anijs


anijs 1.0

afbeelding

Bron: James Phillips
(Publiek domein)

eenjarige, in Zuid-Oost-Europa inheemse plant met witte bloemschermen en grauwgroene, peervormige, geurige zaadjes met een frisse, doordringende smaak, die als specerij en als geneesmiddel gebruikt worden

Semagram


Anijs…

is een plant

  • [Afmeting] wordt ca. 50 cm hoog
  • [Deel] bestaat uit stengels met witte bloemschermen en bovenaan steeds fijner gevinde, peterselieachtige blaadjes
  • [Functie] dient om met de zaden dranken en voedsel een specifieke smaak en geur te geven en wordt ook voor medicinale toepassing gebruikt
  • [Voortbrenging] wordt door de mens verbouwd om de zaadopbrengst
  • [Plaats] wordt onder meer verbouwd in Zuid-Europa
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië
  • [Woongebied] groeit vooral op een zonnige, droge, losse en kalkrijke bodem
  • [Levensduur] is eenjarig
  • [Product of vrucht] brengt zaden voort

Wetenschappelijke naam: Pimpinella anisum

RijkPlantae; Planten
StamEmbryophyta; Landplanten
KlasseSpermatopsida; Zaadplanten
OrdeApiales
FamilieApiaceae; Schermbloemenfamilie
GeslachtPimpinella; Bevernel
SoortPimpinella anisum

Algemene voorbeelden


Al hebben de genoemde planten, Anijs, Steranijs en Venkel hetzelfde parfum, het extract Anthol is verantwoordelijk voor het aroma. Dit essence wordt verkregen door het via stoom te vernevelen en daarna aan een tweede distillatie te onderwerpen. Het is de basis voor dranken als Anisette, Pastis, Ouzo, Sambuca en Raki.

http://www.werelddranken.nl/

Uit zaden gekweekte kruiden zoals basilicum, majoraan, bonenkruid en anijs hebben een warme voorcultuur nodig. Ze worden op de vensterbank in huis voorgetrokken in kweekschalen en na de ijsheiligen medio mei in de volle grond gezet.

http://www.wolf-garten.nl/public_nl/gartenjahr/garten01.hbs

Pimpinella anisum. Anijs is een eenjarige plant die in april in de volle grond gezaaid kan worden. Na ongeveer 4 weken ontkiemen de zaden. Anijs groeit het liefst op een zonnige, droge plaats en in een losse, kalkrijke bodem.

http://www.tuinen.nl/Beplanting/plantenwijzer/?bron=Kruiden=Beplanting/plantenwijzer

Zeker is dat 1500 jaar voor Christus anijs al een bekend kruid was in Egypte. In de bijbel wordt anijs ook vermeld. In de Romeinse tijd werden grote feestmalen aangelegd en anijs was een van de kruiden die veelvuldig in de gerechten verwerkt werden.

http://www.tuinen.nl/Beplanting/plantenwijzer/?bron=Kruiden=Beplanting/plantenwijzer

Vaste verbindingen


groene anijs


  1. de anijssoort Pimpinella anisurn

    Anijs, groene (Pimpinella anisurn) - helpt bij aandoeningen van de bronchiën - bevordert: de circulatie, de melkproduktie, de spijsvertering - werkt: krampopheffend, ontsmettend voor inwendige organen, stimulerend op de maag en het zenuwstelsel, versterkt het hartvaatsysteem.

    http://www.ganesha.be/olie.html

    Na heel wat geëxperimenteer in ons atelier kozen we uiteindelijk voor groene anijs. De anijszaden doen de kracht van de chocolade perfect uitkomen en zorgen voor een aangename en uitgesproken smaak.

    http://www.dolfin.be/infosnl.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • steranijs

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


anijs 2.0

afbeelding

Bron: fuzheado
(CC BY-SA 2.0)

specerij in de vorm van gedroogd of gemalen anijszaad of een essence daarvan

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

Semagram


Anijs…

is een specerij; is voedsel

  • [Geur] heeft een zoete, enigszins naar drop ruikende geur
  • [Smaak] heeft een frisse smaak zoals venkel
  • [Functie] dient als aromatisch middel voor gerechten, koek en dranken zoals pastis, of wordt met een medicinale bedoeling gebruikt, bv. om zijn verzachtende werking bij hoest en verkoudheid of als kalmerend, slaapwekkend middel
  • [Bereiding] wordt bereid door anijszaden te drogen, te malen of tot een essence te verwerken
  • [Grondstof] wordt gemaakt van anijszaden

Algemene voorbeelden


Verse kruiden: basilicum, kervel, bieslook, dragon, venkel, laurier, peterselie, rozemarijn, salie, bonekruid en tijm. Specerijen of gedroogde kruiden: anijs, kaneel, kerrie, kruidnagel, muskaatnoot.

http://www.hrm.be/hrm/Praktijk/Dieet/Hyperlip.htm

Hier het lokaas van mijn grootvader: hij weekte oud brood gedurende een uur in het water. Nadien werd dit tussen de handen uitgeknepen en met geraspte beschuit aangemaakt. Verder werd er gemalen, gekookte en geplette kemp aan toegevoegd. Met een paar druppels anijs werd het goedje geheel op punt gesteld.

http://www.gsmeets.be/

De anijszaden hebben een heerlijke geur die een beetje aan drop doet denken. Anijs gekookt in melk wordt gebruikt als slaapmiddel voor kinderen. Anijsthee bevordert de eetlust en geeft verlichting bij verkoudheid. Ook in koek, snoep en likeur is anijs een vaak gebruikt kruid.

http://www.tuinen.nl/Beplanting/plantenwijzer/?bron=Kruiden=Beplanting/plantenwijzer

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • gemalen anijs

Hele zaden, geplet in de vijzel, ontwikkelen eens zoveel aroma als reeds gemalen anijs, die al snel kracht verliest. Daarom moet u gemalen anijs altijd in kleine hoeveelheden kopen en snel verbruiken.

http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/9075-specerijen-ajowan-en-anijs.html,

in voorzetselgroep


  • naar anijs smaken

Dille smaakt licht naar anijs. De fijngehakte blaadjes smaken bijzonder goed bij gekookte of gepocheerde vis, schelp en/of schaaldieren, soepen, dillesaus, komkommer/tomatensalade, kip en eiergerechten.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen