arbeidsongeval


arbeidsongeval 1.0

ongeval dat tijdens de arbeid, op het werk of ook wel op weg naar het werk plaatsvindt; ongeval tijdens werktijd; ongeval dat tijdens de werkzaamheden in een bedrijf, op het werk plaatsvindt; bedrijfsongeval; bedrijfsongeluk; arbeidsongeluk
Veel vaker aangetroffen in Vlaamse dan in Nederlandse bronnen. Hoewel arbeidsongeval in Nederland niet onbekend is, is in Nederland bedrijfsongeval het gewone woord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een arbeidsongeval…

is een ongeval

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een ongeval dat plaatsvindt tijdens de arbeid, op het werk

    Hoofdsemagram: ongeval


    Algemene voorbeelden


    Een arbeidsongeval in de strikte zin van het woord is ieder ongeval dat een werknemer tijdens en wegens de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst overkomt en dat een letsel veroorzaakt.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Net als in de WW, komt er in de WAO een minimum-termijn alvorens langjarige uitkeringsrechten ontstaan. Een uitzondering wordt gemaakt voor arbeidsongevallen.

    http://www.e-stem.nl/

    Overbodig te stellen dat deze jobstudenten geen benen hebben om op te staan. Zij kunnen geen eisen stellen met betrekking tot minimumloon, opzeggingsperiode, maximum arbeidsduur of arbeidsongevallen. Bovendien kan het zwartwerk hen bij een inspectie zuur opbreken.

    De Standaard,

    Hij ging met zijn klas naar het speelplein en daar is hij de top van een vinger kwijtgeraakt. Het gebeurde toen hij een kind van de wipplank wilde helpen. Een arbeidsongeval: 'k zal er nog heel wat last mee hebben. Ik mocht hem eigenlijk niet alleen laten gaan, ze moeten met twee toezichters zijn voor meer dan vijftien leerlingen.

    De groene jager, Roger Pieters,

    Ooit was hem, bij de uitoefening van zijn ambt, een rotklap met een honkbalknuppel ten deel gevallen, waardoor er een flinke deuk in zijn schedel zat. Zijn discours bij Goedele leek dan ook helemaal uit dat arbeidsongeval voort te vloeien, zeker toen hij zei dat hij al enkele maanden van het hooliganisme aan het afkicken was.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    De secretaresse van het advocatenbureau van Michel Graindorge wilde in 1989 een kwetsuur die ze aan de kust had opgelopen, laten doorgaan voor een arbeidsongeval.

    De Standaard,

    De Dienst voor de Scheepvaart verbindt zich ertoe de ratio m.b.t. arbeidsongevallen jaarlijks niet meer te laten bedragen dan 0,12.

    http://www.dienst-scheepvaart.be/B35jaarverslag2000.pdf

    Tijdelijke personeelsleden zijn, alleszins op korte termijn, duurder voor de overheden-werkgevers omdat ze voor hen sociale-zekerheidsbijdragen moeten betalen (werkloosheid, pensioenen, arbeidsongevallen, enz.) terwijl dat voor ambtenaren niet hoeft.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • het leven kosten
    • zich voordoen

    Arbeidsongevallen kosten jaarlijks 220.000 levens. Elk jaar sterven wereldwijd zo'n 220.000 werknemers door een arbeidsongeval of door een ziekte opgelopen op het werk, zegt de Internationale Arbeidsorganisatie.

    De Standaard,

    Tijdens deze werkuren deden zich dit jaar 135 arbeidsongevallen voor, d.i. exact ééntje minder dan in 1998.

    http://www.brugge.be/jaarverslag/jv1999.htm,

    Er is permanent een ziekenwagen in de buurt voor het geval zich een arbeidsongeval voordoet.

    De Standaard,

    Arbeidsongevallen kosten in de Europese Unie jaarlijks aan achtduizend werknemers het leven.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een arbeidongeval aangeven
    • een arbeidongeval hebben
    • een arbeidongeval krijgen
    • arbeidsongevallen commercialiseren
    • arbeidsongevallen onderzoeken
    • arbeidsongevallen registreren
    • arbeidsongevallen veroorzaken

    De dienst Inspectie van het ministerie, voorheen de Arbeidsinspectie, onderzoekt de ernstige arbeidsongevallen. Dat zijn er 2.000 per jaar.

    de Volkskrant,

    In 2008 registreerde men 207.384 arbeidsongevallen, waaronder 23.174 ongevallen op de arbeidsweg, 170 dodelijke ongevallen en 17.540 ongevallen met een voorziene blijvende ongeschiktheid.

    http://www.fao.fgov.be/site_nl/fat/missions_contrat/missions/missions.html

    'We hebben nauwelijks arbeidsongevallen. We hebben de beste statistieken van de ganse sector. Trouwens, wat kan een consultant overkomen: een vinger verstuiken bij het rammen op zijn klavier, of een pols verstuiken als hij een klant een hand geeft.'

    Scènes op het werk, Paul Desmedt,

    Ieder arbeidsongeval moet binnen de tien dagen aangegeven worden door de werkgever, de werknemer of een van de gezinsleden van de werknemer.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Wie lijdt aan een beroepsziekte of een arbeidsongeval gehad heeft, kan zonder problemen en zonder formaliteiten werken als vrijwilliger.

    http://www. wvc. vlaanderen. be/minderheden/inburgeringsbeleid/programma/vrijwilligerswerk. htm

    Hij krijgt een arbeidsongeval, maar de werkgever weigert iedere hulp.

    De Standaard,

    Er is Axa Belgium, dat schadeverzekering, arbeidsongevallen en levensverzekeringen commercializeert.

    De Standaard,

    Slaaptekort veroorzaakt niet alleen arbeidsongevallen, ook milieu-catastrofes zijn vaak het gevolg van oververmoeidheid.

    http://www.monica.be/diensten/medisch/slaapcentrum.html

    Stel, u hebt een arbeidsongeval. U bent zwaargewond: een blijvend letsel. Op een morgen krijgt u een brief van Omob. Aha, denkt u. Maar niet te vroeg gejuicht. Haal diep adem, zet u schrap.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een dodelijk arbeidsongeval
    • een ernstig arbeidsongeval
    • dodelijke arbeidsongevallen
    • ernstige arbeidsongevallen
    • het gemiddeld arbeidsongeval

    De renten bij dodelijke arbeidsongevallen worden eveneens per maand of per kwartaal uitbetaald.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    De wet maakt een onderscheid tussen de ernstige arbeidsongevallen die gebeuren op arbeidsplaatsen waar de bepalingen van haar hoofdstukken IV of V van toepassing zijn en deze die op andere arbeidsplaatsen gebeuren. Deze laatste groep omvat onder andere: de ongevallen overkomen aan werknemers in de inrichting van hun werkgever, in afwezigheid van werknemers van andere werkgevers of van zelfstandigen.

    http://www.werk.belgie.be/moduleDefault.aspx?id=4818

    Rugongevallen zijn bovendien duurder dan het gemiddeld arbeidsongeval.

    De Standaard,

    Het onderzoek door de preventiedienst heeft tot doel de oorzaken van het ernstig arbeidsongeval op te sporen en gepaste preventiemaatregelen uit te werken om herhaling van het ongeval te voorkomen.

    http://www.werk.belgie.be/moduleDefault.aspx?id=4818

    Bij een al dan niet dodelijk arbeidsongeval of bij een beroepsziekte van de ene partner heeft de andere geen recht op een uitkering.

    De Standaard,

    In de bouwnijverheid bijvoorbeeld ligt het risico op een dodelijk arbeidsongeval tien tot twintig keer hoger dan het gemiddelde.

    De Standaard,

    De dienst Inspectie van het ministerie, voorheen de Arbeidsinspectie, onderzoekt de ernstige arbeidsongevallen. Dat zijn er 2.000 per jaar. Jaarlijks vallen er 80 doden.

    de Volkskrant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • arbeidsongevallen in het onderwijs
    • arbeidsongevallen in de schoonmaaksector

    Je zal als leraar lichamelijke opvoeding in de turnles je been maar breken. Een discussie tussen Onderwijs en de Administratieve Gezondheidsdienst (AGD) leidt ertoe dat je zelf moet betalen voor de kosten die je maakt om naar de dokter te gaan. Hetzelfde is het geval voor de verplaatsingskosten naar aanleiding van alle arbeidsongevallen in het onderwijs.

    De Standaard,

    De lezer zal in bijlage het model van het standaardcontract vinden, het document "eerste inventaris van de risico's" en een verzameling van adviezen inzake preventiemaatregelen met betrekking tot de arbeidsongevallen in de schoonmaaksector.

    http://meta.fgov.be/pdf/pd/nld03.pdf,

    Voorzetsel: met

    • een arbeidsongeval met lichamelijk letsel
    • een arbeidsongeval met geestelijk letsel
    • arbeidsongevallen met rugletsel
    • arbeidsongevallen met rugletsels

    Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hadden in 2010 224 duizend werknemers te maken met 'een arbeidsongeval met lichamelijk en/of geestelijk letsel met minimaal een dag verzuim'.

    de Volkskrant,

    En het aantal arbeidsongevallen met rugletsels bedraagt ruim 30 procent van het totaal.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • arbeidsongevallen van de werknemers

    Let wel, het betreft hier enkel arbeidsongevallen van de werknemers op de arbeidsplek zelf met als gevolg een volledige tijdelijke werkongeschiktheid van tenminste één dag, de dag van het ongeval niet meegerekend.

    http://www.brugge.be/jaarverslag/jv1999.htm,

    in voorzetselgroep


    • blootgesteld aan arbeidsongevallen

    De schoonmaak: een sector in hoge mate blootgesteld aan arbeidsongevallen.

    http://meta.fgov.be/pdf/pd/nld03.pdf,

    • bij een arbeidsongeval
    • bij een arbeidsongeval om het leven komen
    • bij (de) arbeidsongevallen
    • eerste hulp bij arbeidsongevallen
    • uitkeringen bij arbeidsongeval

    Bij een al dan niet dodelijk arbeidsongeval of bij een beroepsziekte van de ene partner heeft de andere geen recht op een uitkering.

    De Standaard,

    Wat moet ik doen bij een arbeidsongeval? Verwittig zo vlug mogelijk je uitzendbureau of laat iemand anders het doen. Vertel wat er gebeurd is. Laat alle letsels vaststellen door een arts.

    http://www.federgon.be/nl/publications/docs/guidenl.pdf

    Voorts passeerden al de revue op de ministerraad: hervorming sociaal statuut zelfstandigen; hogere inhouding op brugpensioenen; besparingen op uitkeringen bij arbeidsongeval [...]; solidariteitsbijdrage door jobstudenten.

    De Standaard,

    Naast dringende gevallen zoals ongevallen in laboratoria, valpartijen, breuken tijdens lichamelijke opvoeding, hartproblemen of eerste hulp bij arbeidsongevallen, behandelen de medische teams in de polikliniek, alle 'klassieke' ziektebeelden.

    http://www.mloz.be/profiel/index.html,

    Alle werkgevers moeten zich bij het Fonds verzekeren, er zijn dus geen privé-verzekeraars zoals bij de arbeidsongevallen.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Bij een arbeidsongeval heeft de jobstudent recht op een uitkering, evenals op een vergoeding van de medische kosten.

    De Standaard,

    Gisteravond is een brandweerman in Veurne om het leven gekomen bij een arbeidsongeval.

    http://www.wtv.be/CMarticles/ShowArticle.asp?ArticleID=9615=8,

    • door een arbeidsongeval, door arbeidongevallen veroorzaakt worden
    • door een arbeidsongeval, door arbeidongevallen gewond raken
    • door een arbeidsongeval, door arbeidongevallen invalide worden
    • veroorzaakt door een arbeidsongeval
    • werkverlet door arbeidsongevallen

    De consolidatie is de vaststelling dat het letsel dat door het arbeidsongeval veroorzaakt werd een zekere stabiliteit vertoont.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    De graad van ernst, die het aantal kalenderdagen werkverlet door arbeidsongevallen aangeeft per duizend gepresteerde uren (= blootstelling aan het risico) loopt op tot 0,80 hetgeen praktisch overeenstemt met de waarde van vorig dienstjaar.

    http://www.brugge.be/jaarverslag/jv1999.htm,

    Jaarlijks worden er minstens 50 kinderen dood aangetroffen en 128.000 anderen raken gewond door arbeidsongevallen.

