ambtsketen


ambtsketen 1.0

afbeelding

Bron: J.M.A.C. Peters
( CC BY-SA 3.0 )

keten, ketting die een burgemeester draagt bij officiële gelegenheden als blijk van zijn waardigheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ambtsketen…

is een keten; is een voorwerp

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de keten, ketting die een burgemeester bij officiële gelegenheden draagt

    Hoofdsemagram: keten


    Algemene voorbeelden


    Als laatste agendapunt van de raadsvergadering van gisteravond droeg burgemeester K. de Boer zijn ambtsketen over aan loco-burgemeester Klaas Tissingh.

    Meppeler Courant,

    'Ruinen is mooi, wees er zuinig op'. Dat hield loco-burgemeester K. Tissingh de nieuwe 'eerste man' van de gemeente Ruinen voor. A. Meijer (VVD), tot verleden week wethouder te Heerenveen, kreeg maandagmiddag de ambtsketen overhandigd. Uiteraard kon Meijer in zijn maidenspeech als burgemeester niet om de gemeentelijk herindeling heen.

    Meppeler Courant,

    Het is een uitdaging om de typerende elementen van een gemeente op abstracte wijze in een ambtsketen te verwerken.

    http://www.zilverwerk.nl/opdrachten.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een vergulde ambtsketen

    Bryan Howling heeft zijn Conservatieve partijkleed afgelegd zoals hij zijn rode, met vossebont afgezette burgemeestersmantel laat vallen na gedane arbeid. Zoals hij ook zijn zwaar vergulde ambtsketen op het bureau smijt. Met een mengeling van boosheid, opluchting en spijt.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • (een burgemeester) met ambtsketen
    • (een burgemeester) met zijn ambtsketen

    Om geld ging het, bij deze trip door Noordwest-Overijssel, Zuidwest-Friesland en delen van Drenthe. Dat bleek ook bij vrijwel iedere stop, waar een burgemeester met ambtsketen, of een toeristische nevenfunctie, klaar stond om het gezelschap te begroeten.

    Meppeler Courant,

    En zo zag Nederland, tot op de bedreigde dijkvakken, burgemeesters hun verantwoordelijkheid nemen. En als ze al niet zichtbaar leiding gaven waren ze, compleet met ambtsketen op de overjas, vertrouwenwekkend aanwezig.

    NRC,

    Maar in plaats van zijn vrouw en ziekenbroeders stond de burgemeester van Meerssen, drs. C. Majoor, vanmorgen om elf uur met ambtsketen en wethouders op de stoep.

    NRC,

    Ze heeft weer moeten luisteren naar een Swiebertje-burgemeester met zijn ambtsketen om en moeten wuiven naar de verschrikkelijkste onderdanen.

    NRC,

    Vaste verbindingen