amateurloopbaan


amateurloopbaan 1.0

loopbaan van een amateur; loopbaan van iemand die zijn of haar sport uit liefhebberij beoefent; loopbaan die een sportman of sportvrouw als amateur heeft gemaakt; loopbaan als amateursporter; soms ook: loopbaan van iemand die een vak of kunst uit liefhebberij beoefent; amateurcarrière
Zie voor combinatiemogelijkheden het meer gangbare antoniem profcarrière en het synoniem amateurcarrière.
Zie ook : profcarrière

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een amateurloopbaan…

is een loopbaan

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de loopbaan van een amateur, in het bijzonder van een sportman of vrouw die zijn of haar sport uit liefhebberij beoefent

    Algemene voorbeelden


    Op zekere dag wachtte Gianetti - hij had de fiets van zijn moeder geleend - zijn makker op aan de voet van een berg. "Wie het eerste boven is, heeft gewonnen", riepen ze elkaar toe. Gianetti bereikte de top twee minuten vóór zijn rivaal. Die stapte meteen naar de ouders van het ventje. "Of u koopt een racefiets voor die jongen en vraagt een licentie aan, of ik ga me ermee bemoeien." Na een amateurloopbaan met pieken en dalen wordt Gianetti in 1986 prof, bij het Zwitserse Cilo.

    NRC,

    Na een sterke amateurloopbaan werd Draaijer relatief laat professional. Na zijn etappezege in de Ronde van Murcia mocht hij in 1989 met PDM mee als knecht naar de Ronde van Frankrijk, waarin hij als 130e aan de eindstreep kwam.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Draaijer,

    Na de 18-jarige Chinees Ding Junhui plaatste dinsdagavond ook de 19-jarige Mark Allen zich voor de 1/16e finales van het UK Championship Snooker (500.000 pond, 736.000 euro). De Noord-Ier, die in zijn amateurloopbaan alle titels won die er te winnen vielen, inclusief het WK voor amateurs, versloeg in het Engelse York de Engelsman David Gray met 9-6.

    http://www.hbvl.be/Archief/guid/uk-championship-snooker-allan-mag-duelleren-met-davis.aspx?artikel=aeb51fe1-0b98-4dc8-9477-228b2c5af269,

    Het was hun allerlaatste optreden in een groot, internationaal amateurtoernooi, en de intentie om er een groots optreden van te maken, was er. Zowel Jurrian van der Vaart als Marieke Nivard slaagden daar met glans in. Beide topamateurs sloten hun amateurloopbaan af met de titel in het Turks Amateurkampioenschap in Belek.

    http://www.golf.nl/nieuws/detail/dit-is-pas-een-mooi-slot/,

    De succesvolle amateurloopbaan van bokser Orhan Delibas is voorbij. De 24-jarige zwaarwelter bereikte zaterdag met de Amerikaanse manager Stan Hoffman overeenstemming over een vierjarig profcontract.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/388508/1995/07/17/Bokser-Delibas-tekent-vierjarig-profcontract.dhtml,

    Na een succesvolle amateur-loopbaan (Don wint o.a. zilver op het EK in 1993) bokst Poeder op een Amerikaanse proflicentie aanvankelijk in het "team Tuur".

    http://www.boksen.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=168,

    "Ik heb behoefte en zin. Boksen zit in mijn genen. Het is een gevoel dat nooit weggaat. Het is tijd om mijn hart te laten spreken", zegt Arnold Vanderlijde. Na een imposante amateurloopbaan, die hij na de Olympische Spelen in Barcelona beëindigde, sloeg de Limburger andere wegen in.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2798050/2001/06/21/Boksen-zit-in-genen-Vanderlijde.dhtml,

    Pressel, die vorig jaar profspeelster werd, heeft al een prachtige amateurloopbaan achter de rug. Zo staat ze geboekt als de jongste speelster die zich ooit kon plaatsen voor het US Open. Ze was amper 13 toen ze daar in 2001 in slaagde.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF02042007_010,

    "Het gebeurt niet zo vaak dat we een muzikant kunnen vieren voor een muzikale carrière van 60 jaar!" zei onze voorzitter Paul Van de Woestijne 5 jaar geleden op onze Ceciliaviering. En het gebeurt nog veel minder dat we er een mogen vieren met een muzikale amateurloopbaan van 65 jaar!

    https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:6KElZQ63ZCkJ:www.amicitia.be/_activiteiten/cecilia/antoine_de_boever_65_jaar.pdf+amateurloopbaan&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESiGXw1dz-GKoSSySTczKxDcmrYxleIYt_ekLh-zGbxOD7_KVdO0gMVLGFFyzlhEntunADFNnlocnBSbpD4-PQ4QO3v_MzPVrWpeX8LaPqnIDpKrrVaejSlJSxSkvXVTQNogjBbp&sig=AHIEtbSyXtlKatlbFK9JbcryePcPK-pIEg