arrestant


arrestant 1.0

iemand die wordt of is gearresteerd; iemand die in (voorlopige) hechtenis wordt genomen; iemand die door de politie ingerekend is; gearresteerde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een arrestant…

is een persoon

  • [Behandeling of bewerking] wordt in hechtenis genomen; wordt gearresteerd; wordt in verzekerde bewaring gesteld; wordt ingerekend

    Algemene voorbeelden


    Toen het niet lukte de arrestant in de auto te krijgen, vroegen de agenten assistentie van vier collega's. In afwachting daarvan hield de brigadier Köksal op de grond gedrukt door zijn knie tussen diens schouderbladen te plaatsen.

    NRC,

    Normaal zijn agenten verplicht om veters, riemen, koorden en dassen in te nemen bij arrestanten, omdat deze voor suïcidepogingen kunnen worden gebruikt.

    http://www.google.nl/search?q=cache:8iqqi1jWK7cJ:www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1049778841807.html+arrestante=nl=lang_nl

    De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Deense politie sterk bekritiseerd . Vooral de wijze waarop de politie arrestanten in de boeien slaat, kan volgens Amnesty niet door de beugel. De Deense politie heeft de gewoonte eerst de handen van een verdachte op de rug te boeien. Dan legt zij de arrestant op de buik op de grond en bindt één van de voeten op de knie van het andere been. Tenslotte buigt de agent dit been dan op de rug van de arrestant en klemt de vrije voet achter de handboeien.

    Meppeler Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • vastzitten

    De Franse politie heeft maandag in Parijs 24 mensen opgepakt die banden hebben met terroristische islamitische organizaties. Ze nam ook een grote hoeveelheid wapens in beslag. Tien arrestanten zaten gisterenavond nog vast.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • arrestanten afvoeren
    • een arrestant vrijlaten
    • arrestanten vrijlaten

    Zesendertig militanten, onder wie Hu Yepin en nog vier andere schrijvers, werden gearresteerd en [...] aan de Guomindang uitgeleverd. Geboeid werden de arrestanten afgevoerd naar Longhua, het zuidelijk deel van de stad waar de Guomindang haar politieke gevangenen placht op te bergen.

    De Standaard,

    De arrestatie had zondag plaats in huizen in de Noord-Londense wijk Wood Green, waar veel Noord-Afrikanen wonen. Een zevende arrestant, een vrouw, is vrijgelaten. Of de zes banden hebben met Al-Qaeda is onduidelijk.

    NRC,

    De verdachten werden met nog vier anderen op 3 augustus gearresteerd bij invallen in heel het land, onder meer in Blackburn, Luton en Londen. Twee van de dertien arrestanten werden zonder aanklacht vrijgelaten.

    http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=499967/sc=dcc01f,

    De Palestijnse politie heeft sinds zondag ongeveer 200 mensen opgepakt. Tot dusverre is de praktijk altijd geweest dat dergelijke arrestanten in overgrote meerderheid na enkele dagen weer werden vrijgelaten.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • arrestant in een zaak
    • arrestanten in de cocaïnezaak

    En aan de moeder van Ken Heyrman zei een politieman: "We zoeken kinderlijkjes. En we hebben ernstige aanwijzingen dat uw zoon zal worden gevonden. Dankzij verklaringen van een recente arrestant in de zaak van Loubna." Procureur Michel Bourlet reageerde woedend over deze foute informatie.

    De Standaard,

    Minister Girjasing zou volgens Bouterse in paniek zijn, omdat één van de arrestanten in de cocaïnezaak, waarbij ook de naam van Dino Bouterse wordt genoemd, een buitenlandse agent is, van wie de minister meer afweet.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • onder de arrestanten

    De Amsterdamse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag vijftien mensen gearresteerd. Er zijn onder meer een anti-tankwapen, een pistoolmitrailleur, een aantal vuistvuurwapens en munitie in beslag genomen. Onder de arrestanten zijn tien illegalen.

    ANP,

    De Deense politie heeft in de nacht van zondag op maandag 41 actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace aangehouden. Onder de arrestanten bevindt zich 1 Nederlander, aldus een woordvoerster van Greenpeace Nederland.

    De Telegraaf,

    Bij een nieuwe reeks huiszoekingen in het Koerdisch milieu pakte de rijkswacht gisternamiddag zo'n vijfendertig personen op. Onder de arrestanten bevonden zich enkele minderjarigen die internationaal gezocht werden.

    ANP,

    met telwoord ervoor


    • twee arrestanten
    • vier arrestanten
    • vijf arrestanten

    Specialisten van de Spaanse anti-terreurbrigade zijn aangekomen in Nederland om de identiteit te bepalen van twee arrestanten. De mannen werden woensdag opgepakt in Roosendaal. Eén van hen wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid op 11 maart.

    http://www.beveiliging.nl/nieuws/actaug.htm,

    Het gerechtelijk laboratorium onderzoekt nu de DNA-structuur van de vier arrestanten in de hoop deze kunnen te gebruiken in onopgeloste moord- en verkrachtingszaken.

    De Standaard,

    Ruim 200 jongelui uit de regio Almelo zochten de confrontatie met de politie. Toen die tot actie wilde overgaan, trokken ruim 100 raddraaiers naar het centrum. Daar lieten ze binnen een half uur een spoor van vernielingen achter. De politie verrichtte zeven arrestaties. Uit onderzoek bleek dat vijf arrestanten niets met de rellen hadden te maken.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen