analist


analist 1.0

iemand die voor zijn beroep analyses verricht in een laboratorium; laboratoriummedewerker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een analist…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt meestal een witte stofjas en latex handschoenen
  • [Doel of bestemming] verricht analyses voor ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven; maakt het mogelijk om diagnoses te stellen, nieuwe stoffen te ontwikkelen, de inwerking van bepaalde stoffen te onderzoeken, enz.
  • [Plaats] werkt op een laboratorium in een ziekenhuis, universiteit of bedrijf
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een niet academisch gevormde chemicus; heeft in Nederland een middelbare of hogere beroepsopleiding genoten; heeft in België een opleiding genoten aan een hogeschool
  • [Activiteit of handeling] verricht analyses op stoffen; analyseert als medisch analist bv. bloedmonsters of urinemonsters; analyseert als chemisch analist bv. chemische verbindingen; analyseert als farmaceutisch analist bepaalde farmaceutische stoffen; analyseert als milieulaborant bv. afvalwater en uitlaatgassen
  • [Wijze] werkt volgens bepaalde analysevoorschriften

Algemene voorbeelden


Zo'n lab ... als je eens wist hoe het daar toegaat ... goed beschouwd is het godgeklaagd. De academici gaan met de eer strijken, maar het echte werk, het precisiewerk wordt gedaan door de analisten en laboranten. Die draaien op voor al dat stomvervelende routinewerk dat zo deftig als wetenschappelijk onderzoek wordt aangeduid.

De Zonnewijzer, Maarten 't Hart,

Inventerra Milieulaboratorium. Hier zijn chemici en analisten werkzaam die zich bezighouden met het analyseren van grond- en grondwatermonsters.

http://www.inventerra.nl/gaverder.htm

Het analytisch werk in de laboratoria wordt verricht door analisten die zijn opgeleid op het niveau van hoger of middelbaar laboratorium-onderwijs met de differentiatie klinische chemie.

http://www.ziekenhuis.nl/domeinen/klinisch.chemicus/nvkc/plaats_en_functie.html

In Nederland bestaan wettelijk erkende opleidingen voor onderzoekers, proefdierverzorgers, biotechnisch laboranten, analisten en proefdierdeskundigen.

http://www.nca-nl.org/,

Arterieel bloed (slagaderlijk bloed, meestal uit de liesslagader). Capillair en veneus bloed wordt meestal door vaste prikkers of door analisten afgenomen; arterieel bloed wordt altijd door een arts afgenomen.

http://biologisch-medisch.laboratorium.nl/biomed/klinischechemie/?open=frames

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een chemisch analist
  • een klinisch farmaceutisch analist
  • een medisch analist

De Nederlandse klinisch-chemische laboratoria behoren tot de beste van de wereld. Ze staan onder leiding van een klinisch chemicus of laboratoriumarts. Het onderzoek gebeurt door gediplomeerde medisch analisten.

http://biologisch-medisch.laboratorium.nl/biomed/klinischechemie/?open=frames

Medisch analisten hebben een vierjarige middelbare (MLO) of hogere (HLO) beroepsopleiding gevolgd. Zij voeren het belangrijke analytische werk op een laboratorium uit. Analisten met een HLO-opleiding zijn gerechtigd tot het voeren van de titel ingenieur (ing.).

http://biologisch-medisch.laboratorium.nl/biomed/klinischechemie/?open=frames

Als klinisch farmaceutisch analist controleer je o.a. bloed en urine om te zien welke stoffen daar in zitten. Je kijkt hoe de concentratie van medicijnen in het bloed is. Dat is een precies werkje omdat de arts op basis van de uitslag besluit of de patient nog door kan gaan met de medicijnen.

http://www.mst.nl/beroepen/Paramedisch/beroepen/bbg_j_klinisch_farmaceutisch_a.doc/

Als chemisch analist verricht je zelfstandig farmaceutische en chemische analyses met behulp van hoogwaardige precisie meet- en weegapparatuur aan de hand van analysevoorschriften.

http://www.nationalevacaturebank.nl/zoek/vacatures/3491035/index.html?utm_medium=affiliate&utm_source=m4n&TRANSID=496905449&m4n_aid=17500&_df=true

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


analist 2.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij bepaalde maatschappelijke verschijnselen of situaties analyseert en beschrijft, met het doel adviezen uit te brengen voor een beleid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een analist…

is een persoon

  • [Doel of bestemming] analyseert om inzicht te krijgen in een verschijnsel of situatie, zodat het beleid erop kan afgestemd worden
  • [Activiteit of handeling] maakt analyses van een bepaald maatschappelijk verschijnsel, van een situatie, van de werking van een bedrijf of organisatie, enz.
  • [Object betroffen] analyseert verschijnselen, situaties en problemen op bv. maatschappelijk, financieel, economisch gebied

    Algemene voorbeelden


    Alle analisten zijn het over één ding eens: meer nog dan in andere domeinen moet de verkoop van modeartikelen, bestemd voor een jong publiek, voortdurend nieuwe wegen inslaan en niéuwe concepten uitdenken.

    http://www.appels.be/press/dutch/conceptshop.htm

    De regeringsplannen bevatten volgens analisten te weinig concrete maatregelen om het handelsoverschot te verkleinen.

