anschluss/Anschluss


Anschluss 1.0

(geschiedenis; oorlogvoering en defensie)

de aansluiting van Oostenrijk bij het nazistische Duitsland in maart 1938

Algemene voorbeelden


Oostenrijk kende een eigen vorm van fascisme voor het in 1938 bij het fascistische Duitsland werd "aangesloten". Door die "Anschluss" kregen de Oostenrijkse en Duitse nazi's (nationaal-socialisten) het in het land voor het zeggen.

De Standaard,

Mexico sprak in 1938 als enige zijn veto uit tegen de Anschluss van Oostenrijk bij Hitler-Duitsland. En het ving veel Oostenrijkers op die door de nazi's werden vervolgd.

De Standaard,

anschluss 1.1

als soortnaam in toepassing op een al dan niet gerealiseerde, min of meer afgedwongen annexatie van een gebied of bevolkingsgroep elders of op een ander tijdstip

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


'Wij gaan ons laten inpakken door de vlam! Unitair België gaat zijn kopje weer opsteken want we gaan met zijn allen, als Belgen, door Duitsland opgeslokt worden in een directe Anschluss!'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Roemenië garandeert van zijn kant de fundamentele rechten van de omvangrijke Hongaarse minderheid in Transsylvanië (Hongaars: Erdély) [...]. Nationalistische Hongaren menen dat het moederland een deel van zijn volk verkettert - de Hongaarse regering eist niet langer een "Anschluss" of politieke autonomie voor Erdély -, terwijl Roemeense nationalisten menen dat hun regering geen akkoord had mogen sluiten met de Hongaarse imperialisten.

De Standaard,

anschluss 2.0

contact; aansluiting

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • anschluss krijgen
  • anschluss vinden
  • anschluss zoeken

Margreet verplicht zich er dan toe binnen drie maanden iets te zoeken voor de klant. Daarbij let ze er, via de computer, op wie al lang in haar bestand zitten en nog geen 'anschluss' krijgen.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011001260:mpeg21:a0233,

Mient Jan Faber: 'Er zijn nogal wat mensen waar de kerk het contact mee verloren heeft, die bij ons wel wat anschluss vinden.'

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010823037:mpeg21:a0050,

De falaffel - bijna een tientje - valt tegen. Zes balletjes zoeken anschluss met twee bleke broodjes. Een Israëli met fonkelende ogen kijkt vanachter de toonbank toe.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010859402:mpeg21:a0060,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen