aluhoedje


aluhoedje 1.0

(politiek en bestuur; informeel)

hoedje van aluminiumfolie; aluminium hoedje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aluhoedje…

is een hoedje; is een hoofddeksel

  • [Materiaal] is gemaakt van aluminiumfolie
  • [Functie] wordt vaak gedragen omdat het mogelijk zou beschermen tegen straling en gedachtebeïnvloeding

    Hoofdsemagram: hoedje


    Algemene voorbeelden


    De theorie achter het gebruik van een aluminium hoofddeksel is dat het bepaalde elektromagnetische frequenties tegenhoudt en dus hersenspoeling op afstand kan voorkomen. Een groepje studenten aan het beroemde MIT in Berkeley heeft getest of deze hoedjes inderdaad het gewenste effect hebben. Wat bleek? In plaats van te blokkeren versterkten de aluhoedjes juist sommige frequenties. Toevalligerwijs precies de frequenties gereserveerd voor het leger!

    http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=4097

    Als je met een aluhoedje naar een standup-comedy show gaat, dan kun je allicht verwachten dat je daar een opmerking of 4 over krijgt. Als je daar dan niet tegen kunt dan kun je beter naar huis gaan in plaats van de 30 jaar jongere comedian aan te vallen.

    http://www.skoften.net/item/agressief_aluhoedje_kan_niet_tegen_grappen_van_standup_comedian

    aluhoedje 2.0

    (politiek en bestuur; informeel; neologisme)

    persoon die zeer wantrouwig is, vaak in complottheorieën gelooft en voortdurend het gevoel heeft dat hij gecontroleerd en gestuurd wordt in zijn doen en laten en zijn gedachten, bijvoorbeeld door de overheid
    Wordt zo genoemd omdat vroeger gedacht werd dat men beschermd was voor gedachtecontrole door bijvoorbeeld de overheid of aliens en tegen elektromagnetische straling als men een hoedje van aluminiumfolie droeg.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een aluhoedje…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer wantrouwig
    • [Gedrag] gelooft vaak in complottheorieën en in gedachtecontrole en gedachtbeïnvloeding door bijvoorbeeld de overheid of aliens
    • [Waardering] wordt vaak paranoïde gevonden

      Algemene voorbeelden


      Oh noes. Hier gaan we dan. Alle aluhoedjes zitten highfivend in hun zelfgebreide EKO-cocons enorm te zwelgen in hun Grote Gelijk: vaccins maken ziek, zijn gevaarlijk, Big Pharma, illuminati. argharghlarghl waah gekkiesbonanza feestje HOERA met stukjes tofu.

      http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/05/nee_aluhoedjes_allemaal_terug.html,

      Hans Mauer is een prototype aluhoedje. Jarenlang maakte deze Duitser geen gebruik van PIN-automaten, omdat hij bang was voor identiteitsfraude. En zijn wantrouwen zal alleen nog maar zijn toegenomen, want toen hij voor het eerst in zijn leven geld uit de muur wilde trekken, is hij meteen gearresteerd.

      http://ictoblog.nl/2008/06/30/aluhoedje-bij-de-pinautomaat

      Als een gek op internet iets roept, is er altijd wel een ander die dat overneemt. Zie de complotten rond 9/11. En wie gaat straks bepalen wat wel of geen goede informatie is? Laat het web daar zelf maar voor zorgen. Genoeg 'debunkers' die de idiotie van doemdenkers en aluhoedjes onderuit halen.

      http://barracudanls.blogspot.nl/2008_09_01_archive.html,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008