apaiseren


apaiseren 1.0

( Met betrekking tot zowel mensen en dieren als zaken)
tot rust brengen; tot bedaren brengen; rustig maken; doen bedaren; kalmeren
Volgens het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) sinds de zeventiende eeuw weinig of niet meer gebruikt en niet in toepassing op personen, maar nadien kennelijk nog steeds of opnieuw in gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Apaiseren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Luidruchtiger waarschijnlijk zal de kritiek zijn op de 'softie' Clinton, wie verweten zal worden de Cubaanse leider liever te apaiseren dan hem de genadestoot toe te brengen.

      NRC,

      Voor elke hond recht hij zijn rug. Hij begint te kwispelen en gaat er met een kittig trippelpasje op af. Natuurlijk treft hij weleens een nurkse reu en natuurlijk wordt het dan weleens vechten en natuurlijk houdt hij er dan als laatste mee op, maar ik geloof niet dat hij ooit degene is geweest die met vechten begon. En bij volgende ontmoetingen zal hij dergelijke honden zo mogelijk negeren, of alsnog proberen te apaiseren.

      NRC,

      Steeds vaker bekruipt mij het gevoel dat de koers van de criminaliteitsbestrijding sterker wordt bepaald door de wens de publieke verontrusting te apaiseren, dan door het streven de criminaliteit zorgvuldig en effectief aan te pakken.

      http://www.drugsbase.com/

      De verliezers dit jaar heten Téchiné, Taviani, Branagh (diens Shakespeare-verfilming Much Ado about Nothing zal zich waarschijnlijk wel in een commercieel succes mogen verheugen) en Hollywood, zelfs niet meer geapaiseerd met een troostprijsje voor bij voorbeeld Falling Down of Steven Soderberghs King of the Hill.

      NRC,