antispuugkap


antispuugkap 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

kap die bij arrestaties over het hoofd van een aangehouden persoon wordt getrokken om te voorkomen dat agenten worden bespuugd; arrestantenkap die spugen verhindert; masker dat spugen verhindert; spuugmasker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een antispuugkap…

is een kap; is een voorwerp

      Algemene voorbeelden


      De politie onderzoekt of een zogeheten antispuugkap landelijk kan worden ingevoerd. Dat meldt het AD. Door zo'n kap over het hoofd van een verdachte te trekken, kunnen agenten voorkomen dat ze worden bespuugd. Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, worden agenten in toenemende mate geconfronteerd met spugende verdachten. "Het is buitengewoon goor en denigrerend", zegt hij tegen het AD. "Agenten die het overkomt, zijn flink van slag."

      http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/politie-wil-antispuugkap-invoeren,

      De gevolgen kunnen desastreus zijn: in 2014 liep een agent hiv op nadat hij een klodder speeksel met bloed in het gezicht kreeg. De antispuugkappen worden op dit moment al gebruikt door de Koninklijke Marechaussee bij de uitzetting van vreemdelingen. Ook hebben politiemensen in de regio's Limburg en Zeeland-West-Brabant een anti-spuugkap in de auto liggen.

      http://www.parool.nl/amsterdam/politie-werkt-aan-invoer-speciale-anti-spuugkap~a4267135/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2016
      Bijzonderheden De politie werkt begin 2016 aan de invoering van deze kap. In het OV wordt al sinds 2011 met een zogeheten spuugkit gewerkt, waarmee het DNA-materiaal uit speeksel kan worden opgevangen, zodat spuwers makkelijker opgespoord kunnen worden.