alkaloïde


alkaloïde 1.0

(chemie en mineralogie)

stikstofhoudende verbinding die behoort tot een groep van plantaardige basen, zoals cafeïne, cocaïne, morfine en nicotine

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alkaloïde…

is een stof

  • [Samenstelling] bestaat uit een stikstofhoudende koolstofverbinding
  • [Herkomst of oorsprong] heeft een plantaardige oorsprong
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is basisch en is vaak stimulerend, zoals cafeïne, of giftig

    Algemene voorbeelden


    De chemische categorie der alkaloïden, waarvan de moleculaire structuur gekenmerkt wordt door een waterstof-atoom en ten minste twee koolstof-atomen, kent uiteenlopende toepassingen, die variëren van de milde kick die cafeïne geeft tot de zware verslaving, veroorzaakt door plantaardige bestanddelen als nicotine en cocaïne. Ook de giftige eigenschappen van stoffen als strychnine en batrachotoxine, de pijnstillende effecten van bijvoorbeeld codeïne en morfine en de hallucinogene werking van mescaline en psilocybine zijn allemaal afkomstig van alkaloïden.

    NRC,

    Onder alkaloïden verstaan we een chemisch heterogene groep van ongeveer 2500 basische stikstof (N) bevattende chemicaliën die voorkomen in ongeveer 15% van alle vasculaire planten. Alkaloïden hebben vaak een pharmaceutische werking vandaar ook dat 25% van de voorgeschreven medicijnen wordt geëxtraheerd uit planten die deze alkaloïden bevatten.

    http://home.conceptsfa.nl/~boogaar1/algvoorschralkaloidextrctie.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • giftige alkaloïde
    • zuivere alkaloïde

    In 1595 geeft de Zwitserse botanist en arts Gaspard Bauhin [...] de aardappel zijn wetenschappelijke naam, Solanum Tuberosum. Het eerste deel slaat op een giftig alkaloïde in de stengel en de bladeren, het solanine. Het tweede op de bultige vorm.

    http://www.zol.be/Internet/templates/zorgverl_zolarium.asp?id=425,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen