arbeidsbesparend


arbeidsbesparend 1.0

op menselijke arbeid besparend; minder menselijke arbeid behoevend; waardoor minder menselijke arbeid nodig is

Algemene voorbeelden


In de industrie van de drie landen was een zeer aanzienlijk deel van de investeringen van het arbeidsbesparende type.

De Standaard,

De Kleine Aarde kiest bewust voor service aan de consument. Daarom zijn er twee modellen te zien: de 'kombinatiekeuken' en de 'optimaal milieuvriendelijke keuken'. In de eerste wordt goede wil voor wat betreft het milieu nadrukkelijk gekombineerd met arbeidsbesparing. Een verkleinbare oven en een arbeidsbesparende indeling vormen enkele interessante punten. Ook is er een zuinige afwasmachine aanwezig, die slechts vijftien liter water per afwasbeurt gebruikt.

Meppeler Courant,

Maar een gemeenschap ziet die technologie niet altijd als neutraal: sommigen zagen en zien haar als een bedreiging; bedrijven zien haar als een investering, die zelfs arbeidsbesparend kan zijn.

http://belgium.fgov.be/abtb/gov/dehaene_toespr/001032.htm,

Wanneer nu de grootste weldoener van de mensheid, de technologie, voorgesteld wordt als vijand, wanneer het westen vervloekt wordt ter wille van zijn welvaart, wanneer de productieve, werkzame mens als boosdoener wordt gebrandmerkt, en ongewassen vieze hippies arbeidsbesparende vindingen als schadelijk uitkrijten, en hun leidende filosofen beweren dat werk een ouderwets vooroordeel is en dat groep-sex in de plaats van ambitie moet komen, dat de levensstandaard naar beneden moet, dan is het tijd om te beseffen dat de mensen die aan de touwtjes van deze verschijnselen trekken, geen liefde voor de mensheid koesteren, doch hatende monsters zijn.

http://www.libertarian.nl/objectivisme/objectief13.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • arbeidsbesparende investeringen

Men kan zich afvragen of bedrijven ook in arbeidsbesparende technologie geïnvesteerd zouden hebben als zij rechtstreeks hadden moeten opdraaien voor de volledige financiering van sociale uitkeringen van diegenen die op straat zouden komen te staan. Zolang het tegendeel niet is bewezen, houd ik het erop dat een substantieel deel van de arbeidsbesparende investeringen in ons land dan zou zijn uitgebleven.

NRC,

Merkwaardig is dat de Duitse industriëlen ondanks hogere en sneller stijgende arbeidskosten veel minder arbeidsbesparende investeringen doorvoerden dan hun Amerikaanse kollega's.

De Standaard,

De landbouw wordt een industrie, met arbeidsbesparende investeringen, veel vreemd kapitaal waarop de boer en de boerin nog weinig greep hebben en een intensieve, extreem gespecialiseerde productie.

http://www.wereldwijd.be/archief/ww296-08.htm,

In een gemeenschappelijke persmededeling bekritiseerden de studiediensten van de vakbonden ACV en ABVV vrijdag de vaststelling van de Nationale Bank dat de relatieve duurte van arbeid geleid heeft tot de verdwijning van 232.000 jobs in de periode 1987-1996, omdat ondernemingen in toenemende mate arbeidsbesparende investeringen doorvoerden.

De Standaard,

Arbeidsbesparende investeringen veroorzaken via stijgende premies stijgende loonkosten die weer arbeidsbesparende investeringen aandrijven, terwijl nieuwe werkgelegenheid uitblijft zolang stijgende loonkosten het concurrentievermogen aantasten.

NRC,

  • arbeidsbesparende machines

Investeren in moderne arbeidsbesparende machines gaf minder zekerheid dan het aantrekken van arbeiders die men tenslotte te allen tijde kon ontslaan.

http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

Pas toen de hoog-konjunktuur zijn top had bereikt en weer begon af te nemen begonnen de ondernemers arbeidsbesparende machines aan te schaffen en te automatiseren.

http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

  • arbeidsbesparende methoden

Voordeel voor de busfabrikant: Door arbeidsbesparende assemblagemethoden kan bij de productie aanzienlijk worden bespaard op tijd en kosten (geen gaten meer boren voor honderden bevestigingsschroeven, geen bramen en metaalspaanders meer verwijderen).

http://www.sika.nl/cmi/cmi-transport/cmi-transport-engine/cmi-transport-engine-vloerpanelen.htm

  • een arbeidsbesparend middel
  • arbeidsbesparende middelen

Bodembedekkers vormen een natuurlijke en esthetische vorm van grondbedekking - mooier en op termijn ook goedkoper dan houtsnippers of boomschors [...]. Maar dat ze echt het arbeidsbesparende wondermiddel zijn tegen ongewenste onkruiden hangt af van de voorbereiding van de grond.

http://www.detuingids.be/pages/list.asp?Cat=1=aanleg

Naakte ontslagen komen pas ter sprake als alle andere arbeidsbesparende middelen onvoldoende blijken.

