antikraker


antikraker 1.0

iemand die tijdelijk een leegstaand pand bewoont om te voorkomen dat het gekraakt wordt; iemand die het kraken van panden voorkomt door er tijdelijk in te gaan wonen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een antikraker…

is een persoon

  • [Functie] dient om het kraken van leegstaande panden te voorkomen
  • [Activiteit of handeling] bewoont tijdelijk een leegstaand pand om daarmee te voorkomen dat dit gekraakt wordt

    Algemene voorbeelden


    Geen huurkosten voor tijdelijke huurder en antikraker [...]. De rechtsbescherming die het gerechtshof vorige week heeft toegekend aan de tijdelijke huurders van de Platanen- en de Olmenweg, kan gevolgen hebben voor vele honderden Amsterdammers die antikraak wonen. De huurders van de Platanen- en de Olmenweg kregen na enkele tijdelijke contracten een gebruikersovereenkomst. De woningen zouden worden gesloopt, maar dat ging uiteindelijk niet door. Belangrijk bij een dergelijke overeenkomst is volgens het hof dat de bewoners geen huur betalen, maar alleen onkosten. Verhuurder Anti-Kraak bracht echter elk half jaar 900 of 960 euro 'bemiddelingskosten' in rekening. Een bedrag in die orde merkt het hof aan als huur.

    http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3550991/2013/11/25/Geen-huurkosten-voor-tijdelijke-huurder-en-antikraker.dhtml,

    Het is niet voor het eerst dat de ene groep kwetsbare bewoners zijn huis uit moet om plaats te maken voor een andere groep kwetsbare bewoners. Dit keer speelt het verhaal zich af in Zaanstad: Antikrakers moeten wijken voor dak- en thuislozen en raken op die manier zelf dakloos.

    http://www.woonbond.nl/nieuws/3549,

    Toen theatervormgever Dries Verhoeven voor de zestiende keer binnen drie dagen de muizenval hoorde dichtklappen in het keukenkastje van zijn voorlaatste woning, besefte hij eens te meer hoe beu hij zijn leven als kraakwacht was. Terwijl Verhoeven (23) zijn avontuur als anti-kraker toch zo veelbelovend was begonnen, vorig jaar oktober. Voor zijn stage in Amsterdam had de toenmalige Maastrichtse student binnen een maand een woning nodig. 'Ik moest gewoon een dak boven mijn hoofd. Hoe maakte me niet uit.' Hij liet zich inschrijven bij een van de zes grotere bureaus in Nederland die bemiddelen in 'tijdelijke bewoners' voor leegstaande panden.

    http://archiv.squat.net/nl/kraakwacht.html#volkskrant,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als antikraker

    Als antikraker word je vaak in wijken geplaatst waarvoor sloop of renovatieplannen klaarliggen. Bestaande bewoners moeten plaats maken voor de huisvesting van gezinnen met een modaal of hoger inkomen, want die groep wil de gemeente graag aantrekken.

    http://versbeton.nl/2012/10/stil-protest-van-een-antikraker/,

    Als antikraker woon je in een huis of kantoorpand dat tijdelijk leegstaat. Zo voorkomt de eigenaar dat het pand wordt gekraakt en dat het niet vervalt. Je betaalt de eigenaar een laag bedrag aan huur en krijgt daarvoor in ruil veel ruimte die je kunt gebruiken.

    http://www.tkmst.nl/wonen/artikel/373/antikraak.html,