anti-Belgisch


anti-Belgisch 1.0

met of getuigend van een afkeer van alles wat met België te maken heeft; tegen alles wat met België te maken heeft; tegen België

Algemene voorbeelden


Dat er in Rwanda een anti-Belgisch klimaat heerste, was al lang bekend. De oorzaken daarvan ook. Centraal-Afrika is het enige werelddeel waar België in z'n eentje nog invloed heeft. Dat is niet alleen een gevolg van het koloniale verleden, maar ook van een gebrek aan constante interesse vanwege andere landen.

De Standaard

In België is het gepermitteerd pro- of anti-Belgisch te zijn, pro- of anti-Vlaams, -Waals, -Brussels, en dit alles in combinaties naar keuze. Maar uit een zeer recent, door drie Leuvense academici uitgevoerd onderzoek blijkt dat slechts 10,8 procent van de Vlamingen, zuchtend onder het Belgische juk, naar een geheel autonoom Vlaanderen verlangt, en dat 0,0 procent van de Walen een zelfstandig Wallonië wenst.

NRC,

Wat wisten de Belgische autoriteiten over het anti-Belgisch klimaat in Rwanda voordat de regering op 19 november 1993 besloot om para's te sturen? "Uit het geheel van de onderzochte documenten blijkt dat zich tussen 4 augustus 1993 en 19 november 1993 een anti-Belgische stemming in Rwanda ontwikkelde," stelt het rapport.

De Standaard

De gebroeders Van Belle, van Tilleur, maakten geen geheim van hun anti-Belgisch wallingantisme.

De Standaard