De Standaard,

  • arbeidsbesparende techniek

Nieuwe technologie biedt het potentieel om de werkweek te verkorten tot een paar uur. Onder kapitalisme betekent die "arbeidsbesparende techniek" echter een mes in onze rug. De kosten van de machines zijn zo hoog dat de baas de productie opdrijft om schulden af te betalen.

http://www.lsp-mas.be/lsp/bib/inlmarx/econom.html

  • arbeidsbesparende technologie
  • arbeidsbesparende technologieën

Aangezien in werkelijkheid alleen de combinatie van kapitaal en arbeid toegevoegde waarde produceert, ligt het voor de hand die handicap af te schaffen. Financiering door produktie-eenheden - bijvoorbeeld naar rato van hun bijdrage aan toegevoegde waarde in het bruto nationale inkomen - is dan verstandiger en eenvoudiger. Overgangsmaatregelen kunnen de schok opvangen, maar doel moet blijven de lasten gelijkmatiger te verdelen over kapitaal en arbeid. Ten tweede moeten we ermee ophouden bedrijven aan te moedigen de rekening van arbeidsbesparende technologie aan de samenleving te presenteren.

NRC,

Een arbeidsbesparende technologie zal immers weinig soelaas brengen in gezinnen waar geen arbeidsschaarste heerst - een ploeg die voor snellere landvoorbereiding zorgt, is niet direct armoedebestrijdend in zo'n omstandigheid.

http://www.econ.kuleuven.ac.be/ew/academic/cop/Dutch/publication.htm,

Hij zoekt de oorzaak van de groeiende werkloosheid evenmin bij nieuwe arbeidsbesparende technologieën en overregulering van de arbeidsmarkt.

NRC,

Het is bepaald niet zo, dat verlies aan werkgelegenheid door arbeidsbesparende technologie steeds door vervangende werkgelegenheid is gecompenseerd.

NRC,

De scherpere binnenlandse en internationale concurrentie houdt de prijzen in toom; de arbeidsbesparende technologieën en de getaande vakbondsmacht remmen de loonsverhogingen af.

De Standaard,

Men kan zich afvragen of bedrijven ook in arbeidsbesparende technologie geïnvesteerd zouden hebben als zij rechtstreeks hadden moeten opdraaien voor de volledige financiering van sociale uitkeringen van diegenen die op straat zouden komen te staan.

NRC,

Indien zij toch in eigen land produceren, waar ondanks de hoge produktiviteit de arbeidskosten relatief hoog zijn, investeren de bedrijven maximaal in arbeidsbesparende technologie.

De Standaard,

met bijwoord


  • sterk arbeidsbeparend

Knokke-Heist heeft de aankoop goedgekeurd van verzonken vuilnisbakken om strand en Zeedijk makkelijker te onderhouden. De zogenaamde "Molokbakken" van 5.000 liter zijn in het zand ingegraven en steken maar een meter boven de grond uit. Het resultaat van een proef vorige zomer was dat het strand en de Zeedijk er merkelijk netter bij lagen. Het systeem is bovendien sterk arbeidsbesparend omdat de kleine stortplaatsen rond de traditionele afvalbakjes verdwijnen.

De Standaard,

met werkwoord


  • arbeidsbesparend werken

Banken zijn trendsetters als het om het installeren van dure hoogtechnologische snufjes gaat, zogezegd omdat ze arbeidsbesparend werken, maar dit keer overdreven ze toch een beetje.

Pandora, Pieter Aspe,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • arbeidsbesparend en productiviteitsverhogend

Omdat arbeid relatief goedkoop bleef, hadden bedrijven minder prikkels om te zoeken naar arbeidsbesparende en productiviteitsverhogende innovaties.

http://www.nrc.nl/nieuws/opinie/1011077179050.html,