alt-A-hypotheek


alt-A-hypotheek 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

hypotheek waarbij vooraf niet goed is gekeken of hypotheeknemer de lasten wel kan dragen; hypotheek waarbij de kredietwaardigheid van de hypotheeknemer niet goed is gecontroleerd; hypotheek zonder kredietwaardigheidsonderzoek; risicohypotheek; rommelhypotheek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alt-A-hypotheek…

is een hypotheek; is een lening; is een transactie

  • [Plaats] wordt vooral in de Verenigde Staten verstrekt
  • [Gelijkenis] lijkt op een subprime of subprimehypotheek
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft een iets kleiner risico dan een subprime of subprimehypotheek

    Algemene voorbeelden


    De Nederlandse Staat heeft woensdag bijna de helft verkocht van de alt-A-hypotheken die de overheid in 2009 overnam van ING.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3560583/2013/12/11/Helft-van-Alt-A-hypotheken-aan-buitenlandse-banken-verkocht.dhtml,

    De alt-A-hypotheken zitten tussen prime en subprime in. Het gaat om circa 2,8 miljoen vaak grote hypotheken die verstrekt zijn aan mensen die meestal een bevredigend kredietverleden hebben, maar geen bewijs van een stabiel inkomen kunnen (of willen) overleggen. Zelfstandige ondernemers bijvoorbeeld. Mensen die net gescheiden zijn. Een op de drie van de alt-A-hypotheken zijn verstrekt op andere objecten dan huizen voor eigen bewoning.

    http://www.elsevier.nl/Algemeen/blogs/2009/1/De-crisis-verklaard-Alt-A-hypotheek-ELSEVIER221357W/,

    De afgelopen jaren is het aantal huiseigenaren met een risicovolle hypotheek sterk gestegen. Volgens cijfers van Lehman Brothers valt nu zo'n vijftien procent van de Amerikaanse hypotheken in de risicovolle subprimeklasse. Vijf jaar geleden lag dat percentage nog rond de zes. Nog eens zeven procent van de hypotheken bestaat uit de nauwelijks veiliger 'alt-A-hypotheken'.

    http://managementscope.nl/magazine/artikel/188-huizenmarkt-VS-hypotheek,

    Etymologie


    Aard herkomst leenvertaling
    Vroegste datering 2008
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal Alt-A mortgage
    Betekenis in brontaal idem
    Benoemingsmotief Alt is in dit woord de verkorting van alternative en verwijst naar het feit dat deze vorm van hypotheekverstrekking minder zware voorwaarden stelt dan een primehypotheek, maar in ruil daarvoor een hogere rente vraagt.