alcoholarm


alcoholarm 1.0

( Gezegd van dranken die normaliter een behoorlijk percentage alcohol bevatten)
weinig alcohol bevattend; veel minder alcohol dan normaal bevattend; met een gering percentage alcohol

Algemene voorbeelden


Een goed alternatief vormen de traditionele tafelbieren die niet alleen alcoholarm, maar ook caloriearm zijn en de stofwisseling ongemoeid laten.

http://www.bierengezondheid.be/,

Maar eerst Buzios, met z'n nu eens ontbrekende en dan weer schamel aanwezige, maar dan ook precies op maat gesneden strandtentjes en -kroegjes van oud hout en palmblad-dakjes, die in de af en toe broodnodige schaduw voorzien. Waar ze je van tussen de schuim-omstoven rotspartijen weggeplukte kleine oesters aanbieden. Waar het bier alcoholarm (2 1/2 procent) maar hoogst smakelijk is.

http://www.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/ reis.Brazilie/reis.960406buzios.html,

Het evenementenbier wordt verfoeid en geprezen. Tijdens Euro2000 is het in drie varianten verkrijgbaar: de alcoholvrije, de alcoholarme en de 2,5-variant.

Algemeen Dagblad,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • alcoholarm bier
  • een alcoholarm biertje
  • alcoholarme bieren

Alcoholvrije bieren bevatten minder dan 0,5 % alcohol, terwijl het alcoholgehalte in alcoholarm bier tussen 0,5 en 1,2 % bedraagt.

http://www.bierengezondheid.be/,

Een typisch drankje is de Berliner Weisse, een alcoholarm biertje, dat we je - als je uit een bierland als België komt - niet echt aanbevelen.

http://checkin.hln.be/cin/redactie/pag/nl_duitsland_Berlijn.html

Bavaria bracht in de jaren zeventig als eerste alcoholvrij bier op de markt en denkt daardoor een voorsprong te hebben op verschillende concurrenten, die eerst nog een aantal jaren moesten experimenteren met alcoholarm bier.

NRC,

De grote bierbrouwers hebben voor het EK hun alcoholarme bieren extra in de etalage gezet.

Algemeen Dagblad,

Kennelijk is de burgemeester toch gevoelig geweest voor de kritiek die hij met zijn plan over zich had afgeroepen: over de chaos die zou ontstaan als feestgangers zich massaal naar binnen wurmen, waar wél normale pils uit de tap komt. En over andere bezwaren, zoals het beperkte aanbod van alcoholarm bier bij brouwerijen.

Het Parool,

  • alcoholarme dranken

"Onlogisch is het volledige alcoholverbod op de site van Olympia zelf. Ik vraag mij af waarom geen alcoholarme dranken kunnen geschonken worden. Mogen de voetbalclubs en het voetbalgebeuren nog leefbaar zijn? Het reglement is onzin, en kan nooit worden nageleefd."

http://www.bruggeveiligenleefbaar.be/Paginas/Gemeenteraad/2003_09_02/alcoholverbruik%20bij%20wedstrijden%20met%20verhoogd%20toezicht.html,

Eventjes terug naar mijn tussenkomst van 28 januari i.v.m. de wijziging van de politieverordening waarbij zelfs alcoholarme dranken verboden werden, zowel op de site als in de wijde omgeving.

http://www.bruggeveiligenleefbaar.be/Paginas/Gemeenteraad/2003_09_02/alcoholverbruik%20bij%20wedstrijden%20met%20verhoogd%20toezicht.html,

Onder invloed van verbeterde produktietechnieken en de veranderende vraag nemen roesmiddelen andere vormen aan. Zo bestaan er tegenwoordig alcoholarme dranken, cafeïnevrije koffiesoorten, cafeïnepillen, nicotinearme sigaretten, slaap- en kalmeringsmiddelen en hormoonpreparaten.

http://www.fss.uu.nl/cvo/exerp.htm

  • alcoholarme wijn

Het is niet toegestaan de volgende goederen mee de kliniek in te nemen: alcoholhoudende drank, alcoholarme wijn en alcoholarm bier

http://www.pompestichting.nl/kliniek.htm

met werkwoord


( Elliptische constructie voor: alcoholarme drank schenken.)
  • alcoholarm schenken

Het advies van Koninklijke Horeca Nederland is om toch vooral alcoholarm te schenken, maar die goede raad is niet bindend.

Algemeen Dagblad,

met eigennaam


  • alcoholarme Buckler
  • alcoholarme Tourtel

Zijn voornoemde bieren alcoholvrij te noemen, met minder dan 0,1 procent; uit België hebben we het alcoholarme Tourtel in huis gehaald.

NRC,

Het alcoholarme Buckler was in Nederland aanvankelijk een succes totdat de conferencier Youp van 't Hek in een Nieuwjaarsconference in 1990 zijn afkeer ervan kenbaar maakte en het begrip Bucklerlul introduceerde.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • alcoholarm en alcoholvrij
  • alcoholvrij en alcoholarm

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen alcoholarm en alcoholvrij bier. Alcoholvrije bieren bevatten minder dan 0,5 % alcohol, terwijl het alcoholgehalte in alcoholarm bier tussen 0,5 en 1,2 % bedraagt.

http://www.bierengezondheid.be/,

De teloorgang van Buckler mag bekend zijn, maar hoe zit het met de consumptie van de andere alcoholvrije en alcoholarme bieren in Nederland?

NRC,

Alcoholarme en alcoholvrije bieren. Voor de productie van bieren met een laag alcoholgehalte kunnen verschillende technieken worden toegepast.

http://www.bierengezondheid.be/,