arrestatiebevel


arrestatiebevel 1.0

((vooral) in Nederland)

bevel om een verdachte of veroordeelde aan te houden; bevel tot inhechtenisneming

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een arrestatiebevel…

is een bevel

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een bevel tot inhechtenisneming

    Hoofdsemagram: bevel


    Algemene voorbeelden


    Het arrestatiebevel verplicht ons ons binnen de tien dagen te melden in Madrid.

    De Standaard,

    Voorzittend rechter Claude Jorda zei dat het arrestatiebevel ook zal worden gestuurd naar de internationale vredesmacht in Bosnië (Ifor).

    De Standaard,

    In hoeveel dossiers werden er één of meer arrestatiebevelen uitgevaardigd?

    http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/2000/mens_4a.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • geldig blijven
    • lopen tegen
    • van kracht blijven

    Het Tribunaal klaagde het tweetal vorig jaar aan wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid [...]. Tegen de twee lopen arrestatiebevelen.

    De Standaard,

    Zo'n arrestatiebevel blijft jaren geldig.

    NRC,

    Een hoge regeringsfunctionaris liet weten dat de arrestatiebevelen van kracht blijven en dat de EZLN-leiding ook niet gebruik zal kunnen maken van de amnestiewet die president Zedillo aan het Congres wil voorleggen.

    NRC,

    als object bij een werkwoord


    • een arrestatiebevel intrekken
    • een arrestatiebevel opheffen
    • een arrestatiebevel opmaken
    • een arrestatiebevel opschorten
    • een arrestatiebevel regelen
    • een arrestatiebevel tekenen
    • een arrestatiebevel uitvaardigen
    • een arrestatiebevel uitvoeren

    Er zijn arrestatiebevelen opgemaakt. Voor wie weet ik niet.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    Congo trok op 17 oktober 2000 naar het Internationaal Gerechtshof met de vraag het arrestatiebevel op te heffen.

    http://www.law.kuleuven.ac.be/iir/Opinions/JWyerodiaAlle.pdf,

    In de tussentijd regelde ze een arrestatiebevel en tevens huiszoekingsbevelen voor zowel het thuisadres van Reinhold als de winkel en liet ze de technische recherche stand-by staan, evenals een compleet overvalteam.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Regel tevens een rechter die stand-by blijft om snel een arrestatiebevel te kunnen tekenen en eventuele andere huiszoekingsbevelen als we meer ontroerend goed op haar naam vinden.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Twee dagen later - en ondanks het bevel van een rechter om de ontslagen arbeiders opnieuw in dienst te nemen - kwamen er 400 ME-ers met knuppels en geweren om 67 arrestatiebevelen uit te voeren tegen arbeiders wegens "huisvredebreuk".

    http://www.noticias.nl/prensa/ventana/num62.html#GUATEMALA,

    De vakbondsleiders zegden slechts met Lee te willen praten indien de regering de wet en de arrestatiebevelen tegen de vakbondsleiders intrekt.

    De Standaard,

    De arrestatiebevelen tegen de leiding zijn opgeschort en het Mexicaanse parlement heeft een amnestiewet aangenomen.

    NRC,

    Dinsdag vaardigde het parket de arrestatiebevelen uit tegen het tweetal en tegen vier Libiërs die veilig in Libië zitten.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een Canadees arrestatiebevel
    • een Duits arrestatiebevel
    • een Europees arrestatiebevel
    • een internationaal arrestatiebevel

    Tegen Van Velzen loopt een Canadees arrestatiebevel nadat in een opslagplaats een kartonnen doos met de organen van kinderen was ontdekt.

    NRC,

    Het Duitse arrestatiebevel tegen de vandaag 83-jarige ex-officier blijft tot november 2003 van kracht, zei een justitie-woordvoerder gisteren.

    De Standaard,

    Een Europees arrestatiebevel wijzen we af omdat het inbreuk maakt op de Nederlandse rechtstaat.

    http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

    In dat verband is het nodig om de Europese samenwerking te versterken, de gegevensuitwisseling te intensiveren, Europese arrestatiebevelen mogelijk te maken en stapsgewijs de strafrechtspleging te harmoniseren, te beginnen met grensoverschrijdende misdaad en Eurofraude.

    http://www.e-stem.nl/,

    Benin heeft inmiddels een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de zakenman Abadtan en twee anderen die het schip zouden hebben gehuurd.

