amateurstatus


amateurstatus 1.0

status waaruit blijkt dat iets niet ondernomen wordt als beroep, maar uit liefhebberij; status van amateur; status van niet-professional
Vaak, maar niet uitsluitend, in toepassing op sportlieden en sportverenigingen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een amateurstatus…

is een status

  • [Onstoffelijke inhoud] houdt in dat iets niet wordt ondernomen als beroep, maar uit liefhebberij

    Hoofdsemagram: status


    Algemene voorbeelden


    Lyngby FC terug naar amateurstatus. Het in financiële problemen verkerende Lyngby FC zal na de winterstop niet meer als profclub bestaan. De Deense club uit Kopenhagen zag deze week een fusie met naaste buur Farum op niets uitlopen en zal failliet worden verklaard.

    http://www.vi.nl/nieuws/lyngby-fc-terug-naar-amateurstatus.htm,

    Vier schaatskampioenen uit het grijze verleden hebben bij de internationale schaatsunie (ISU) een verzoek ingediend om de amateurstatus terug te krijgen. Het gaat om Jan Bols, Kees Verkerk, Eddy Verheijen en Jappie van Dijk. Het viertal tekende na de Olympische Winterspelen in 1972 (Sapporo) een contract met een professionele organisatie.

    NRC,

    Binnen de beperkingen van de amateurstatus weet het orkest bij tijd en wijle een mooie klank op te bouwen.

    Meppeler Courant,

    Algemene Regels ten aanzien van de Amateurstatus en de bezoekersregeling. Amateur-golfer is zij of hij die het spel beoefent om het genoegen van het spel - en niet om geld of gewin.

    http://www.golfinfo.nl/

    Juist Tito's 'amateurstatus' als kosmonaut zorgde de laatste maanden voor wrevel tussen de Russen en de Amerikanen. Volgens het Amerikaanse Ruimtevaartcentrum Nasa zou de komst van een leek de veiligheid van het nieuwe internationale ruimtestation in gevaar brengen.

    Trouw,

    "Betaald voetbal'' blijft nationaal, "niet-betaald voetbal" wordt regionaal (Vlaanderen en Wallonië) in een Liga Noord en Zuid betwist. "Eerste klasse zou achttien clubs blijven omvatten, tweede klasse zou uit twee reeksen van eveneens elk achttien clubs bestaan. Op die manier zou er een duidelijk onderscheid zijn tussen de clubs die voor de amateurstatus kiezen en de anderen. Wat niet betekent dat bij de amateurs niemand een cent mag verdienen en bij de anderen geen amateurs aan de slag zouden kunnen."

    De Standaard,

    Alhoewel er enige spelers in de wereld waren die de amateurstatus was ontzegd, deed het professionalisme vanaf die tijd officieel zijn intrede. Ook de nationale en internationale biljartorganisaties gaan daarna de amateurs toestaan prijzengeld te ontvangen.

    http://www.knbb.nl/

    De atleet had het geld gestort in de Stichting Atletiek Fondsen, die destijds op advies van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) is opgericht om de amateurstatus van de atleten niet in gevaar te brengen.

    Meppeler Courant,

    De sjieke burgerclubs vreesden voor aantasting van de 'kameraadschappelijkheid' onder de sportlieden, en voor hun eigen voortbestaan, wanneer niet streng werd toegezien op handhaving van de amateurstatus.

    NRC,