    De Standaard,

    Tijdens de arbeidsongeschiktheidsperiode veroorzaakt door een arbeidsongeval heb je recht op uitkeringen.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    De commissie nam wel amendementen op van de coalitiefracties. Bijvoorbeeld om de indexering van de ambtenarenpensioenen te vrijwaren [...]. En om gezinshoofden die door een arbeidsongeval invalide zijn geworden, een extra uitkering toe te kennen voor medische verzorging.

    De Standaard,

    • in een arbeidsongeval
    • in arbeidsongevallen

    Tot nog toe keurde de ministerraad al besluiten goed over het vernieuwde sociaal statuut van zelfstandigen, en over de accijnsverhogingen op bier, alcohol en benzine. Gisteren waren de besparingen in de arbeidsongevallen en de ziekteverzekering aan de beurt.

    De Standaard,

    In de wereld verliezen ieder jaar een miljoen mensen hun leven in een arbeidsongeval.

    http://www.pvda.be/doc/doc/1mei1999.htm,

    Een jongen van een jaar of twintig, wie in een arbeidsongeval een arm was afgerukt en die sindsdien op de dool was, kon in een café zijn gelag niet betalen.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    In arbeidsongevallen is de toevoeging "economisch" overbodig omdat arbeidsongeschiktheid synoniem is met verlies aan verdienvermogen.

    http://home.pi.be/~eb918787/econ-arbong-wn.pdf

    De blijvende arbeidsongeschiktheid wordt bepaald rekening gehouden met een amalgaam van factoren, waarbij er nuanceverschillen zijn in arbeidsongevallen en in gemeen recht.

    http://home.pi.be/~eb918787/econ-arbong-wn.pdf

    • inzake arbeidsongevallen

    Verder bevat het ontwerp verbeteringen inzake arbeidsongevallen, aan sommige overlegprocedures, en aan het statuut van gespecializeerde medewerkers van het Nationaal Orkest.

    De Standaard,

    De arbeidsrechtbanken hebben een grote waaier van bevoegdheden in het arbeidsrecht en het sociaal zekerheidsrecht. Zij beslechten geschillen inzake individuele arbeidscontracten, arbeidsongevallen, sociale uitkeringen etc.

    http://www.advocaat.be/publiek/recht/r0008.htm

    Naast een verplicht minimumloon van ruim 41.000 frank zouden ook wettelijke schikkingen inzake arbeidsongevallen en werkloosheid worden getroffen.

    De Standaard,

    De overdracht van activiteiten naar de particuliere sector, bijvoorbeeld inzake arbeidsongevallen in 1987.

    De Standaard,

    • na een arbeidsongeval
    • na arbeidsongevallen

    Na arbeidsongevallen blijven werknemers hun volledig loon trekken dat anders in geval van ziekte met twintig procent omlaag gaat.

    De Standaard,

    De federale regering breidt het vergoedingssysteem voor personen met een blijvende arbeidshandicap tussen 1 en 9 procent uit tot wie na een arbeidsongeval voor 10 tot 15 procent arbeidsongeschikt blijft.

    De Standaard,

    • het gaat om een arbeidsongeval
    • om een arbeidsongeval gaan

    Voor heel wat gewonden van dinsdag gaat het allicht om een arbeidsongeval. Dat is het geval voor al wie onderweg was naar of van zijn werk, maar ook voor al wie op de baan was in opdracht van zijn werkgever, zoals vrachtwagenchauffeurs en handelsvertegenwoordigers.

    De Standaard,

    Ook nu gaat het weer om een arbeidsongeval: Van Ginhoven heeft blijvend letstel opgelopen tijdens werkzaamheden voor zijn werkgever Mommers bv en eist voor de Rechtbank te Breda f 282.350,00 schadevergoeding van Mommers.

    http://dmd.nu/vdb/

    Indien het om een arbeidsongeval gaat, dient u onze administratie daarvan zo snel mogelijk op de hoogte te brengen.

    http://www.az.vub.ac.be/nl/defaultned.htm

    • wetgeving op (de) arbeidsongevallen
    • de wet op arbeidsongevallen

    De stagegever verzekert de stagiair echter niet tegen lichamelijke schade als gevolg van een arbeidsongeval. Leerlingen-stagiairs vallen namelijk niet onder de wetgeving op arbeidsongevallen.

    http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/dossiers/2001/stagediving/

    Securex is een verzekeringskas die werd opgericht in 1905, toen de wet op de arbeidsongevallen in het leven werd geroepen.

    http://www.securex.be/nl/group/press/default.html,

    De wetgeving op de arbeidsongevallen hanteert enkel het begrip blijvende arbeidsongeschiktheid zonder er een omschrijving van te geven.

    http://home.pi.be/~eb918787/econ-arbong-wn.pdf

    De huidige wetgeving op de arbeidsongevallen vindt zijn oorsprong in de wet van 1903.

    http://home.pi.be/~eb918787/econ-arbong-wn.pdf

    • een rapport over arbeidsongevallen

    De Nationale Vereniging ter Voorkoming van Arbeidsongevallen (afk.: NVVA) publiceert elk jaar een statistisch rapport over arbeidsongevallen en beroepsziekten.

    http://www.expertisen.be/beroepsziekte_p6.htm

    • een verzekering tegen arbeidsongevallen
    • bescherming tegen arbeidsongevallen
    • verzekerd tegen arbeidsongevallen
    • de strijd tegen arbeidsongevallen

    De werkgever moet ook een verzekering nemen tegen arbeidsongevallen en de bezoldiging aangeven aan de fiscus - wat niet elke poetsvrouw apprecieert.

    De Standaard,

    Naar aanleiding van de talrijke dodelijke ongevallen die zich in de eerste vier maanden van dit jaar in onze sector hebben voorgedaan, heeft het NAVB op maandag 15 mei [...], in het IPC (International Press Club) te Brussel een persconferentie gehouden omtrent het thema 'nieuwe acties van de bouw in de strijd tegen de arbeidsongevallen'.

    http://www.cnac.be/start/frame3_nl.htm,

    Het gaat om gelijke regels voor ziekteverlof, loonindexering, bescherming tegen arbeidsongevallen, pensioen, afdanking, eindejaarspremie en vakantiegeld.

    De Standaard,

    In tegenstelling tot dienstbodes die niet onderworpen zijn aan RSZ, is een pwa'er verzekerd tegen arbeidsongevallen, ziekte en invaliditeit.

    De Standaard,

    • (het) slachtoffer van een arbeidsongeval
    • aangifte van arbeidsongevallen
    • afhandeling van arbeidsongevallen
    • analyse van arbeidsongevallen
    • melding van arbeidsongevallen
    • preventie van arbeidsongevallen
    • slachtoffers van arbeidsongevallen
    • melding doen van arbeidsongevallen
    • het aanmelden van een arbeidsongeval
    • de aangifte van een arbeidsongeval
    • het minimaliseren van arbeidsongevallen
    • het vergoedingsstelsel van arbeidsongevallen
    • het gevolg van een arbeidsongeval
    • de gevolgen van arbeidsongevallen
    • als gevolg van een arbeidsongeval
    • ten gevolge van een arbeidsongeval
    • ingeval van arbeidsongeval
    • stijging van de arbeidsongevallen

    In 2002 zal een nieuwe procedure melding en analyse van arbeidsongevallen worden opgesteld. Uiteraard met als doel de verdere preventie van arbeidsongevallen.

    http://www.dz.nl/,

    U bent het slachtoffer van een arbeidsongeval wanneer u door een ongeval tijdens uw werk letsel heeft opgelopen.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    De personeelsdienst van het Havenbedrijf testte de module arbeidsongevallen en beroepsziekten, gebruikt voor de administratieve afhandeling van arbeidsongevallen en het bewaren van medische dossiers.

    http://www.antwerpen.be/MIDA/

    In 2001 zijn 24 meldingen gedaan van arbeidsongevallen.

    http://www.dz.nl/,

    De sterk toegenomen werkdruk heeft echter aanleiding gegeven tot een stijging van de arbeidsongevallen en het ontstaan aan nieuwe ziektebeelden zoals burn-out, stress, repetitive strain injuries (RSI), sick building syndrome, rugklachten, met hoge kosten tot gevolg zowel voor de werknemers als de organisatie.

    http://www.katho.be/Opleidingen/psychodiagnostiek.pdf,

    In 1993 werden 1.768 kinderen jonger dan 14 jaar het slachtoffer van een arbeidsongeval in Italië.

