ai/AI


ai 1.0

(dieren; weinig gebruikt)

drietenige luiaard; drievingerige luiaard; luiaard met aan elke poot drie tenen, ook vingers genoemd
Deze benaming komt vooral in kruiswoordpuzzels voor.
Zie ook : luiaard

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ai…

is een luiaard; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] wordt 45 tot 50 cm lang
  • [Uiterlijk] heeft aan elke poot 3 tenen, ook vingers genoemd
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] weegt 2 tot 5 kg
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een kapucijnluiaard

Hoofdsemagram: luiaard


Wetenschappelijke naam: Bradypus tridactylus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Mammalia; Zoogdieren
Orde Pilosa; Luiaards en miereneters
Familie Bradypodidae; Drievingerige luiaards
Geslacht Bradypus; Drievingerige luiaards
Soort Bradypus tridactylus

Algemene voorbeelden


Kruiswoordpuzzelaars zullen het woord ai misschien wel kennen. Het is een niet heel gebruikelijke naam voor een bepaald soort drietenige (of drievingerige) luiaard. Waarom heet dit dier zo? Het antwoord is dat dit Zuid-Amerikaanse zoogdier, dat niet veel meer doet dan langdurig ondersteboven aan een boomtak hangen, een klagelijk geluid maakt dat klinkt als ai-ai.

https://ivdnt.org/actueel/woorden-van-de-week/woordbaak/waarom-heet-een-luiaard-ook-ai/,

Het boek begint met zes pikzwarte bladzijden, daarna het eerste gedicht: 'g godgans': 'en het was licht, de godgans gakte'. Daarna volgt het hele alfabet van een ai (een luiaard met drie tenen aan elke poot) via de centaur (van boven mens van onder paard) naar de kwartel, de lemming en tot slot de zeeleeuw.

http://www.leesfeest.nl/boek/de-deugende-cirkel

ai 2.0

uitroep van schrik, pijn, teleurstelling, verdriet of een andere negatieve emotie
Wordt soms herhaald om de uitgedrukte emotie kracht bij te zetten.

Algemene voorbeelden


De Turkse minister-president Davutoglu benadrukte vorige week dat de Turkse islam heel anders is dan de islam van terreurgroep Islamitische Staat. Hij zei zelfs 'dat er een verschil van 360 graden is, geen 180 graden'. Ai, dat is nou jammer. Wiskundig gezien betekent een verschil van 360 graden namelijk dat er geen enkel verschil is.

De Volkskrant,

"Ze maken zich zorgen om de rechtsstaat in Suriname, om verstoring van het gerechtelijk proces, om de amnestie voor schenders van mensenrechten." "Ai, ai, wat maken die Noordzeebroeders zich toch een boel zorgen over ons!"

Starnieuws,

Voor het eerst van hun leven kwamen ze buiten. Ai, wat is het gras groen en moet je die lucht zien! Heb jij wel es zo'n blauwe lucht gezien?

Eend voor eend, G. Kuijer,

"Wat wil je horen?'' De waarheid. Onder ede.'' Zweren? Ai nee. De waarheid is ook maar een verhaal.

Voel maar, Jan Brokken,

AI 3.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

artificial intelligence; artificiële intelligentie; technologie waardoor een systeem het menselijk denkvermogen kan nabootsen, zodat het zelfstandig bepaalde menselijke taken kan uitvoeren; kunstmatige intelligentie; ki
AI wordt vaker gebruikt dan ki, de afkorting van het synonieme begrip kunstmatige intelligentie. Het vermijdt niet alleen elke verwarring met ki als afkorting van kunstmatige inseminatie, maar stemt ook overeen met de Engelstalige afkorting.

Semagram (extra betekenisinformatie)


AI…

is een technologie; is een wetenschapstoepassing

      Algemene voorbeelden


      Uiteindelijk is het doel dat de koelkast zelf de boodschappen gaat doen, als ultieme vorm van luiheid. Dat kan met kunstmatige intelligentie (AI, Artificial Intelligence), software die onze gedragspatronen leert kennen en ons zo bijstaat bij taken die we liever niet zelf uitvoeren, zegt onderzoeker Shawn DuBravac van de Consumer Technology Association. AI is een modewoord dat vrijwel elke fabrikant nu in de mond neemt.

      NRC Handelsblad,

      Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds breder toegepast in de maatschappij: van gezichtsherkenning op smartphones, tot het stellen van vroegtijdige medische diagnoses. AI kan ook mensenrechten schaden, zoals de rechten op privacy en non-discriminatie. De Europese Commissie heeft daarom een wetsvoorstel gepresenteerd: de AI-verordening.

      https://www.rathenau.nl/nl/berichten-aan-het-parlement/zeven-aandachtspunten-voor-de-ai-verordening,

      Via pc, notebooks, tablets en smartphones voeren we informatie in en krijgen andere informatie, maar het apparaat zelf reageert niet op zijn omgeving en heeft daar ook geen benul van: het ontbreekt hem aan pragmatiek en semantiek. Het onderzoek naar kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) richtte zich aanvankelijk vooral op het maken van dit type automaten. Het idee was dat je daar alle vormen van intelligentie mee zou kunnen simuleren (zwakke AI) of zelfs scheppen (sterke AI), en dat zulke slimme computers de mens binnen enkele generaties op alle gebied zouden overtreffen. Dat is niet uitgekomen.

      Trouw,

      Artificial intelligence (AI) is een toegepaste wetenschap waarbij computers bepaalde menselijke taken, zoals leren, redeneren, analyseren, problemen oplossen en beslissen, overnemen. Volgens de samenstellers van de Nationale AI Cursus krijgt artificial intelligence betekenis doordat algoritmes steeds vaker in staat zijn zaken of beslissingsprocessen zelfstandig af te handelen.

      https://www.passionned.nl/bi/data-science/ai/#wat-is-artificial-intelligence-ai

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • in zwang raken

      Kennistechnologie (KT) is een combinatie van het vernuft van menselijk beslisgedrag met de consistentie en rekenkracht van computer [...]. KT is een van de loten aan de boom van de Artificial Intelligence (AI), een verzamelnaam voor het informatiseren van de menselijke basiseigenschappen: zintuigen, bewegen, taal en probleemoplossen. Toen AI begin jaren zestig in zwang raakte, leefde nog het geloof dat het mogelijk was een computer te construeren die voor ieder probleem een oplossing zou leveren.

      NRC Handelsblad,

      als object bij een werkwoord


      • AI bereiken
      • AI kennen

      Zelfs de onderzoekers van IBM die aan die schaakprogramma's werken hebben alle pretenties om ooit AI te bereiken laten vallen.

      De Volkskrant,

      Tot voor kort kenden we AI vooral van sciencefiction, waar een conventie heerste.

      https://business.techpulse.be/achtergrond/172957/wat-artificiele-intelligentie-echt/,

      in voorzetselgroep


      • van AI spreken

      Volgens de samenstellers van de Nationale AI Cursus krijgt artificial intelligence betekenis doordat algoritmes steeds vaker in staat zijn zaken of beslissingsprocessen zelfstandig af te handelen. Volgens hen spreek je van AI als een systeem zelfstandig taken kan uitvoeren in complexe omgevingen, zonder constant begeleid te worden door de gebruiker of trainer.

      https://www.passionned.nl/bi/data-science/ai/#wat-is-artificial-intelligence-ai

      met ander, nevengeschikt substantief


      • kunstmatige intelligentie of AI

      Kunstmatige intelligentie of AI is functionele intelligentie buiten het menselijk brein om.

      https://www.globalorange.nl/artificial-intelligence-machine-learning-en-deep-learning

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden