antiquair


antiquair 1.0

iemand die voor zijn beroep handelt in oude kunstvoorwerpen en siervoorwerpen en in oude gebruiksvoorwerpen met een historische of esthetische waarde zoals meubelen enz.; antiekhandelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een antiquair…

is een handelaar; is een persoon

  • [Plaats] werkt in een winkel of een galerie
  • [Activiteit of handeling] koopt en verkoopt antiek, zoals oude meubelen en oude kunstvoorwerpen

    Algemene voorbeelden


    De antiquairs die deelnemen aan de 42ste Antiekbeurs van België kozen "de kunstkamer" als overkoepelend thema. Op verscheidene stands werden aantrekkelijke kabinetten ingericht met curiosa en precieuze kunstvoorwerpen.

    De Standaard,

    De jongste jaren worden schatten in wrakken op grote diepte professioneel aangepakt [...]. Zo werden er enorme vrachten Chinees porselein uit gezonken schepen van de Oostindische Compagnie gerecupereerd. Die brachten fortuinen op in de kunsthandel. Een antiquair kan immers altijd iets méér vragen voor een schaaltje waar een mooi verhaal aan vastzit en waarop zeewier en koralen zichtbare sporen hebben nagelaten.

    De Standaard,

    Omdat ze altijd al het idee had dat de stoel best eens iets bijzonders zou kunnen zijn, toog de vrouw [...] naar het Marine Museum in Den Helder waar opnamen werden gemaakt voor Tussen Kunst en Kitsch. In dat programma kunnen particulieren antiek op waarde laten schatten door antiquairs en kunstkenners.

    De Telegraaf,

    Op een veiling bij Sotheby's in Monaco werden hoge prijzen genoteerd voor topstukken van de 18de-eeuwse Franse meubelkunst. Een groot deel van de werken kwam uit de verzameling van de Brusselse antiquair Lucien Delplace.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    antiquair 1.1

    winkel van een antiekhandelaar; antiekwinkel

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Ik wist niet wat te verwachten toen ik arriveerde aan de anonieme poort op de Parijse rive gauche, in een straat vol antiquairs en kunstgalerieën.

    De Morgen,

    De antiquair was wegens vakantie gesloten.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,