    De Standaard,

    Uit het SD-overzicht, dat zich baseert op gegevens uit 1994, blijkt dat 3,26 % van de werkdagen verloren ging door arbeidsverzuim. 75,5 % daarvan is het gevolg van ziekte, 11,2 % van een arbeidsongeval, 11,5 % van zwangerschap en 0,8 % blijft weg van het werk omwille van familiale redenen.

    De Standaard,

    Van de inbreuken op de minimale sociale rechten - zoals die zijn opgenomen in de verschillende conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie: te lange werkweken: 60, 70 tot 100 uren per week [...]; geen premie voor overuren, geen vergoeding ingeval van arbeidsongeval, verschillende loonschalen voor mannen en vrouwen, gevaarlijke werkomstandigheden: ongezonde arbeidsomstandigheden (hitte, gebrek aan ventilatie, gebrek aan ruimte, gebrek aan veiligheidsmaatregelen met als gevolg een hoog percentage arbeidsongevallen, gesloten fabrieksdeuren, wat een gevaar vormt ingeval van brand of aardbeving, gebrek aan sanitair, vooral voor vrouwen; geen crèches voor kinderen.

    http://www.schonekleren.be/kleerkast/arbeidsrechtenzijnmensen.pdf

    Sleutelbegrippen in het vergoedingsstelsel van de arbeidsongevallen en in het burgerlijk recht zijn de begrippen invaliditeit en arbeidsongeschiktheid.

    http://home.pi.be/~eb918787/econ-arbong-wn.pdf

    Hoewel de cijfers de jongste jaren verbeterden, sterven er in de Europese Unie jaarlijks 8.000 werknemers als gevolg van een arbeidsongeval en worden er 10 miljoen ziek door hun werk.

    De Standaard,

    Aangifte van arbeidsongevallen. De aangifte van elk arbeidsongeval moet binnen de tien werkdagen na het ongeval opgestuurd worden naar de Technische inspectie bevoegd op de plaats waar het ongeval gebeurde.

    http://meta.fgov.be/pc/pcc/nlcc10.htm

    Uitkeringen ten gevolge van een arbeidsongeval en het overlevingspensioen worden alleen toegekend aan de overlevende echtgeno(o)t(e) uit een huwelijk.

    De Standaard,

    L.V.H. vecht al dertien jaar voor een vergoeding als slachtoffer van een arbeidsongeval.

    De Standaard,

    De Dienst besteedt ook bijzondere aandacht aan het voeren van een actief veiligheidsbeleid met het oog op het minimaliseren van het aantal arbeidsongevallen en het optimaliseren van de werkomstandigheden.

    http://www.dienst-scheepvaart.be/B35jaarverslag2000.pdf

    Jaarlijks sterven meer dan 200.000 mensen ten gevolge van een arbeidsongeval.

    De Standaard,

    Grafiek 10 schetst de evolutie van de gevolgen van de arbeidsongevallen voor mannen en vrouwen van 1996 tot 2000 in de schoonmaaksector.

    http://meta.fgov.be/pdf/pd/nld03.pdf,

    Verzekeraars zullen bovendien zo snel mogelijk na het aanmelden van een arbeidsongeval of beroepsziekte de werkgever en het slachtoffer bezoeken.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    Goed nieuws voor de slachtoffers van arbeidsongevallen. Wie minder dan tien procent arbeidsongeschikt is, ziet zijn vergoeding de hoogte ingaan.

    De Standaard,

    • voor arbeidsongevallen
    • preventiemaatregelen voor arbeidsongevallen
    • schadevergoeding voor arbeidsongevallen
    • uitkeringen voor arbeidsongevallen
    • vergoedingen voor arbeidsongevallen
    • verzekerd zijn voor arbeidsongevallen

    De regering heeft een ontwerp klaar dat de jaarlijkse vergoedingen voor arbeidsongevallen voor de getroffene of de partner aanpast aan meer recente sterftecijfers.

