annonceren


annonceren 1.0

(formeel, weinig gebruikt)

iets aankondigen; iets bij het grote publiek bekendmaken

Semagram


Annonceren…

is een handeling

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • een beslissing annonceren

   Corstius [...] kwam dan op de televisie bekommerd waarschuwen tegen de teloorgang van de politieke zeden, en wist daarbij altijd een indruk van hoogstaand persoonlijk lijden te verspreiden. Nooit annonceerde hij een snelle, opluchtende beslissing. Nooit gaf hij de precieze omschrijving van een kwestie. Wat hij in het publiek zei of deed, moest altijd een wazige achtergrond van moedig geploeter hebben.

   Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

   met bijwoord


   • iets publiekelijk annonceren

   Wat de krant, de radio of televisie niet heeft gehaald, is niet gebeurd. Als ik mijn droefheid niet publiekelijk heb geannonceerd, ben ik misschien ook niet zo erg droevig geweest? Emoties moeten worden geafficheerd, anders zijn ze niet echt.

   NRC,

   annonceren 1.1

   een advertentie of bericht in een krant of een blad plaatsen; adverteren

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

   Combinatiemogelijkheden


   met directe rede


   Eigenlijk verwachtte ik dat het iemand was die een poesje wou hebben, toen de telefoon ging, want ik had net een advertentie geplaatst: Mee te nemen, drie jonge poesjes. 'Mevrouw,' zei de stem [...], 'u bent toch, mag ik aannemen, dierenliefhebster?' [...]. Of ik niet wist dat er mensen bestaan die de diertjes opkopen om er vivisectie mee te doen [...]. Of ik niet beter had geweten dan te annonceren: mee te nemen.

   Dierenbeschermen, Renate Rubinstein,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: in

   • iets in de krant annonceren

   Op de brug stond een tamelijk deftig ogend type, dat de daar traag passerende Dikke Man toesprak met: "Ik dacht dat u ziek was." De Dikke Man bleef nu, ietwat gekromd, staan. "Dat zag ik tenminste in de krant geannonceerd," sprak Dat Deftige Type.

   NRC,

   annonceren 1.2

   (media [communicatie algemeen])

   de komst van iets of de opkomst van iemand aankondigen bij het publiek; aandienen; presenteren

   Combinatiemogelijkheden


   met een als-bepaling


   Het mag significant heten dat het nieuwste probeersel vanavond uitgerekend wordt uitgezonden in de vroege vooravondzendtijd die tot dusver bestemd was voor Schippers' geesteskind We zijn weer thuis. Het wordt, in de VPRO-advertenties van vandaag, geannonceerd als "een nieuw bizar polderdrama" onder de titel Pompen of verzuipen.

   NRC,

   Jette van der Meij [...] heeft er geen moeite mee dat zij voor een concertserie wordt geannonceerd als een 'Wereldwijf'. "Waarom?", zegt ze. "Wereldwijf zie ik als een eretitel voor een vrouw."

   De Telegraaf,

   annonceren 2.0

   (spellen)

   in het kaartspel jassen: de waarde aankondigen van de kaarten die men in de hand heeft; tonen; in andere kaartspelen ook wel: een bod doen of aangeven welke kaart of kaarten men wenst te spelen

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

   Semagram


   Annonceren…

   is een handeling

     Algemene voorbeelden


     Een bijzonderheid bij Jassen is het Tonen of Annonceren. Bij het uitspelen van hun eerste kaart kunnen spelers tonen: zij annonceren de waarde van de kaartencombinatie die zij in de hand hebben. Wie de hoogste combinatie aankondigt, krijgt daar extra punten voor; hij moet die kaarten tonen.

     http://home.tiscali.be/federatie.forum/vertalingen/cosmiceidex.htm,

     annonceren 3.0

     (biljartsport [balsport])

     bij biljartspelen: een bepaalde spelsituatie of stand luid en duidelijk uitspreken; van een scheidsrechter in het carambole: het aantal gemaakte caramboles van een speler aankondigen aan de schrijver die de punten noteert, of aankondigen dat een speler tot op vijf caramboles van het einde van de partij is gekomen, of aankondigen of de ballen wel of niet vastliggen; een annonce uitspreken; van een speler in het poolen: vooraf aankondigen welke bal men in welk gat zal spelen; callen

     Betekenisbetrekking


     specialisering
     Betrokken betekenissen1.0 : 3.0

     Semagram


     Annonceren…

     is een handeling

       Algemene voorbeelden


       Als in een wedstrijd een van de spelers tot op vijf caramboles van het einde van de partij is gekomen, zal de arbiter dit bekend maken ('annonceren') door 'en nog vijf' te roepen.

       http://members.lycos.nl/obis1/Spelregels.htm

       Begin bij het annonceren van het aantal gemaakte caramboles van een speler altijd met "Noteren" en noem dus niet eerst het aantal. Dit heeft namelijk een functie. Met de annonce "Noteren", op duidelijk hoorbare toon, trek je eerst de aandacht van de schrijver, zodat hij niet meer hoeft te vragen naar het aantal.

       http://www.tomaatnet.nl/~arnovanlier/Arbitrage.htm

       Vanaf nu zijn de regels van Straight-Pool geldig (annonceren van bal x in pocket y): na het potten van de 14de bal, blijven de laatste speelbal en de cue-ball onaangeroerd en worden de 14 andere speelballen terug op tafel gebracht.

       http://home.tiscali.be/alaindesmet.mambo/pool/equal-offense-index.htm,