antifascist


antifascist 1.0

iemand die gekant is tegen de fascisten of het fascisme; verklaard tegenstander van het fascisme als politieke ideologie en politiek systeem
In het huidige democratische bestel ook van toepassing op iemand die fel gekant is tegen mensen in het algemeen of leden van politieke partijen en politieke bewegingen in het bijzonder die - al dan niet terecht - voor fascisten worden uitgemaakt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een antifascist…

is een tegenstander; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gekant tegen de fascisten of het fascisme; verwerpt het fascisme als politiek systeem en politieke ideologie

    Algemene voorbeelden


    Antifascisme is vooral een begrip van de jaren dertig, de vooroorlogse crisistijd. In die tijd werd de dreiging van het fascisme steeds sterker. Voor een deel uitte het antifascisme zich op straat. Daar werd door antifascisten gedemonstreerd, actie gevoerd en propaganda-materiaal verspreid. Dat deden zowel de communisten als de socialisten (of sociaal-democraten).

    http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

    De antifascisten waren onderling verdeeld. Dat bleek op allerlei manieren. De socialisten (SDAP) bijvoorbeeld verspreidden op straat een blad dat antifascistisch èn anticommunistisch was. Het blad heette Vrijheid, arbeid, brood, en werd gemaakt door de journalist Meijer Sluyser. De communisten (CPN) vonden zichzelf juist de enige echte antifascisten. Ze maakten de sociaal-democraten uit voor sociaal-fascisten. De redenering daarachter was dat de (gematigde) sociaal-democraten de arbeiders zouden afhouden van de arbeidersrevolutie.

    http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

    Toen de EDL in 2010 in Amsterdam probeerde een demonstratie te houden, werden ze door Ajax-supporters en antifascisten de Bijlmer uitgejaagd.

    https://www.vice.com/nl/article/5ga7a8/the-march-for-england-was-humiliated-in-brighton-this-weekend,

    Kan het verwonderen dat de leeuwenvlag vele jaren lang een vijandig symbool was voor de overlevenden van deportatie en kampen? Voor de verwanten en vrienden van de vele duizenden Vlamingen die door Vlaamse volksgenoten vermoord werden, of door hen verraden en naar hun dood gestuurd? Voor de antifascisten die werkelijk niet tot de linkerzijde beperkt waren?

    De Standaard,

    Het oude, rode feest, zoals het in paradestijl werd gevierd in Moskou, wordt steeds meer en meer verdrongen door de nieuwe sociale bewegingen en spijtig genoeg ook door extreemrechtse partijen. In Duitsland bijvoorbeeld manifesteerden meer dan duizend neonazi's van de NPD en ondanks het feit dat enkel zij een toelating hadden, toonden antifascisten hun kracht in zes grote steden, waaronder Berlijn. Daar kwam het tot zware rellen met de politie, die de betogers in aantal overtroffen, met maar liefst negenduizend waren ze.

    http://www.denar.yucom.be/archief/167/1-mei.htm

    De oorlogsmisdadiger is ziek, ach gut, dat arme schaap. Gauw vrijlaten die fascist, want wij zijn geen fascisten, wij houden onze handen schoon. Worden nu zijn slachtoffers ziek? Wat een haatdragende mensen toch, die antifascisten, zij zijn zelf geen haar beter.

    De aanslag, Harry Mulisch,

    Heiner Müller werd in 1929 geboren op het Saksische platteland, in de voormalige DDR. Zijn vader, een antifascist, werd door de nazi's gearresteerd en moest na de oorlog naar het Westen uitwijken.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • antifascist zijn

    De democratie is een slappe bedoening. In de geschiedenis is ze vaak de oorzaak geweest van het fascisme. Ik ben een antifascist in hart en nieren en toch moet ik me beheersen of ik zou om het even wie tegen de knieën schoppen.

    Mank, Herman Brusselmans,

    "Nakijken dus," zei De Graaff: "En communist ben ik ook niet. Ik ben antifascist. Maar omdat het communisme de grootste vijand van het fascisme is, ben ik wel anti-anticommunist. Dat wel."

    De aanslag, Harry Mulisch,

    Tussen de Duitse groepen loopt hier en daar een jongen die er een beetje uitziet als een skin, maar die antifascist zegt te zijn. De groepen Arise en Agnostic Front verspreiden een pamfletje op kringlooppapier met de kop "Destroy fascism" - het laatste woord in gotische letters - en daarnaast een groot gescheurd hakenkruis.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • de enige echte antifascisten
    • een overtuigde antifascist
    • radicale antifascisten
    • verwoed antifascist

    De communisten (CPN) vonden zichzelf juist de enige echte antifascisten. Ze maakten de sociaal-democraten uit voor sociaal-fascisten. De redenering daarachter was dat de (gematigde) sociaal-democraten de arbeiders zouden afhouden van de arbeidersrevolutie.

    http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

    Die opmerking wuifde ze als bijzonder oninteressant terzijde, en ze zei: 'Als je dan toch zo'n overtuigde antifascist bent, word jij er dan godverdomme niet gek van dat die Noord-Afrikanen uren aan een stuk de rij ophouden?'