    De Standaard,

    Bijna alle werkgevers in Nederland zijn voor arbeidsongevallen en beroepsziekten verzekerd.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    Ook bij zijn verplaatsingen tussen de school en de stageplaats is de stagebegeleider overeenkomstig dezelfde Wet betreffende de preventie van of de schadevergoeding voor arbeidsongevallen, voor ongevallen op de weg naar en van het werk en voor beroepsziekten in de overheidssector van 3 juli 1967 verzekerd tegen lichamelijke ongevallen.

    http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/dossiers/2001/stagediving/

    Met dit akkoord wilde men de uitkeringen van de ziekte- en invaliditeitsverzekering, de uitkeringen voor beroepsziekten en arbeidsongevallen en het invaliditeitspensioen voor mijnwerkers welvaartsvast maken.

    http://www.deregionale.be/web-de-regionale/pagina/geschiedenis.htm

    Enkele preventiemaatregelen voor arbeidsongevallen in de schoonmaaksector.

    http://meta.fgov.be/pdf/pd/nld03.pdf,

    De specifieke regelingen voor beroepsziekten in de privé-sector zijn eveneens van toepassing in de publieke sector. Voor de rest zijn de prestaties en de vergoede risico's dezelfde als die voor arbeidsongevallen.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    • wegens arbeidsongeval

    Voor de analyse en de opvolging van het verzuim in uw organisatie wegens ziekte en privaat ongeval en wegens arbeidsongeval bezorgt Securex u volgende statistieken voor de kalenderjaren 2001 tot nu en voor de meest recente en voltooide kwartalen: Percentage van het ziekteverzuim met een lengte tot 1 maand, tot 1 jaar en langer dan 1 jaar. Percentage van het verzuim wegens arbeidsongeval [...]. Naast gegevens m.b.t. de nationale benchmark (klantenbestand Securex Sociaal Secretariaat) en de gegevens van uw organisatie, bevatten deze rapporten vergelijkingen volgens statuut, geslacht, leeftijd, anciënniteit en werkritme.

    http://www.securex.be/website/belgium/nl/anonymous/internet/Applications/report-SSS-CompProf.html

    met substantief ervoor


    • het (totaal) aantal arbeidsongevallen
    • een percentage arbeidsongevallen

    De Dienst besteedt ook bijzondere aandacht aan het voeren van een actief veiligheidsbeleid met het oog op het minimaliseren van het aantal arbeidsongevallen en het optimaliseren van de werkomstandigheden.

    http://www.dienst-scheepvaart.be/B35jaarverslag2000.pdf

    Van de inbreuken op de minimale sociale rechten - zoals die zijn opgenomen in de verschillende conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie: te lange werkweken: 60, 70 tot 100 uren per week [...]; geen premie voor overuren, geen vergoeding ingeval van arbeidsongeval, verschillende loonschalen voor mannen en vrouwen, gevaarlijke werkomstandigheden: ongezonde arbeidsomstandigheden (hitte, gebrek aan ventilatie, gebrek aan ruimte, gebrek aan veiligheidsmaatregelen met als gevolg een hoog percentage arbeidsongevallen, gesloten fabrieksdeuren, wat een gevaar vormt ingeval van brand of aardbeving, gebrek aan sanitair, vooral voor vrouwen; geen crèches voor kinderen.

    http://www.schonekleren.be/kleerkast/arbeidsrechtenzijnmensen.pdf

    Deze drie diensten zorgden hierdoor bijgevolg voor meer dan de helft (58 %) van het totaal aantal arbeidsongevallen en kunnen bijgevolg gecatalogiseerd worden als zijnde de meest risicovolle diensten.

    http://www.brugge.be/jaarverslag/jv1999.htm,

    De collega's van de Politie waren in 1999 goed voor 26 % van het totaal aantal arbeidsongevallen.

    http://www.brugge.be/jaarverslag/jv1999.htm,

    • de tak arbeidsongevallen
    • de takken arbeidsongevallen

    De tak arbeidsongevallen van verzekeraar Assubel wist het voorbije jaar 2,975 miljard frank bijdragen te innen, 33 % meer dan in 1994.