    De Telegraaf,

    Het Joegoslavië-Tribunaal wil een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen tegen Milan Martic, de voormalige president van de Servische Krajina-republiek binnen Kroatië.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een lopend arrestatiebevel

    Een woordvoerder van de pro-Russische regering in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny motiveerde de beslissing met het lopende arrestatiebevel tegen Doedajev.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een ondertekend arrestatiebevel
    • een uitgevaardigd arrestatiebevel

    Wat nog veel erger was, was dat de rechter een verbod oplegde aan justitie om ook maar in de buurt van de vader te komen zonder een ondertekend arrestatiebevel van hem en niemand anders.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Uit reeds uitgevoerde arrestaties en uitgevaardigde arrestatiebevelen tegen enkele kopstukken van Kach valt op te maken dat de regering-Rabin vastbesloten is de meeste extremistische joodse terreur de kop in te drukken.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: tegen

    • een arrestatiebevel tegen

    Een Amerikaanse rechter vaardigde vorige week een arrestatiebevel tegen de filmster uit, nadat deze met haar anderhalf jaar oude zoon, Ludwig Maximilian, de Verenigde Staten had verlaten.

    NRC,

    Hij maakte geen melding van een eventueel arrestatiebevel tegen de radicale moslims die openlijk tot de moord op Nasrin opriepen.

    NRC,

    Een woordvoerder van de pro-Russische regering in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny motiveerde de beslissing met het lopende arrestatiebevel tegen Doedajev.

    De Standaard,

    Desondanks zijn er nu arrestatiebevelen tegen de belangrijkste kartelleiders, onder wie de leiders van het Cali-kartel.

    NRC,

    De nieuwe orders voor het leger betekenen in de praktijk, dat de arrestatiebevelen tegen de EZLN-leiding niet langer kunnen worden uitgevoerd.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • een arrestatiebevel van

    Volgens de Amerikaanse rechters was het arrestatiebevel van de Franse overheid geen voldoende reden om Parretti langer in de cel te houden.

    De Standaard,

    Delic en Landzo werden in mei van vorig jaar in Bosnië gearresteerd; de eerste keer overigens dat een ex-Joegoslavische erfstaat werk maakte van een arrestatiebevel van het tribunaal.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • iemand onder arrestatiebevel plaatsen

    Een tweede reeks moeilijkheden resulteert uit het feit dat er geen eenvormige rekeneenheid werd gebruikt: op de eerste vraag gewagen bepaalde antwoorden van dossiers, andere van vonnissen, waarbij het aantal personen dat hierdoor getroffen werd niet wordt gepreciseerd; op de tweede vraag worden bepaalde antwoorden gegeven volgens het aantal dossiers, andere volgens het aantal uitgevaardigde arrestatiebevelen, of het aantal individuen dat onder arrestatiebevel werd geplaatst.

    http://www.antiracisme.be/nl/rapporten/mensenhandel/2000/mens_4a.pdf,

    • het uitvoeren van een arrestatiebevel
    • het uitvaardigen van een arrestatiebevel
    • de betekening van een arrestatiebevel
    • de mededeling van een arrestatiebevel

    De verdachte mag vooreerst niet meer telefoneren binnen de vijf dagen na de officiële mededeling (betekening) van zijn arrestatiebevel.

    De Standaard,

    In de FDP heet het dat de verantwoordelijkheid voor opsporing van terroristen en het uitvaardigen van arrestatiebevelen weliswaar berust bij de procureur-generaal maar de verantwoordelijkheid voor arrestaties bij de BKA (minister Seiters dus), en dat de communicatie tussen Stahl en de BKA kennelijk niet goed is (geweest).

    NRC,

    Waarom Zedillo besloot tot militaire actie - oftewel "een ondersteunende taak voor het leger bij het uitvoeren van arrestatiebevelen tegen de EZLN-leiding", zoals het officieel werd genoemd - is nog steeds niet duidelijk.

    NRC,

    • iemand zonder arrestatiebevel oppakken

    Negen mensen, de eigenaar, de bedrijfsleiding en bewakingspersoneel van de fabriek waar Marsinah werkte, werden zonder arrestatiebevel opgepakt en tegen een tiende, een legerkapitein, werd een zaak aangespannen voor de militaire rechtbank, die overigens nog niet heeft gediend.

    NRC,