ahob


ahob 1.0

afbeelding

Bron: B. Benner
( Publiek domein )

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

automatische halve overwegbomen; metonymisch ook: spoorwegovergang die beveiligd is met automatische halve overwegbomen

Algemene voorbeelden


Bij beveiliging met halve spoorbomen vinden minder ongelukken plaats. Volgens het jaarverslag van de NS over 1992 waren er vorig jaar nog 785 AKI's, 37 minder dan het jaar daarvoor. Het aantal AHOB's nam daarentegen met 15 toe tot 903. Het totale aantal gelijke overgangen liep met 133 terug tot 3.173. Vorig jaar waren er honderd ongelukken bij spoorwegovergangen, 25 minder dan vorig jaar.

NRC,

ProRail begint in het najaar met het plaatsen van automatische spoorbomen die beide weghelften afsluiten. Er is op enkele plaatsen mee geëxperimenteerd en het bedrijf vindt de proef geslaagd. De automatische dubbele overwegbomen (adob) komen te staan bij een aantal spoorovergangen die als gevaarlijk te boek staan. Ze vervangen automatische halve overwegbomen (ahob). Een radar moet voorkomen dat mensen tussen de gesloten bomen vast komen te zitten. ProRail wil zo het aantal dodelijke ongelukken op overwegen terugdringen. Het aantal is al gedaald van dertig in 2003 tot tien in het afgelopen jaar.

NOS Teletekst,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 1993
Bijzonderheden Ook wel verklaard als automatische overweg beveiliging. Naar het voorbeeld van ahob is later het woord adob gevormd.