anti-Europees


anti-Europees 1.0

met of getuigend van een afkeer van alles wat met Europa in het algemeen en de Europese Unie in het bijzonder te maken heeft; tegen alles wat met Europa in het algemeen en de Europese Unie in het bijzonder te maken heeft; tegen Europa en in het bijzonder tegen de Europese Unie

Algemene voorbeelden


Er waart een spook door Europa. Het heeft vele namen gekregen: anti-Europees, xenofoob, crypto-fascistisch. De populisten van onze dagen dolen aan de verkeerde kant van de geschiedenis, zeggen we als weldenkende mensen hoofdschuddend. Maar deze houding miskent de ernst en de diepte van de crisis in Europa, meent publicist Bert Ummelen. "Europa is geen feest voor truckers en Vogelaarwijken."

http://www.volzin.nu/magazine/nu-in-volzin/item/420261-europese-elite-miskent-reeel-onbehagen,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een anti-Europese partij
  • anti-Europese partijen

Waar de PVV in het Europees parlement eerst bewust alleen optrad, is Geert Wilders nu van plan een blok te vormen met andere anti-Europese partijen. PVV- leider Wilders denkt aan fracties van landen als: Frankrijk, Groot-Brittannië en België om samen een blok te vormen en kritisch tegenover Europa te gaan staan, zo meldt Nieuwsuur maandagavond. Het blok moet volgens Wilders volgend jaar bij de Europese verkiezingen samenwerken "tegen" Europa.

http://www.blikopnieuws.nl/2013/wilders-wil-anti-europees-blok-tegen-europa,