alternatieveling


alternatieveling 1.0

iemand die zich van anderen onderscheidt door zijn alternatief gedrag of alternatieve denkwijze; iemand die zich niet houdt aan de geldende regels, normen, gewoonten, maar daar willens en wetens vanaf wijkt; iemand die in gedrag of denkwijze afwijkt van wat gebruikelijk is; iemand die alternatief gedrag vertoont
Ook in enigszins ironisch gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alternatieveling…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is van nature geneigd zich anders te gedragen of anders te denken dan anderen; onderscheidt zich van anderen door zijn alternatief gedrag of alternatieve denkwijze
  • [Activiteit of handeling] gedraagt zich of denkt op een afwijkende wijze van wat gebruikelijk is

    Algemene voorbeelden


    Toch zijn er ook artiesten die bewust kiezen om niet mee te doen aan die commerciële wedloop, alternatievelingen die rustig op hun gevoel en inspiratie voortboeren.

    http://www.kuleuven.ac.be/up/jona/jona9900-1/p1_jo_lemaire.html

    Ook in dit café weer een vrij jong en in kleding en haardracht conformistisch publiek. Alternatievelingen kent Helsinki eigenlijk niet, meent De Casseres. Hij kan zich vergissen, maar van 'underground' is volgens hem nooit sprake geweest. Geen jeugd in verzet, geen 'nieuwe golven', en al evenmin de stadse onderwereld van betaalde sex, louche nachtclubs en andere zondige praktijken. Daar dééd Helsinki gewoon niet aan.

    NRC,

    De Groenen zijn niet meer de alternatievelingen van vroeger, maar een salonfähige, welhaast pragmatische partij, zegt ook Frits Boterman, bijzonder hoogleraar moderne Duitse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    http://www.groene.nl/1998/40/pv_fischer.html,

    Goedhart en de zijnen behoren tot wat juridisch en fiscaal adviseur André Beckers omschrijft als "een soort hippies". Alternatievelingen die een belangrijk deel van de softdrugsmarkt bedienen die in Nederland volgens zijn becijferingen uit in totaal zo'n 3.500 openbare verkooppunten bestaat.

    NRC,

    De noodzaak van een Duurzame Ontwikkeling wordt nu vrij algemeen beleden. Het concept werd 15 jaar geleden nog verketterd door een geavanceerd deel van de "alternatievelingen": het ging immers in tegen de toen nog vurig geprezen "nulgroei"gedachte.

    http://www.a-m.be/actie/verslEcon15.html

    In een vorig leven was ik leerkracht en omdat ik graag de vinger aan de polsslag van de jeugd hou, ontvang ik met plezier eens een brief van zo'n ex-leerling. Hoe dat nieuwe leven meevalt, hoe de lessen verlopen, en wat daarna gebeurt. Zo schreef Sandra me deze week dat het "op fuiven zo vol met alternatievelingen loopt, dat ik ze niet meer alternatief noem: ze zijn de grote grijze massa geworden".

    De Standaard,

    Wat ik veel alternatievelingen verwijt, is dat zij leugenachtige slogans naar het publiek gooien en dan reageer ik ook keihard. Je moet het onderscheid maken tussen relaties tussen mensen en wanneer je als wetenschapper spreekt. Als wetenschapper moet je keiharde standpunten innemen. Ik heb als mens met een aantal homeopaten een zeer goede relatie, maar als het brood dat ze bakken niet deugt, dan zeg ik het.

    http://www.skepp.be/thema/interview_betz.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een weinig energieke alternatieveling
    • een spontane alternatieveling
    • een sympathieke alternatieveling
    • linkse alternatievelingen

    Bart is hét type van de alternatieve muziekleraar, met uilenbrilletje, donkere ogen, haar in een staartje, zwarte flodderjas, parelwitte tanden en natuurlijk fijne handen. Ook hij krijgt veel te weinig diepgang. Als sympathieke alternatieveling contrasteert hij fel met de ouderwetse pianolerares. Die pianolerares is niet de enige stereotiepe randfiguur.

    De Standaard,

    De propaganda van de onderling afhankelijke melk- en vleesindustrie is grotendeels verantwoordelijk voor het traditionele en nog steeds voortwoekerende beeld van de vegetariër of veganiër als een ongezonde, magere en weinig energieke alternatieveling.

    http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg22/veto2221/veget2.html

    Nadat DBH met zijn onpretentieus, direct proza tijdens het eerste lustrum vrij vlug de spontane alternatieveling was geworden binnen het literaire circuit, begon het zich tijdens het tweede lustrum te profileren als baldadige onverlaat die de Vlaamse literaire verhoudingen allesbehalve ernstig kon en wou nemen.

