aka


A - Als bijwoord

aka 1.0

(neologisme)

ook wel bekend als; oftewel; alias; bijgenaamd
Het Engelse also known as betekent letterlijk 'ook bekend als'.

Algemene voorbeelden


De school lag op een boogscheut van het paleis van Bwana Kitoko – aka Koning Boudewijn.

De Morgen, Kristien Hemmerechts,

Nike plaatste vorige week een plus-size aka dikke paspop in één van hun winkels in Londen.

http://www.marloesvanderhoeven.nl/dikke-vette-paspop/,

Vorige week donderdag was het Koningsdag en werd onze Willem-Alexander aka Willy 50 jaar.

https://www.sgxl.nl/luckytv-wilfred-en-willy-welcome-paradise

Een rondvaart op de grachten is een aanrader [...]. Je kijkt binnen bij woonboten, het zwaluwnest van kunstenaar Izaak Zwartjes en het studentenkot van koning Willem-Alexander aka Prins Pils.

https://www.visitleiden.nl/nl/nieuws/check-in-lente-in-leiden,

Dan volgt het tweede deel van de zwangerschap aka het tweede trimester aka de volgende 12 weken.

https://books.google.nl/books?id=jJ2ODwAAQBAJ&pg=PT81&lpg=PT81&dq=%22aka+het%22&source=bl&ots=GHxz8o2Rop&sig=ACfU3U2uzCpYXQ34r0-JbH_6UPSKmIv4UQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjR39SJgpfnAhWPDuwKHYcqA_s4ChDoATAEegQIBhAB#v=onepage&q=%22aka%20het%22&f=false,

Kamiel Vanhole gisteren over Frans Dumortier, aka Charles Ducal: Dat hij niet meer schrijft en zich heel gelukkig voelt.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2003
Brontaal Engels
Vorm in brontaal aka; AKA
Betekenis in brontaal idem

B - Als zelfstandig naamwoord

aka 1.0

(neologisme)

arbeidsmarktgekwalificeerd assistent; iemand met een mbo-praktijkdiploma op niveau 1, op het gebied van algemene werknemersvaardigheden
Vrijwel altijd gebruikt als naam van de eenjarige mbo-opleiding zelf en dan met hoofdletters geschreven (AKA). De opleiding kan worden gedaan zonder eerst een ander schooldiploma te behalen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aka…

is een assistent

      Algemene voorbeelden


      De Mbo-opleiding arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA) is speciaal in het leven geroepen voor mensen die verder geen opleiding afgerond hebben. Deze opleiding moet dan ook gezien worden als een oriënterende opleiding. De opleiding arbeidsmarktgekwalificeerd assistent (AKA) is een brede opleiding, die de algemene kennis van de arbeidsmarkt moet vergroten. Overigens is het met deze opleiding mogelijk om in diverse soorten branche werkzaam te zijn.

      https://www.mijnzzp.nl/Beroep/1140-Wasserettemedewerker/Opleiding

      De opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent wordt ook wel afgekort met AKA. Deze opleiding is bedoeld voor jongeren. Met een AKA opleiding kunnen jongeren die geen of nauwelijks opleiding hebben gehad toch een basisberoep aanleren om op de arbeidsmarkt aan de slag te gaan. Vaak nemen jongeren aan een AKA opleiding deel wanneer ze geen afgeronde MBO opleiding hebben gehad. De AKA opleidingen zijn over het algemeen praktijkgericht.

      https://www.technischwerken.nl/kennisbank/opleiding/wat-is-opleiding-arbeidsmarktgekwalificeerd-assistent-aka-en-wat-kun-je-er-mee/

      Bij een echte beroepsopleiding, hoort een stageplek bij een erkend leerbedrijf. De AKA-opleiding heeft hiervoor tot nu toe 2 miljoen euro subsidie ontvangen, naar verwachting komt daar nog 3 miljoen bij. Medio april had de helft van alle AKA-leerlingen een stageplaats. Dat is essentieel, want: geen stageplek, geen diploma. Zo is er dus een gedeelde verantwoordelijkheid van school en werkgever. Tegen wil en dank. Mijn achterban zegt: 'daar zitten wij niet op te wachten', zegt Hans Koole, secretaris Onderwijs van VNO-NCW. [...] Koole pleit [...] voor een AKA als een voortraject, waarbij stagelopen mág, maar niet verplicht is. Procesmanager Peter Cras, die vanuit het bedrijfsleven betrokken is bij de invoering van de AKA, kent de kritiek.

      NRC Handelsblad,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2013