aldaar


aldaar 1.0

op de genoemde of bedoelde plaats; op de eerder genoemde plaats

Algemene voorbeelden


In meerdere woonstraten in het centrum zal een parkeerverbod gaan gelden voor werknemers van de verschillende bedrijven aldaar.

Meppeler Courant,

Rotterdamse kippen zijn gevaarlijk. Dat ondervond een huisvrouw aldaar toen ze een verse kip middendoor hakte en die ontplofte. Uit een gedegen onderzoek bleek dat de vrouw niet alleen de kip, maar ook de gasaansteker die op het aanrecht lag, had geraakt.

De Standaard,

Mijn vader vertelde me allerlei interessante wetenswaardigheden over New York en over zijn kleurrijke vriendenkring aldaar.

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

De bestaande snackbar wordt gelegaliseerd en de onbebouwde grond aldaar zal een parkeerbestemming krijgen.

Meppeler Courant,

Langzaam maar zeker verschijnen, met name eerste- en tweedeklas, passagiers op de dekken. Er is nauwelijks paniek, de Titanic wordt immers onzinkbaar geacht te zijn. In de derde klas wacht men tevergeefs op instructies. Aldaar is een groot tekort aan reddingsvesten en totale onduidelijkheid over de routes naar het bootdek.

http://www.musicals.nl/titanic/

Het onderzoek vindt plaats in de instelling waar de bewoners verblijven en wordt in samenwerking met de medewerkers aldaar uitgevoerd.

http://www.ivd.nl/

De bewering van de Ruandese president, Pasteur Bizimungu, dat zijn regering de veiligheid verzekert van wie terugkeert, maakte in de kampen van Goma weinig indruk. Dat getuigen hulpverleners aldaar.

De Standaard,

Een Nederlandse werknemer die in België gaat werken, valt [...] onder het Belgische sociale zekerheidsstelsel en moet dus aldaar premies betalen.

http://www.avdw.nl/grensarbeid.html,

Even terug naar die echte wilde zalm zoals die bijvoorbeeld nog te vinden is in Alaska. Deze zalm wordt geboren tijdens de vroege zomer in de bovenloop van de rivieren aldaar.

http://www.lebouille.nl/laag/index.html

Voorstelling: De onverschilligen naar Alberto Moravia door Carrousel. Regie: Marlies Heuer en Lidwien Roothaan. Spel: Lieke-Rosa Altink, Dik Boutkan, Marlies Heuer, Ludo Hoogmartens, Trudie Lute. Decor: Pieter Smit. Gezien: 16/12 Toneelschuur, Haarlem. T/m 18/12 aldaar; tournee t/m 12/3/94.

NRC,

aldaar 1.1

als verwijzing naar een aangegeven plaats of onderdeel in een boek, artikel, website e.d.
Vaak tussen haakjes geplaatst achter het genoemde. Vaak ook afgekort tot ald..

Algemene voorbeelden


Als u meer feeling wilt opdoen voor de ordening van uw archief, raden we u aan eens een gemeente- of rijksarchief binnen te stappen en daar een aantal inventarissen door te bladeren om te kijken hoe de stukken daarin zijn ingedeeld. Ook in het boek van Hartman, Inleiding, treft u enige uitgewerkte voorbeelden aan (aldaar, blz. 25-34).

http://www.uvh.nl/archief/doc.html

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • zie aldaar

Flikflooien. Noemen de meeste ondervraagden prettig en een gevolg van lepelen (zie aldaar). Zie ook seks.

NRC,

Factoren die een rol kunnen spelen bij de vraag of er sprake is van dwang of een uitbuitingssituatie zijn opgesomd door de Procureurs-Generaal in de handleiding 'Aanpak van Mensenhandel' (zie aldaar bijlage 3 voor een volledige opsomming).

http://www.ministerievanjustitie.nl/b_organ/wodc/omis/index/menshand/probleem/aantal/

Dieren met koorts kunnen beter en in ieder geval aanvullend materiaal leveren voor het stellen van de laboratoriumdiagnose (zie aldaar).

http://www.knmvd.nl/

Naast de vaste onderwijsstaf per afstudeerrichting (zie aldaar), bieden de volgende NICI-medewerkers regelmatig ondersteuning bij cursussen en onderzoekstages.

http://www.socsci.kun.nl/psychologie/functieleer/pn_raamwerk.html

Zelden verstoppen inbrekers zich onder het bed: daarom moet vooral het dénken aan inbrekers als autonoom slaapritueel worden beschouwd. Het onder het bed kijken is er weliswaar een gevolg van, maar komt uitsluitend voor in combinatie met de idee van de inbreker. Hetzelfde geldt wanneer inbreker vervangen wordt door 'monster', of wanneer men deuren controleert (zie aldaar).

NRC,