    De droogte, Herman Brusselmans,

    Tegenstanders van Pegida laten zich uiteraard ook horen, van het maatschappelijk middenveld (vakbonden, kerken, moskeeën, linkse politieke partijen) tot aan radicale antifascisten, die zich met name keren tegen de aanwezigheid van hardcore neonazi's in de Pegida-demonstraties.

    https://www.indymedia.nl/node/38166,

    Na de Tweede Wereldoorlog bouwt Horst Brasch in Oost-Berlijn als verwoed antifascist en Joodse katholiek mee aan de opbouw van de DDR.

    https://www.moviemeter.nl/film/1126623/info/

    • Spaanse antifascisten

    Het artikel over de Spaanse burgeroorlog dat verscheen [...] naar aanleiding van de bespreking van de film "Land and Freedom", onthult zeer terecht een en ander over de bittere strijd die in het republikeinse kamp gevoerd werd tussen enerzijds de verschillende linkse strekkingen die erin vertegenwoordigd waren en anderzijds de kommunisten. Die hebben tijdens deze burgeroorlog, en zelfs aan het front, er konform hun marxistische tradities voor gezorgd dat de meeste van hun politieke konkurrenten ten gevolge van vervolgingen, folteringen en zelfs executies uitgeschakeld werden. Het werk werd later door de Sovjetunie afgemaakt, vermits de meeste Spaanse antifascisten die na de burgeroorlog naar dat land gevlucht zijn, er in koncentratiekampen omkwamen.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • demonstrerende antifascisten
    • protesterende antifascisten

    Toen demonstrerende antifascisten door de politie op afstand werden gedreven, keerden ook de hooligans Pegida de rug toe.

    https://www.indymedia.nl/node/38166,

    Als enkele neonazi's in Keulen samenkomen, zijn er honderden agenten beschikbaar. Die worden vooral ingezet tegen protesterende antifascisten die de haatmars van extreemrechts willen verhinderen.

    https://nl.marxisme.be/2016/01/keulen-tegen-seksistisch-geweld-en-racisme/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een antifascist in hart en nieren

    De democratie is een slappe bedoening. In de geschiedenis is ze vaak de oorzaak geweest van het fascisme. Ik ben een antifascist in hart en nieren en toch moet ik me beheersen of ik zou om het even wie tegen de knieën schoppen.

    Mank, Herman Brusselmans,

    in voorzetselgroep


    • een betoging van antifascisten
    • de demonstratie van antifascisten

    Neonazigroepen in Nordrhein-Westfalen (NRW) kregen deze week te maken met een grootschalige politieoperatie. Terwijl dit weekend de 20ste verjaardag van het racistische geweld in Rostock werd herdacht, onder meer met een betoging van antifascisten in Rostock zelf, geeft de schaal van de operatie aan dat het probleem van extreemrechtse gewelddadige groepen nog steeds niet is verdwenen.

    https://blokbuster.be/?p=6680,

    De politie bleef mensen oppakken, toen bleek dat de demonstratie van de antifascisten niet uit de hand liep en demonstranten van CP'86 nauwelijks waren te bekennen.

    NRC,

    • tal van antifascisten

    "In de jaren '90 was hier in de VS de Anti-Racistische Actie (ARA) actief met honderden afdelingen. Midden jaren '00 bloedde die beweging dood, maar sinds Trump zich als presidentskandidaat meldde, zijn tal van antifascisten zichzelf weer gaan organiseren. Die groep is klein, maar groeit."

    https://www.oneworld.nl/mensenrechten/je-geeft-fascisten-niet-voordeel-twijfel/,

    met substantief ervoor


    • groepen antifascisten
    • de stoet antifascisten
    • tientallen antifascisten

    Ook in Brighton stuit de EDL met z'n March for England elk jaar weer op veel verzet, en zijn er altijd grote groepen antifascisten op de been om een tegengeluid te laten horen en hier en daar een extreemrechtse idioot in elkaar te slaan.

    https://www.vice.com/nl/article/5ga7a8/the-march-for-england-was-humiliated-in-brighton-this-weekend,

    Tijdens een demonstratie tegen de Centrum Democraten, onlangs in Zwolle, liep een kale gabber mee in de stoet antifascisten.

    http://www.terrorworld.net/kranten/1996/limburger1996_1jun_2.html,

    Daags voor de kerstdagen beleefde Leiden een Actie van AFA tegen Brigade M. Doel was de regionale band Brigade M, die oefent in een door de gemeente gesubsi­dieerde ruimte. Ook deze avond had de band de oefenruimte besproken, maar konden enkele tientallen antifascisten met een blokkade voorkomen dat de band de oefenruimte kon betreden.

