alleenverkoper


alleenverkoper 1.0

(business, economie en financiën; recht en misdaad)

bedrijf dat het exclusieve recht heeft tot de verkoop van een product; bedrijf dat officieel als enige een product mag verkopen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alleenverkoper…

is een bedrijf

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een bedrijf dat recht op alleenverkoop heeft

    Algemene voorbeelden


    De leverancier mag een alleenverkoper geen absoluut exportverbod opleggen. Als iemand van buiten het contractsgebied op eigen initiatief om levering door een alleenverkoper verzoekt, moet het de alleenverkoper zijn toegestaan tot deze 'passieve verkoop' over te gaan.

    http://www.NMa-org.nl/

    De omzet in de Duitse Buderus-ketels, waarvan de CHV de alleenverkoper is in ons land, bleef vorig jaar constant, terwijl de gehele installatiemarkt is achtergebleven ten opzichte van 1993.

    Meppeler Courant,

    Een leverancier mag de alleenverkoper wél verplichten om af te zien van actieve klantenwerving, het openen van vestigingen of het aanhouden van expeditiemagazijnen buiten het contractsgebied. Dit betekent dat absolute gebiedsbescherming voor een alleenverkoper niet is toegestaan. De alleenverkopers mogen geen andere dan de hierboven genoemde vrijgestelde verplichtingen worden opgelegd. Afspraken tussen concurrerende fabrikanten, waarvan niet één een nettojaaromzet heeft van minder dan 100 miljoen ecu, blijven verboden, ook als ze voornoemde vrijgestelde verplichtingen bevatten.

    http://www.NMa-org.nl/

    Leverancier en alleenverkoper mogen ook overeenkomen dat de alleenverkoper het volledige warenassortiment afneemt of een minimumhoeveelheid aan producten.

    http://www.NMa-org.nl/

    Partijen mogen overeenkomen dat de alleenverkoper geen concurrerende producten zal vervaardigen of verhandelen, dat hij een volledig warenassortiment of een minimumhoeveelheid zal afnemen en dat hij de producten zal verkopen onder de merknaam van leverancier of in een voorgeschreven verpakking.

    http://www.NMa-org.nl/