aidsremmend


aidsremmend 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

( Gezegd van medicijnen of een behandeling daarmee)
een remmende werking hebbend op de gevolgen van de ziekte aids; waardoor de medische gevolgen van aids beperkt worden; de gevolgen van aids beperkend

Algemene voorbeelden


Enkele farmaceutische bedrijven gaven patiënten maandag op de conferentie enige hoop op een toekomstig aidsremmend medicijn, dat effectiever is dan de huidige cocktails.

http://www.hivnet.org/Actueel/Archief%202002/JuliSept%202002/VoorlopigGeenZichtOpVaccin.htm,

De Zuid-Afrikaanse regering heeft de wereld en haar eigen 5,3 miljoen seropositieve landgenoten lang verbijsterd door de relatie tussen hiv en aids in twijfel te trekken en aids-medicijnen af te doen als vooral giftig. Ondertussen is er veel verbeterd, maar blijft het wantrouwen groot. Het bleek weer tijdens de aidsconferentie in Bangkok, toen Zuid-Afrika een veelgebruikt medicijn in de ban deed. Het land staat weer op zijn kop en weer gaat het om Nevirapine. Dit aidsremmend middel wordt in Zuid-Afrika op grote schaal gebruikt ter voorkoming dat zwangere vrouwen met hiv het virus aan hun kind doorgeven.

http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=43104,

Een behandeling met aidsremmers wordt ook wel Antiretroviral treatment (ART) genoemd. Een aidsremmende behandeling heeft duidelijke voordelen. Het gaat goed met de patiënten: hun immuunsysteem is sterker, hun gewicht neemt toe en zij worden hierdoor in staat gesteld hun leven weer op te pakken.

http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/dossiers/medische-dossiers/dossier-aids/hoe-behandel-je-aids.aspx,

In de V.S. gaf de Food and Drug Administration toestemming om Truvada als preventief middel tegen infectie met hiv voor te schrijven, weliswaar in combinatie met condoomgebruik. Truvada wordt al enkele jaren gebruikt als aidsremmende medicatie.

http://www.sensoa.be/geen-nieuwe-wonderpil-tegen-hiv,

Snel vermenigvuldigende, agressieve virussen wekken een sterke afweerreactie op bij hun gastheer. Een trager virus heeft meer kans om te ontsnappen aan de verdedigingsmechanismen van het menselijke immuunsysteem. Ook aidsremmende geneesmiddelen hebben minder vat op een trager virus.

http://www.maroc.nl/forums/nieuws-de-dag/153303-aidsepidemie-dooft-vanzelf.html,

Hoewel dus nog te veel mensen buiten de boot vallen, neemt de beschikbaarheid van aidsremmende behandelingen in een snel tempo toe. Van de ongeveer 9,5 miljoen mensen in de lage- en middeninkomenslanden die in 2008 een behandeling nodig hadden, kreeg 42 procent die daadwerkelijk.

http://www.unicef.nl/pers/persberichten/aidsremmers-voor-meer-dan-vier-miljoen-mensen-met-hiv/,

aidsremmend 2.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

een remmende, preventieve werking hebbend op de verspreiding van de ziekte aids
Minder gebruikelijk dan de betekenis 1.0.

Algemene voorbeelden


Die mensen hebben voorlichting nodig, en dat is in de eerste plaats het feit dat een condoom gebruiken aidsremmend is, en niet onbeschermde seks met maagdjes of een strikt mongaam leven.

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=135&t=1083169,

Naast bakstenen maken gaan we regelmatig op huisbezoek. Daar leren we het leven van de weduwen kennen. En het leven van de vele halfwezen... pijnlijk... Wat een geluk is de omgeving van Kisanyani. Zo prachtig dat ik vaak niet weet of ik zou huilen van geluk of van de miserie die ik weeral zie... dus dan moet ik maar lachen en dan lachen de mama's mee (de meeste onder hen zijn analfabeet, man gestorven aan aids, kinderen kinderarbeid en vraag niet waar de vrouwen hun geld vandaan halen... aidsremmend is het niet...).

http://kathlenia.waarbenjij.nu/reisverslag/2069658/mombasa-versus-kisanyani,

En mocht het aidsremmend zijn: besneden mannen, gefeli!

http://partyflock.nl/topic/813353:Besnijden_het_middel_tegen_aids.html,