    Paul van Ostaijens 'dynamiese' en Theo van Doesburgs 'dynamo-elektrische' esthetica; Belle en het beest; De Brakke Hond 15, Frank Hellemans,

    NSE is in die zin alternatief dat we een antwoord bieden op de heersende (wan)orde. Dat wil dus niet zeggen dat we door ons niet te wassen en drugs te gebruiken aandacht vragen (zoals dat zich bij linkse alternatievelingen nogal vaak voordoet). Nee, het antwoord komt van normale, gezonde mensen met argumenten die op deze manier de discussie willen en zullen winnen.

    http://lans.op.het.net/nse/index1.htm

    met substantief ervoor


    • een groep alternatievelingen

    Bouwbiologen moeten niet alleen vechten om hun geloofwaardigheid te kunnen behouden en in ere te herstellen. Ook op economisch vlak worden wij geconfronteerd met een aantal nieuwe uitdagingen. Vroeger vormden wij een kleine groep alternatievelingen en waren wij van geen belang. Nu ons aantal groeit en ook steeds meer fabrikanten uitpakken met producten die zogezegd ecologisch zijn, zijn wij verzeild geraakt in een marketing-oorlog.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Met het afwijzen van de samenleefkontrakten kreeg het "vernieuwingsimago" van de CVP vorige week een flinke deuk. Wil de CVP daar iets aan doen door alternatieveling Decorte binnen te halen?

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • krakers, kunstenaars en alternatievelingen
    • krakers, autonomen, links-radicalen en alternatievelingen
    • rebellen en alternatievelingen

    Reclamemensen en snelle internetyuppen hebben hun intrek genomen in de mooie kantoorpanden en grachtenwoningen. Winkelketens veroveren de binnenstad, evenals dure exclusieve schoenen- en kledingzaken, ten koste van de kleine ondernemer. Krakers, kunstenaars en alternatievelingen trekken noodgedwongen de stad uit.

    de Volkskrant,

    Alleen artiesten die bereid zijn om voluit in het commerciële circuit mee te draaien, halen het scherm. En toch claimt TMF zowel de volgers aan te spreken als de brave stillen, de rebellen en de alternatievelingen, zoals de Nederlandse oprichter van TMF, Lex Harding, zijn doelgroep destijds onderverdeelde.

    De Standaard,

    De bar in Vrankrijk is een kroeg die in het verleden door krakers en links activisten is opgezet om dienst te doen als uitgaansgelegenheid voor o.a. krakers, autonomen, links radicalen en alternatievelingen.

    http://www.vrankrijk.org/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    alternatieveling 1.1

    dokter die de alternatieve geneeskunde aanhangt; alternatieve arts; alternatieve geneesheer

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een alternatieveling…

    is een dokter; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een aanhanger van de alternatieve geneeskunde

      Algemene voorbeelden


      Mijn partner en ik begonnen samen aan een soort ritueel: voortdurend de klok in het oog houden, die pil om één uur, de volgende om twee, de volgende volgende om drie en zo verder tot de dag om was. Na zo veel maanden geld te hebben verkwanseld besliste de alternatieveling dat hij het niet meer wist. 'U bent de eerste van mijn patiënten die ik niet vooruit help,' zei hij, 'het moet aan u liggen. Wellicht neemt u de medicatie niet op de gestelde uren en in de juiste hoeveelheid. U hebt ook een heel bijzonder aura. Waarschijnlijk hebt u een oude ziel.'

      De bondgenoot, Marcella Baete,

      Als U het bestaan van ziekten ontkent, gooit U alles weg wat wij in de loop van de laatste tweehonderd jaar geleerd hebben. En er zijn alternatievelingen die zeggen: "Neen, ziekten bestaan niet, het zijn energiebanen, en ying en yang, en warm en koud en nat en droog, enz." Als U dat aanhoudt, bevindt U zich voor mij in dezelfde klasse als de psycho-analisten, wat voor mij even goed is als de homeopathie. Dat zijn ook kwakzalvers. Daar bestaat geen enkele wetenschappelijke basis voor.

      http://www.skepp.be/thema/interview_betz.html,