angstaanval


angstaanval 1.0

aanval van angst; doorgaans plotseling opkomende aandoening waarbij men door angst bevangen wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een angstaanval…

is een aanval; is een gebeurtenis

  • [Snelheid of tempo] komt meestal plotseling op
  • [Bijverschijnsel] is een bijverschijnsel van een ziekte of verslaving

    Hoofdsemagram: aanval


    Algemene voorbeelden


    Om op te staan nam ze iets opwekkends. Soms één tabletje, soms twaalf koppen koffie achter elkaar. Daar werd ze zo gespannen van dat ze nood had aan een kalmeringsmiddel. Daar werd ze zo troosteloos van dat ze nood had aan een antidepressivum. Daar kreeg ze het zo benauwd van dat ze zich moest ontspannen met een paar glazen porto. Die paar glazen werden een halve fles en die halve fles werd een angstaanval. Alleen slaap kon haar angsten verdrijven maar alleen een slaapmiddel was sterk genoeg om haar dat dutje te gunnen.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    Vaak waren de angstaanvallen zo intens dat ze de deur van haar zolderkamer barricadeerde met het weinige meubilair dat ze bezat, om denkbeeldige indringers tegen te houden.

    Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

    Angstaanvallen behoren tot de typische ontwenningsverschijnselen bij alkoholisten.

    De Standaard,

    De studie is gebaseerd op interviews met 500 vrouwen, die middelmatige tot ernstige symptomen vertoonden van PMS en geplaagd werden door depressies, angstaanvallen, wisselend humeur en gebrek aan libido.

    De Standaard,

    Er komen ook klachten voor tijdens de overgangsjaren die niet een direct verband hebben met de veranderende hormoonhuishouding maar daar wel mee worden geassocieerd; de zogenaamde atypische overgangsklachten. Deze klachten zijn slapeloosheid, prikkelbaarheid, moeheid, angstaanvallen, gejaagdheid, hartkloppingen, enz. Deze klachten komen meestal voor in combinatie met opvliegers.

    http://www.organon.nl/index2.html

    Om de diagnose te kunnen stellen moeten andere oorzaken van chronische vermoeidheid, zoals bloedarmoede, schildklierafwijkingen, bepaalde infecties, auto-immuunziekten, M. S., de ziekte van Besnier-Boeck, etc. zijn uitgesloten. De meest voorkomende klachten zijn: ernstige vermoeidheid (meer dan 50% energieverlies) gedurende ten minste 6 maanden, met vaak langzaam herstel na inspanning; soms "goede" periodes; malaisegevoel [...]; slaapstoornissen (50%); depressie (70%); geestelijke verwardheid (50%); angstaanvallen (50%); hoofdpijn (80%) [...]; allergieën (65%).

    http://www. wellness. demon. co. uk/mehol. htm

    Zo kan hij bij een opkomende angst worden aangespoord om over te gaan op buikademhaling om de paniekaanval onder controle te krijgen. Het toestel registreert niet alleen of hij daarin slaagt, de evolutie van de angstaanval en de reactie van de cliënt worden bovendien opgeslagen en die informatie kan later door de therapeut worden gebruikt.

    http://www.ha.be/attachments/wim/tekst_knack.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • voorkomen

    De dieren gaan dan vaak overreageren op bepaalde situaties om aandacht te krijgen van de mens, ook angstaanvallen kunnen voorkomen wanneer ze met onbekende dingen geconfronteerd worden.

    http://gallery.uunet.be/darkmoon/fret_herkomst.html

    als object bij een werkwoord


    • een angstaanval hebben
    • een angstaanval krijgen
    • een angstaanval meemaken
    • een angstaanval teweegbrengen
    • een angstaanval veroorzaken
    • een angstaanval versterken

    En wat ik tot dan toe helemaal niet had gevoeld: ik kreeg opeens een overweldigende angstaanval.

    Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

    Klachten waarbij verborgen voedselovergevoeligheden een rol kunnen spelen zijn o. a.: maagdarmklachten [...], huidklachten [...], premenstrueel syndroom/PMS [...], hypoglycemie [...], depressies/angstaanvallen (voedselovergevoeligheden kunnen depressies en/of angstaanvallen veroorzaken of versterken).

    http://www. wellness. demon. co. uk/fibrohol. htm,

    Hecker (1893) valt het op dat veel lijders aan de neurasthenie angstaanvallen hebben die niet gepaard gaan met een subjectief gevoel van angst (zogenaamde 'larvirte' aanvallen) en bovendien dat deze lijders vaak lang niet het hele scala van lichamelijke symptomen vertonen, maar onderbroken of incomplete ('abortive') aanvallen hebben.

    http://home.wxs.nl/~srw/,

    'Patiënten voelen zich nerveus.' 'Ik ben soms een wandelende zenuwwortel.' 'Anderen hebben angstaanvallen.'

    De bondgenoot, Marcella Baete,

    'Carpoolen misschien?' 'Ik kan niet in een wagen zitten met een ander aan het stuur. Dan voel ik me zo hulpeloos dat ik voortdurend aanwijzingen moet geven om geen angstaanval te krijgen.'

    Herinneringen aan moeder aarde, Johan Tykens,

    Mensen die op wat voor manier dan ook een onverwachte angstaanval hebben meegemaakt, gaan vaak vermijdingsgedrag vertonen omdat ze verschrikkelijk onzeker worden.

    http://www.hyperventilatie.org/home.html

    Ineens wist ik het zeker: ik was lui, door en door lui. Die ontluisterende conclusie bracht een acute angstaanval teweeg.

    Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

    Soms kunnen je emoties zo overweldigend zijn dat je een angstaanval krijgt en dat kan resulteren in een hyperventilatie-aanval.

    http://www.deschroef.be/schroefschrijfsels/oktober00/angsten.htm

    met adjectief ervoor


    • een acute angstaanval
    • een onverwachte angstaanval
    • heftige angstaanvallen
    • plotselinge angstaanvallen

    Een vaak voorkomende negatieve reactie op marihuana is een acute angstaanval.

    http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbacksub029,

    Na de dood van zijn moeder en een van zijn zussen en bezig met allerlei theologische vragen geraakt Kierkegaard, mede door de hernieuwde confrontatie met zijn vader in 1835, in een ernstige depressie, een depressie die gepaard gaat met heftige angstaanvallen.

    http://home.wxs.nl/~srw/,

    Ik legde de tegen plotselinge angstaanvallen aangeschafte fles Fino Tico binnen handbereik naast me neer en tufte opgewekt in de richting van Was 't Maer, zoals ik het dorp in een nooit voltooide novelle placht te noemen.

    Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

    Mensen die op wat voor manier dan ook een onverwachte angstaanval hebben meegemaakt, gaan vaak vermijdingsgedrag vertonen omdat ze verschrikkelijk onzeker worden.

    http://www.hyperventilatie.org/home.html

    Tot voor kort ging alles naar wens, maar naar aanleiding van een experimenteel gebruik van wiet heeft ze een acute angstaanval gehad.

    http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden09/art09_3_11.html,

    Ineens wist ik het zeker: ik was lui, door en door lui. Die ontluisterende conclusie bracht een acute angstaanval teweeg.

    Bulgaar in Wassenaar, Michael Eenhoorn,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • vaak voorkomende angstaanvallen

    Veel voorkomende symptomen van een stijve buikwand en een "bevroren" middenrif zijn: chronische constipatie, indigestie, gebrekkige bloedsomloop, kortademigheid, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijnen, een zwak libido, weinig weerstand en vaak voorkomende angstaanvallen.

    http://www.qigongcirkel.nl/qigong.html

    in voorzetselgroep


    • gekweld door angstaanvallen

    Gekweld door angstaanvallen en pijnlijke herinneringen probeert Lorraine de identiteit van de moordenaar te achterhalen.

    De Standaard,

    • met angstaanvallen afrekenen
    • gepaard gaan met angstaanvallen

    Over heel de wereld hebben 400 miljoen mensen af te rekenen met angstaanvallen en 340 miljoen met depressies.

    De Standaard,

    Na de dood van zijn moeder en een van zijn zussen en bezig met allerlei theologische vragen geraakt Kierkegaard, mede door de hernieuwde confrontatie met zijn vader in 1835, in een ernstige depressie, een depressie die gepaard gaat met heftige angstaanvallen.

    http://home.wxs.nl/~srw/,

    • zonder angstaanvallen

    Tien milligram valium zorgden ervoor dat ik de rest van de nacht zonder nieuwe angstaanvallen doorkwam.

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn angstaanval

    Hij ergerde zich aan zijn idiote angstaanval. Zo'n plotseling, peilloos gevoel van radeloosheid had hij sinds zijn vroegste kinderjaren niet meer gekend.

    Quissama, F. Springer,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • angstaanvallen en depressies
    • angstaanvallen en fobieën
    • angstaanvallen en woedeaanvallen
    • depressies en angstaanvallen
    • depressies of angstaanvallen
    • paniekaanvallen en angstaanvallen
    • woedeaanvallen en angstaanvallen

    Omgekeerd kan het ook zo zijn dat mensen beginnen met angstaanvallen en fobieën en als logisch gevolg daarvan gaan hyperventileren.

    http://www.hyperventilatie.org/home.html

    Depressies en angstaanvallen komen dan ook minder voor bij gehuwde vrouwen "met een stabiele partner en een of twee kinderen", die bovendien deeltijds werken, aldus de WGO-experten.

    De Standaard,

    Volgens het rapport zijn er geen grote risico's verbonden aan de paddo en blijft de acute toxiciteit beperkt tot mogelijke paniek- en angstaanvallen.

    De Limburger,

    Er komt een hulporganisatie voor mensen met de persoonlijkheidstoornis borderline. De aandoening kenmerkt zich door symptomen als woede- en angstaanvallen, contactstoornissen en zelfmoordneigingen.

    Algemeen Dagblad,

    Ook vegetatieve en psychogene invloeden hebben een uitwerking op de alpha- en gammamotoneuronen, die door een hypertonus of een afweerreactie bij woede- of angstaanvallen bewerkstelligd worden.

    http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

    Vele ouders zullen er het zwijgen toe hebben gedaan. Zij hebben niet over wat ze in de oorlog hebben meegemaakt gesproken. Vermijding van alles wat met oorlog zou kunnen samenhangen, is bovendien een symptoom van de posttraumatische stressstoornis. Maar ook zullen ouders de kinderen voor hun leed in bescherming hebben willen nemen. Soms is het verhaal er in de vorm van ongewilde herbelevingen, angstaanvallen en woedeaanvallen.

    http://www. centrum45. nl/downldnl. htm,

    Zolang ze in de faze zitten met te weinig hormonen en geen alkohol, hebben ze angstaanvallen en depressies.

    De Standaard,

    Klachten waarbij verborgen voedselovergevoeligheden een rol kunnen spelen zijn o. a.: maagdarmklachten [...], huidklachten [...], premenstrueel syndroom/PMS [...], hypoglycemie [...], depressies/angstaanvallen (voedselovergevoeligheden kunnen depressies en/of angstaanvallen veroorzaken of versterken).

    http://www. wellness. demon. co. uk/fibrohol. htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding