aha-ervaring


aha-ervaring 1.0

ervaring waarbij men plotseling de oplossing voor een tot dan toe onoplosbaar probleem ziet en iets volkomen begrijpt; letterlijk: ervaring waarbij men door het roepen van "aha!" te kennen geeft plotseling de oplossing voor een probleem te zien; aha-erlebnis
Ter vertaling van Duits Aha-Erlebnis, Nederlands aha-erlebnis, een term die gemunt is door de Oostenrijks-Amerikaanse psycholoog Karl Bühler (1879-1963).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aha-ervaring…

is een ervaring

      Algemene voorbeelden


      Het resultaat van het proces, het zien van een patroon, brengt een aha-ervaring teweeg. Het is een prikkeling van de hersenen, het geeft een kick.

      http://books.google.nl/books?id=nwUxDQ0gkCcC&pg=PA73&lpg=PA73&dq=aha-ervaring&source=bl&ots=Ra_Atu66f9&sig=XrlsSfg8C_vVOzcLs96LB5du1SQ&hl=nl&sa=X&ei=28NPU4SLOMXgOpHogdgH&ved=0CEEQ6AEwAzgK#v=onepage&q=aha-ervaring&f=false,

      De ogen hebben overal een taal. Waarom spreken we dan nog met woorden? Dat was mijn aha-ervaring tijdens een college filosofie van heel wat jaren geleden. Fascinerend als ik dit vond, ben ik de wereld om mij heen anders gaan bekijken.

      http://www.thewholeshbang.nl/ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet/,

      Het boek roept een aha-ervaring op. Ineens vloeien diverse trends samen in één fenomeen.

      http://www.opzij.nl/WAD-Mediabank-pagina/Amerika-lijdt-collectief-aan-een-madonnahoercomplex.htm,

      De reuzegrote elementen, ideaal voor jonge kinderen vanaf één jaar, zorgen voor een echte aha-ervaring bij het ontdekken van magnetisme.

      http://www.lekkerslim.nl/smartmax-tow-en-go-smx252/

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een aha-ervaring hebben
      • een aha-ervaring krijgen

      De lezer/kijker heeft vaak een aha-ervaring: wat het voorhoofd doet fronsen en vraagtekens oproept - ook al vindt men iets erg mooi - krijgt na het lezen van de korte tekstjes vaak een eenvoudige en toch diepe betekenis.

      De Standaard,

      Vaak is het puzzelen om de juiste oplossing te vinden, totdat je opeens een aha-ervaring krijgt en denkt: 'hoe kom je erop?'.

      http://www.iphoneclub.nl/302516/tijdelijk-gratis-iphone-en-ios-apps-seedio-the-walking-dead-en-meer/,

      aha-ervaring 2.0

      ervaring waarbij men geconfronteerd wordt met iets, vooral uit het verleden, wat een plotseling gevoel van herkenning en verrassing teweegbrengt; ervaring waarbij men met een schok iets herkent; letterlijk: ervaring waarbij men door het roepen van "aha!" te kennen geeft zich iets plotseling te herkennen of herinneren; aha-erlebnis

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een aha-ervaring…

      is een ervaring

          Algemene voorbeelden


          Vier fenomenale stemmen die ons alles doen vergeten van wat we kennen van de klassiek gevormde (soms misvormde) stemmen in de kunstmuziek. Hun doorgedreven training, een voor ons ongewone stemvorming en eigenzinnige harmonieën, zorgen voor een muzikale aha-ervaring.

          http://www.seniorenkuleuven.be/drupal/?q=node/3626,

          Sommige songs van Waits kent iedereen bij naam zoals Martha of het wondermooie I Hope I dont fall in Love with You. Andere songtitels zorgen pas voor een grote aha-ervaring als u ze hoort zoals Ol55 of Tom Trauberts Blues.

          http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140120_00937650,

          "AmuseeVous slaat terug op vier belangrijke pijlers", legt Joachim Desmet, regiocoördinator voor Oost-Vlaanderen, ons uit. "De 'A' doelt op de aha-ervaring die je voelt wanneer je naar kunst kijkt. 'Musee' staat voor 'museum' en 'amusee' benadrukt het plezier dat kunst geeft. 'Vous' betekent dat de jongeren centraal staan."

          http://www.belg.be/9475/nieuws/jonge-kunstenaars-op-gentse-kunstboot/,

          Combinatiemogelijkheden


          als object bij een werkwoord


          • een aha-ervaring hebben
          • een aha-ervaring krijgen

          Als ik de volgende tv-series opnoem: Charlies Angels, Mash, Fantasy Island, Dynasty, LA Law, Hill Street Blues, Taxi, Kojak, dan heeft bijna iedere dertigplusser een 'aha-ervaring'.

          NRC,

          Een heerlijk leesboek met prachtige schilderijtjes. Realistisch: lezers zullen regelmatig een aha-ervaring krijgen.

          http://www.vogeldagboek.nl/node/735