    https://kafka.nl/brigade-m/,

    • een (nieuwe) generatie antifascisten

    De opkomst van het fascisme gaat altijd gepaard met de opkomst van het antifascisme. Historicus en activist Mark Bray schreef er een boek over. "Een onbeschaamd partijdige oproep, bedoeld om een nieuwe generatie antifascisten van de nodige geschiedenis en kennis te voorzien om het herlevende extreemrechts te verslaan", schrijft hij.

    https://www.oneworld.nl/mensenrechten/je-geeft-fascisten-niet-voordeel-twijfel/,

    met telwoord ervoor


    • zeventig antifascisten
    • honderd antifascisten

    Wie gelooft werkelijk dat Smit terugkeerde naar Rotterdam omdat hij bang was voor een vreedzame demonstratie 'met een spandoek, posters, borden en flyers'? De zeventig antifascisten gingen voor de deur staan en lieten hem gewoon niet binnen.

    http://www.fortuynpolitiek.nl/topic.asp?TOPIC_ID=5828=3

    Laatst kwamen in Berkeley ruim honderd antifascisten opdagen bij een alt-right rally van een handvol rechtse conservatieven.

    https://www.oneworld.nl/mensenrechten/je-geeft-fascisten-niet-voordeel-twijfel/,

    met eigennaam


    We rijden Predappio binnen over een brede weg, genoemd naar de antifascist Giacomo Matteotti. En juist daar, of all places, zien we grote Italiaanse vlaggen, wapperend in de onweerwind. Ze markeren winkels met Mussolini-memorabilia.

    https://www.cacciucco.nl/italie/mussolini_leeft_nog.html,

    De antifascist Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) leidde in het Derde Rijk een afgezonderd bestaan. Hij koos ervoor zichzelf artistiek te isoleren en componeerde tijdens het Nazibewind nauwelijks nog politiek geïnspireerde werken.

    http://operanederland.nl/2014/02/15/blacher-die-flut/,

    Op 12 september 2011 stelde Martin Bosma een gepeperde Kamervraag. Riemen zou in zijn 'pseudo-wetenschappelijke blinde haat tegen de PVV' niets minder dan 'keiharde wetenschappelijke fraude' hebben gepleegd door de antifascist Ter Braak verkeerd en tendentieus te citeren. De staatssubsidie aan het Nexus Instituut moest daarom onmiddellijk worden ingetrokken, vond Bosma.

    https://www.dbnl.org/tekst/_nee005201201_01/_nee005201201_01_0067.php,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • antifascisten en antiracisten

    De racisten en fascisten van de EDL hadden opgeschept dat ze naar het hart van Tower Hamlets zouden komen - 'marcheren in het hol van de leeuw'' - in de multiraciale, multiculturele wijk. Ondanks een landelijke mobilisatie hebben ze compleet gefaald. [...]. In plaats daarvan was het de dag van antifascisten en antiracisten, met een elektrische sfeer van solidariteit toen wit, zwart en Aziatische mensen samenkwamen, met en zonder religie.

    https://www.krapuul.nl/blog/49995/edl-verslagen-in-londen-no-pasaran/,

    • een antikapitalist of een antifascist
    • fascisten en antifascisten
    • neo-nazi's en antifascisten
    • pacifisten en antifascisten

    Ach, noem mij maar gerust een antikapitalist of een antifascist. Zelf noem ik me liefst een anarchiste. Voor grond en vrijheid wil ik strijden, mij van het dagelijkse juk bevrijden.

    http://www.denar.be/,

    Zeker, het fascisme is voorbij en Fini, de secretaris van de Italiaanse Sociale Beweging (MSI), zegt dat het geen zin meer heeft om vijftig jaar na dato onderscheid te maken tussen fascisten en antifascisten.

    NRC,

    Op het bureau van Tiel hing een ingewikkeld schema voor een 'escalerende' politie-inzet in geval van een massale komst van neo-nazi's en antifascisten naar het naburige Wadenoijen.

    NRC,

    Zo was Pavese niet apolitiek, aangezien hij in die verwarrende tijd na de val van Mussolini en de wapenstilstand wel duidelijk politieke uitspraken deed. Hij zag in de oprichting van de Repubblica Sociale Italiana een kans voor een herbronning van het fascisme. Pacifisten en antifascisten werden op de korrel genomen.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als antifascist

    Na de Tweede Wereldoorlog bouwt Horst Brasch in Oost-Berlijn als verwoed antifascist en Joodse katholiek mee aan de opbouw van de DDR.

    https://www.moviemeter.nl/film/1126623/info/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Overige woordfamilieleden