aidsactivist


aidsactivist 1.0

iemand die actief probeert om goede informatie over aids en hiv te verspreiden en zich inzet voor de bestrijding daarvan; iemand die actie voert voor aidsbestrijding; activist tegen aids

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aidsactivist…

is een activist; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verspreidt informatie over aids en hiv; zet zich in voor de bestrijding van aids en hiv
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een activist op het gebied van aids

    Algemene voorbeelden


    Wan, een van China's prominente aidsactivisten, is zijn kooi ontvlucht. Afgelopen week nam hij met vrouw en dochtertje van 4 het vliegtuig naar Hongkong, en vandaar vloog hij door naar de VS [...]. Wan, een voormalige ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, richtte in 1994 in Peking het Aizhixing Instituut op om aids op de agenda te krijgen. Een van zijn wapenfeiten was dat hij bekend maakte hoe illegale handel in bloed in die tijd hele dorpen in het binnenland tot aidspatiënten maakte.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/archief/article/detail/1000904/2010/05/11/Chinese-aidsactivist-is-staatsdruk-beu.dhtml,

    De 32-jarige Hu werd sinds zijn verdwijning vastgehouden door de politie en heeft mogelijk nierschade opgelopen, doordat hij niet geregeld medicijnen heeft gekregen. Hu lijdt aan hepatitis B [...]. Hu, een van de bekendste aids-activisten van China, was een van de honderden Chinese dissidenten die vanaf begin februari korte hongerstakingen hielden om de vrijlating van politieke gevangenen te bewerkstelligen.

    De Telegraaf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Chinese aidsactivist
    • een Iraanse aidsactivist

    Iraanse aids-activist vrijgelaten [...]. Kamiar Alaei werd in 2008 samen met zijn broer Arash Alaei gearresteerd [...]. Arash Alaei en Kamiar Alaei zijn specialisten op het gebied van hiv/aids-preventie en voerden jarenlang actie om het bewustzijn over hiv te vergroten in zowel hun thuisland Iran als in de buurlanden Afghanistan en Tadzjikistan. Hun doel was de bestaande mythen rondom hiv/aids te ontkrachten en effectieve methoden voor behandeling en voorkoming van de ziekte te promoten.

    http://www.aivl.be/nieuws/iraanse-aids-activist-vrijgelaten/37881,

    De Chinese aids-activist Hu Jia, die zes weken geleden spoorloos verdween na aan een hongerstaking te zijn begonnen, is dinsdag thuisgekomen.

    De Telegraaf,

    met eigennaam


    Gisteren werd bekend dat mensenrechten- en aidsactivist Robert Carr is overleden [...]. In 2000 begon hij met zijn bijstandswerk in Jamaica, waar hij opkwam voor de rechten van mensen met hiv die gediscrimineerd en gestigmatiseerd werden. Twee jaar later werd hij directeur van Jamaica AIDS Support for Life, een nationale hulporganisatie die opkwam voor de meest kwetsbare groepen in de Jamaicaanse samenleving, waaronder gevangenen, sekswerkers en homo's.

    http://www.medicalfacts.nl/2011/05/11/aids-fonds-geschrokken-door-overlijden-aidsactivist-robert-carr/,