allesbepalend


allesbepalend 1.0

alle genoemde zaken, het geheel van het genoemde of bedoelde bepalend; totaal bepalend; een doorslaggevende rol hebbend in het genoemde of bedoelde; een doorslaggevende uitwerking hebbend op iets of iemand; allesbeheersend

Algemene voorbeelden


Het waren mijn meisjesjaren in een besloten katholiek milieu. Nu weet ik dat ze allesbepalend zijn geweest.

De Standaard,

Dat bij het robotmelken te vaak de techniek allesbepalend is en daardoor de hygiënische kwaliteit van de melk in het gedrang komt, is geen geheim.

https://www.mcc-vlaanderen.be/ned/melkdruppels/main_melkdr_nl.html

'Ze zeggen dat de eerste paar seconden van een relatie allesbepalend zijn,' zei hij.

Bezeten van mij, Nicci French,

Dat is allemaal niet aan te leren: dat moet je erven. Van vader op zoon; van generatie op generatie. De alomtegenwoordige en allesbepalende familieband geldt ook voor het samen muziek maken.

http://www.swil.nl/muziek.htm

Er bestaat een soort van evenwichtstoestand tussen de grootte van marktaandelen, initieel koopgedrag en herhalingsaankopen in de tijd. De positie van een merk in de markt is binnen de sterke theorie allesbepalend.

http://www.pscw.uva.nl/swocc/

Eén extreem standpunt was dat de aanleg of dispositie, dat wil zeggen het geheel van aangeboren eigenschappen, allesbepalend zou zijn.

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

Met een succesvolle verkenning is de kans groot dat het plan het allesbepalende Meerjarenprogramma en Infrastructuur (MIT) haalt.

Het Financieele Dagblad,

Vanaf de toren van het stadhuis van Dresden ziet de engel neer op een verwoeste stad. Dat was in 1959 de foto op de omslag van Het stenen bruidsbed. In deze roman, waarmee de Nederlandse auteur Harry Mulisch indertijd internationale faam verwierf, is het bombardement van 13 februari 1945 voortdurend aanwezig - de allesbepalende nachtmerrie van het leven van een hele stad, een hele beschaving.

NRC,

Bij extreem hoge snelheden kunnen deze krachten grote gevolgen hebben voor de stabiliteit. Hoewel de opwaartse krachten kunnen worden verminderd met behulp van spoilers en zijskirts, is de basisvorm van de auto allesbepalend.

http://www.saab.be/home/BE/du/philosophy.xml

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • allesbepalende dwang
  • allesbepalende kracht

In de opbouw van een revolutionaire beweging, zoals nu tegen de allesbepalende dwang van de 'vrije markt', zijn meerdere tactieken mogelijk en wenselijk.

http://www.antenna.nl/ravage/2001_2002/0110a4.htm,

Zijn Vader was Zijn leven, was de allesbepalende kracht van zijn persoon, de alfa en de omega van zijn leven.

http://members.chello.be/sf15557/Aalmoezeniersdienst/G-pastoraat/Pastorale_kaart/pastorale_kaart.cfm

  • een allesbepalende invloed

Kinderen, jongeren en jonge leraren hebben de tijd niet gekend waarin de christelijke godsdienst een allesbepalende invloed had op onze westerse samenleving.

http://www.flwi.rug.ac.be/cie/katholiek10.htm,

  • een allesbepalende rol

De gevolgen van de oorlog raakten zo diep in het leven van sommigen van deze generatie dat deze een allesbepalende rol gingen spelen.

http://www.4en5mei.nl/

Soms verliest de biografe zich in algemeenheden over Stoops filantropische instelling en krijgen we zinnen te lezen als: "Gezin, kinderen en kindskinderen bleven voor het echtpaar Stoop een allesbepalende rol spelen."

NRC,

met bijwoord


  • bijna allesbepalend
  • niet allesbepalend
  • zo allesbepalend

Een belangrijke factor bij het opwekken van wiskundebelangstelling is de beeldvorming van de wiskunde bij toekomstige studenten. Daarin spelen de ontwikkelingen op het vwo een bijna allesbepalende rol.

http://www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel03/sep2002/pdf/beukers.pdf,

Leeftijd is niet allesbepalend. Wanneer iemand van bijvoorbeeld 25 jaar of ouder nog baat heeft bij zelfstandigheidstraining (wonen en dagbesteding) dan wordt de begeleiding daarop afgestemd.

http://www.effatha.nl/residentielezorg/

Zijlstra kan met haar armen planten laten groeien en bladeren naar beneden laten dwarrelen. Zij is zo rijp, majestueus en allesbepalend, dat je je afvraagt of die andere vier dansers bedoeld zijn voor het contrast, om haar beter uit te laten komen.

de Volkskrant,

'Het college lijkt allergisch voor regels te zijn. In bepaalde situaties zul je toch regels nodig hebben om beleid uit te kunnen voeren. Het draagvlak mag niet allesbepalend zijn', meende L. Koops van GroenLinks.

Meppeler Courant,

Bin Laden mag door iedereen dan wel tot kopstuk en kwade genius worden gebombardeerd, in Schuite's beleving is hij niet meer dan een 'kristallisatiekern', een weliswaar inspirerende, maar niet allesbepalende initiator.

http://www.managementteam.nl/artikel.jsp?art=77458,

De normen zijn objectief bepaald, maar m.b.t. saneringsaanpak en risico's zeker niet allesbepalend: de manier waarop de verontreiniging in de bodem voorkomt is hiervoor minstens zo belangrijk als de eigenschappen van de moleculen.

http://www.bodembreed.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • allesbepalend voor iets of iemand

Voor veel docenten zijn de eindtermen allesbepalend voor de inrichting van hun onderwijs en vervalt hierdoor de legitimatie om iets internationaals te ondernemen.

http://www.cinop.nl/public/nieuws/index.htm,

De technische vooruitgang in het DNA-onderzoek is allesbepalend geweest voor de enorme toename van onze kennis in deze periode.

http://www.nki.nl/actueel.htm,

Louter het financiële ondernemingsplan maar niet het inhoudelijke ondernemingsplan wordt in een spreadsheet ingevoerd waarvan het resultaat allesbepalend is voor de beslissing van de bankinstelling.

http://www.jansteverlynck.be/parl/Persberichten/KMOlunch060603.htm,

Ze gaf me een aquamarijn, die steen hoort bij mijn dierenriemteken. Dat was eigenlijk het begin van die astrologiewaanzin van haar. Voor haar zijn de sterren en de planeten allesbepalend.

Morgenster, Jaap Scholten,

Je achtergrond is naar zijn mening allesbepalend voor je leven, vaak met alle desastreuze gevolgen van dien.

http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk170/mcmullen.html,