    De Standaard,

    De bijdragen bestemd voor de takken arbeidsongevallen, beroepsziekten en betaald educatief verlof blijven verschuldigd.

    http://socialsecurity.fgov.be/overzicht/2003/index.htm,

    Overdracht van de reserves uit de tak arbeidsongevallen in verband met kleine arbeidsongeschiktheid. Voor arbeidsongevallen overkomen vanaf 1 januari 1988 en waarvoor de vaststelling van de graad van blijvende arbeidsongeschiktheid van minder dan 10 percent gebeurt, hetzij bij een bekrachtiging van de overeenkomst door het Fonds voor arbeidsongevallen vanaf 1 januari 1994 [...], wordt de waarde van de jaarlijkse vergoeding en van de rente als kapitaal gestort bij het Fonds voor Arbeidsongevallen.

    http://socialsecurity.fgov.be/overzicht/2003/index.htm,

    met telwoord ervoor


    • één arbeidsongeval
    • 135 arbeidsongevallen
    • 240.000 arbeidsongevallen

    Wellicht heeft amper één arbeidsongeval op tien een puur technische oorzaak.

    http://www.khbo.be/~lodew/dossier%20Veiligheid%20en%20welzijn%20(2).htm

    Tijdens deze werkuren deden zich dit jaar 135 arbeidsongevallen voor, d.i. exact ééntje minder dan in 1998.

    http://www.brugge.be/jaarverslag/jv1999.htm,

    240.000 arbeidsongevallen per jaar zijn het Vlaams Blok blijkbaar geen doorn in het oog.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • iets als arbeidsongeval beschouwen

    Ongevallen op de weg van en naar het werk worden eveneens als arbeidsongevallen beschouwd.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Alles wat als arbeidsongeval of beroepsziekte kan worden beschouwd, komt later aan bod.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een arbeidsongeval of beroepsziekte
    • arbeidsongevallen en beroepsziekten
    • arbeidsongevallen of beroepsziekten
    • arbeidsongevallen of incidenten
    • beroepsziekten en arbeidsongevallen

    In de bedrijfseenheden ontwikkelingsbedrijf en techniek, aankoop en logistiek en bij de politie werkten zij mee aan de opstart van een technische werkgroep. Deze werkgroep staat in voor bijkomend onderzoek bij arbeidsongevallen of incidenten en werkt hiervoor preventieve maatregelen uit.

    http://www.antwerpen.be/MIDA/

    Alle schade die voortvloeit uit een arbeidsongeval of beroepsziekte dient door de verzekeraar van de werkgever te worden vergoed.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    ArboClaim is een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt van slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    Slechts in een zeer beperkt aantal gevallen kan een ziekenfondsuitkering gecumuleerd worden met een andere vergoeding voor arbeidsongeschiktheid. Behoudens zeer specifieke uitzonderingen is dat alleen mogelijk met een privé-verzekering tegen inkomensverlies of, in geval van loontrekkenden en werklozen, met een rente arbeidsongevallen of beroepsziekten op voorwaarde dat de arbeidsongeschiktheid daar niet uit voortvloeit.

    http://www.mloz.be/ao

    Met dit akkoord wilde men de uitkeringen van de ziekte- en invaliditeitsverzekering, de uitkeringen voor beroepsziekten en arbeidsongevallen en het invaliditeitspensioen voor mijnwerkers welvaartsvast maken.

    http://www.deregionale.be/web-de-regionale/pagina/geschiedenis.htm

    Arbeidsongevallen en beroepsziekten worden vaak in een adem genoemd.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Het is eveneens mogelijk dat voor gehandicapten of werknemers met een arbeidsongeval of beroepsziekte een forfaitair loon in rekening wordt gebracht als dat gunstiger uitvalt dan hun werkelijk loon.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Verzekeraars zullen bovendien zo snel mogelijk na het aanmelden van een arbeidsongeval of beroepsziekte de werkgever en het slachtoffer bezoeken.

    http://www.arboclaim.nl/index_intern.html

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen