consumenten.

    http://www.minlnv.nl/thema/algemeen/voedsel/,

    Agro-industrie omvat de verwerking, marketing en vervoer van landbouw-produkten vanaf de boer tot aan de consument.

    resourcessgd.kb.nl/SGD/19831984/.../SGD_19831984_0004404.pdf,

    De agro-industrie omvat de primaire sector, de voedings- en genotmiddelenindustrie, de kunstmestindustrie, vervaardiging van landbouwchemicaliën, de fabricage van landbouwmachines en de groothandel in landbouwproducten.

    www.rijksoverheid.nl/.../dm-194980-v3-exportindex-mkb-2000-200...,

    De biotechnologie heeft immers haar toepassingen op vele terreinen: agro-industrie, farmacie, geneeskunde, milieuzorg, scheikunde (cosmetica, detergentia, olieverwerking), voedingsindustrie, enz.

    http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

    Deze lijst vermeldt niet alle types maar de meest gebruikte filters. Voor een bevredigend resultaat is dikwijls een combinatie van verschillende filtertypes nodig [...]. Meer specifieke toepassingen zoals vaak gezien in farmaceutische, medische of agro-industrieën vragen om ultra- of nanofiltratie.

    http://www.eurodynamics.be/nl/produit.php?cat=3

    agro-industrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de agro-industrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van bedrijven die agrarische producten bewerken of verwerken

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een agro-industrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        In de moderne landbouw was de boer een steeds kleiner schakeltje geworden in een lange produktieketen. Hij kocht veel grondstoffen in, van (kracht)voer tot sperma, en zette die om in halffabrikaten die de agro-industrie verwerkt tot eindprodukten.

        NRC,

        De manier waarop Europa en de VS biobrandstoffen willen gaan maken is vooral een excuus om miljardensubsidies toe te stoppen aan de agro-industrie

        http://zaplog.nl/zaplog/article/biobrandstoffen_zijn_excuus_om_agro_industrie_te_subsidieren,

        Er moet een einde komen aan de dwingelandij om de markten van ontwikkelingslanden te openen voor de westerse agro-industrie, om de hier geproduceerde overschotten daar te kunnen afzetten.

        http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

        De Belgische mengvoederindustrie is met een jaarlijkse productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2,5 miljard euro één van de belangrijkste agro-industrieën. De sector stelt in België bijna 3.000 personen tewerk en is de belangrijkste leverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

        http://www.beswic.be/nl/sector/mixed_food/front-page,