alla


alla 1.0

vooruit dan maar; toe maar
Gebruikt als toegeving. Vaak worden in de context alternatieven gegeven die erger worden bevonden dan dat wat door alla wordt gevolgd.

Algemene voorbeelden


'Een plaag is een groot woord, maar lokaal geeft de vos veel ellende', zegt wildbioloog drs. Siebren Siebenga van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). 'Dat ergens een nest grutto-eieren wordt gepakt, alla, daar heb ik vrede mee. Maar vooral in de reproductiecentra van de weidevogels moet de vos hard worden bestreden,' betoogt Siebenga.

de Volkskrant,

Huizen worden ontworpen voor huismensen, niet voor huisdieren. Een hondenmand, alla, en soms zelfs een poezentrapje, maar daar blijft het bij; een hondentafeltje of poezenstoeltje ho maar. Zolang onze huizen niet aan onze huisdieren worden aangepast, zit er maar één ding op: onze huisdieren aan te passen aan onze huizen.

Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

"Als er kapers op de kust zijn en de fractie zegt: we gaan liever met een ander dan jou in zee, alla. Ik zal dan niet krampachtig vasthouden aan mijn stoel."

Reformatorisch Dagblad,

Zweetblosjes? In de liefde alla maar toch niet aan een pingpongtafel.

NRC,

Dat u van de bezigheden der bejaarde de bingo afkeurt, alla, maar het breien en borduren, daar moet u vanaf blijven.

http://www.vlijt.nl/,

Schoolfruit. Het woord zit me niet echt lekker. Schoolfruit. Het roept alles bij me op, behalve peren en kersen. Schoolfruit. Alla, gekke woorden mogen ook leven.

de Volkskrant,

Eén keer zwanger, alla! Een teef heeft recht op een nest, zegt men wel. Maar waarom moest je zo onbetamelijk zwanger worden?

Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

In zijn bijdrage 'Louis Couperus kynologisch benaderd' onthult Harry Prick dat de Haagse dandy nog geen vijf jaar voor zijn anti-hondentirade heulde met een hazewindhond en aan het eind van zijn leven nota bene zelf een herdershond bezat. Een herdershond! Een maîtresse, alla; een schandknaap, oké, maar eerder had ik Hans Dorrestijn met een pitbull verwacht dan Louis Couperus met een herdershond.

Poot: verhalen over de hond, Midas Dekkers,

Sommige mensen zijn dikker dan anderen, alla, variatie moet er zijn en ik stoor me ook allang niet meer aan dertig kilo overgewicht.

NRC,

Ik denk: Wat wordt ze dik, en ja hoor, tranen met tuiten en het verhaal komt er uit. Ik zeg: 'Je bent een mooie.' Beppie alla, daar had ik geen last van. Maar een zuigeling, nee hoor, dat gaat niet met zo'n café.

Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

Vaste verbindingen


alla 2.0

maar goed
Als onderbreking van een betoog, waarmee men op een ander ontwerp overschakelt.

Algemene voorbeelden


Zou dit nu de ware toedracht van de genesis van het menselijk ras zijn? Zuiver en alleen ten behoeve van een Laatste Avondmaal dat maar niet op wil raken...? Alla, ik dwaal af, we hadden het over eten, over Zijn eten. Geen epifanieën meer.

Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,