antiterreurwetgeving


antiterreurwetgeving 1.0

wetgeving met betrekking tot het tegengaan, vervolgen en bestraffen van terreurdaden; wetgeving die terreur tegengaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Antiterreurwetgeving…

is wetgeving

  • [Functie] dient om terreur tegen te gaan
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] bevat maatregelen en sancties tegen terreur

    Algemene voorbeelden


    Vorig jaar hielden betogers een "trainspotting": ze protesteerden daarmee tegen het vervoer van Amerikaans oorlogsmateriaal over Belgisch grondgebied, per trein naar de haven. Dit soort acties kunnen bestempeld worden als "de hand leggen op transportmiddelen", wat een terroristische overtreding is volgens het wettelijk kader dat zopas werd vastgelegd. Natuurlijk moet het om ernstige feiten gaan maar in de praktijk zal alles afhangen van de "soevereine" beoordeling van de rechter. Die willekeur toont goed aan dat de antiterreurwetgeving een nieuwe oorlogsmachine is tegen de democratische grondrechten en tegen diegenen die zich om diverse redenen verzetten tegen een economisch, politiek en sociaal systeem dat steeds globaler en onrechtvaardiger wordt.

    http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAAABJ=22701,

    De Britse justitie mag buitenlandse verdachten die beschuldigd worden van betrokkenheid bij terrorisme, vasthouden zonder dat er een aanklacht tegen hen wordt ingediend en zonder dat ze voor de rechter worden gebracht. Dat heeft een beroepscommissie beslist in een zaak die een verdachte had aangespannen tegen de antiterreurwetgeving die na de aanslagen van 11 september 2001 werd ingevoerd.

    http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?snel=1=27/01/2004=DMF27012004_004,

    Anti-terreurwetgeving is in België niet aangescherpt sinds 11/9.

    http://www.identificatieplicht.nl/artnrcII090403.html,

    Het lijkt er akelig veel op dat het Hof de Memorie van Toelichtingen en Antwoord van de antiterreurwetgevingen niet gelezen heeft. Dat de terrorist overheden tot iets wil dwingen, is een feitelijke en niet een formele, geritualiseerde daad.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2008/02/02/de-hofstadgroep-en-krakers-11480030-a204675,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Britse antiterreurwetgeving

    In de jaren tachtig beriep de Britse premier Margaret Thatcher zich al op het argument "destabiliseren van de economie" om de Britse anti-terreurwetgeving tegen de grote mijnwerkersstaking te gebruiken.

    http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAAABJAA=21745,

    • de hardere antiterreurwetgeving
    • de strenge antiterreurwetgeving
    • de verstrekkende antiterreurwetgeving

    Michael Howard kondigde de meest omvattende herziening van het gerechtelijke systeem aan en etaleerde zijn voornemens voor strengere straffen, meer gevangenissen, hardere anti-terreurwetgeving en minder respect voor het recht van verdachten om tijdens het politieverhoor te zwijgen.

    NRC,

    De militante Indonesiër wordt vervolgd met een strenge antiterreurwetgeving die na de aanslagen op uitgaansgelegenheden op het eiland Bali, in oktober 2002, zijn aangenomen.

    Leidsch Dagblad,

    Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat een deel van de verstrekkende anti-terreurwetgeving van na 11 september 2001 strijdig is met de grondwet.

    http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?snel=1=27/01/2004=NFLA27012004_003,