apetrots


apetrots 1.0

uitermate trots

Algemene voorbeelden


Veel stalkers houden dossiers bij. Ze zijn apetrots als een sensatieblad hun exploten rapporteert.

http://www.groene.nl/1998/51/tr_stalkers.html,

Segeren laat in de zomervakantie zijn familie overkomen en is apetrots als hij zijn vijftienjarige zoon op de trekker over zijn land ziet rijden.

NRC,

In heel Nederland worden moeders op de tweede zondag in mei voor dag en dauw gewekt door gerommel in de keuken en gestommel op trap. Gevolgd door apetrotse kindjes in pyjama met een dienblad aan de rand van het ouderlijk bed.

http://www.vanharte.nl/kal_moederdag.htm

Apetrots stond hij op het podium, geflankeerd door moeder en vriendin die dezelfde dag naar Zuid-Frankrijk waren gekomen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • apetrots op een aanwinst
  • apetrots op een kledingstuk
  • apetrots op iemand

Camping In 't Veld opent nieuwe kantine [...]. C. Koning, samen met zijn vrouw al ruim tien jaar eigenaar van het kampeerterrein aan de Schipslootweg, is apetrots op de jongste aanwinst.

Meppeler Courant,

Waarschijnlijk weten ze wel beter, maar toch zijn ze apetrots op hun kinderen.

http://www.riagg-rnw.nl/homepage/index1.htm

Om half drie worden de verstandelijk gehandicapten opgehaald door hun ouders of begeleiders. Ze zitten dan vol verhalen, zijn apetrots op hun gekregen t-shirt en vaak heel vermoeid.

Meppeler Courant,

apetrots 1.1

blijk gevend van grote trots

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Hij herinnerde zich de enige foto die ze van zichzelf en haar vader bezat: zij als klein meisje op de royale voorbank van de Buick, haar vader achter het stuur, haar vader die vol bravoure zijn armen spreidde, de linker naar buiten stekend, en er een zogenaamd apetrots gezicht bij trok, slecht acterend, niet zeker van zichzelf.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,