amanuensis


amanuensis 1.0

technisch geschoolde assistent die helpt bij het voorbereiden en uitvoeren van natuurkundige en scheikundige proeven in een school of een laboratorium

Semagram


Een amanuensis…

is een assistent; is een persoon

 • [Functie] staat in een school een leraar wetenschappen bij, of helpt in een laboratorium
 • [Plaats] werkt in een school, een laboratorium, of een museum
 • [Activiteit of handeling] is iemand die natuurkundige en scheikundige proeven voorbereidt, die bij proeven assisteert, en die de practicuminstrumenten onderhoudt en beheert

  Algemene voorbeelden


  Meer dan een eeuw geleden ontstond in Nederland de beroepsgroep van Amanuenses [...]. Zeventig jaar later heeft de amanuensis zich geprofileerd tot een beheerder en vervaardiger van veel practicuminstrumenten. En hier en daar mag hij ook zelf een proef demonstreren.

  http://www.rug.nl/uclo/nascholing/prog0304/historisch/toacongres,

  Op de Tobiasschool is een team van ongeveer vijftien personeelsleden samen dat eens per maand vergadert. Het zijn administrateuren, secretaresses, conciërges, gebouwbeheerders, onderwijsassistenten en een amanuensis. Ook de pianisten behoren tot het onderwijs-ondersteunend personeel.

  http://www.vrijeschooldenhaag.nl/organisatie.htm

  Er was nooit geld voor amanuenses om de leerkrachten wetenschappen bij te staan, en nu is er dat wel om personeel aan te werven dat de behoorlijke werking van de computers moet verzekeren en de computergebruikers moet bijstaan.

  http://www.vob-ond.be/bio%202%202004.htm,