    NRC,

    De onderhandelingen tussen 31 landen over controle op de wapenexport waren dinsdag onder een slecht gesternte gestart. Er waren toen al berichten dat Moskou op de vroegere belofte van openheid over wapenverkopen was teruggekomen. Analisten brengen de veranderde houding van Moskou in verband met de presidentsverkiezingen op 16 juni.

    De Standaard,

    Volgens analisten en diplomaten zorgt de strategische ligging van Turkije, grenzend aan woelige regio's als het Nabije Oosten en Centraal-Azië, ervoor dat alle internationale acties van Erbakan met argusogen worden gevolgd.

    De Standaard,

    "De enige manier om realistische informatie te krijgen over de capaciteit van een wapen, is een oorlog", legde een analist onlangs uit in Time Magazine.

    De Morgen,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een financieel analist
    • een financiële analist
    • een politiek analist
    • een politieke analist
    • een militair analist
    • een militaire analist
    • een economisch analist
    • een economische analist

    Als financieel analist verzamel en verwerk je financiële gegevens en activiteitsparameters van de verschillende diensten in het bedrijf. Op die manier voorspel en analyseer je cash flows. Een ander belangrijk deel van je takenpakket is het voorbereiden van de budgetten en het begeleiden van de financiële performantie van je bedrijf.

    http://www.vacature.com/scripts/indexpage.asp?headingID=3964

    Meestal wordt de job van financieel analist geassocieerd met die van aandelenanalist bij een bank. Bedrijven zullen steeds meer nood hebben aan analisten die de financiële situatie van leveranciers en klanten analyseren of die kunnen uitzoeken waarin de middelen van het bedrijf kunnen worden belegd.

    http://www.vacature.com/scripts/indexpage.asp?headingID=3964

    "President Jeltsin zal zich prezenteren als de enige kandidaat die in staat is het land te redden uit de klauwen van het kommunistische revanchisme," aldus een politieke analist in Moskou.

    De Standaard,

    "De nadelen van stadsgevechten wegen ruimschoots op tegen alle vooruitgang van de afgelopen twaalf jaar", zei Michael O'Hanlon, militair analist van het Brookings Institution.

    Gazet van Antwerpen,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    analist 3.0

    (weinig gebruikt)

    iemand die een tekst analyseert en interpreteert

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een analist…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] analyseert een tekst, meestal een literaire tekst

      Algemene voorbeelden


      Nog onlangs las ik in het literaire tijdschrift Tirade een stuk van een neerlandicus over het bekende boek De Avonden. Die neerlandicus komt in dat stuk tot de conclusie dat het goede van een van de personen uit dat boek, Viktor, wordt onderstreept doordat het in zijn kamer nogal licht is, terwijl het in de kamer van de slechte Maurits nogal donker is. Aardig daarbij is dat de analist hier de lichtheid van de kamer van Viktor afleidt uit een aantal zinnen die niets met licht en donker te maken hebben: Viktor pookt het vuur op. Aangezien het hier een potkachel betreft en geen open haard, heeft dat poken geen invloed op de verlichting.

      Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

      analist 4.0

      (ICT; weinig gebruikt. Meestal wordt de samenstelling systeemanalist gebruikt.)

      iemand die processen zodanig in kaart probeert te brengen dat ze om te zetten zijn naar een geautomatiseerd systeem; systeemanalist

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een analist…

      is een persoon

      • [Organisatie of instelling] werkt meestal in dienst van een onderneming, organisatie of instantie
      • [Doel of bestemming] analyseert bedrijfsprocessen met het doel de processen te automatiseren
      • [Deskundigheid of vaardigheid] is deskundig op het gebied van informatica, automatisering en informatieverwerking
      • [Activiteit of handeling] analyseert systemen, voorafgaand aan reorganisatie of automatisering van bedrijfsprocessen

      Algemene voorbeelden


      Functie: Analist/Programmeur. Beschikbaar: in overleg. Zoekt: opdrachten.

      http://www.cobolwerk.nl/cgi/Cent.dll/ShowCV?Id=6973

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen