artistiekeling


artistiekeling 1.0

iemand die buitengewoon artistiek is; zeer artistiek persoon; kunstzinnig persoon; in negatief of ironisch gebruik ook: iemand die zich overdreven artistiek voordoet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een artistiekeling…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is (zeer) artistiek; is kunstzinnig aangelegd
  • [Activiteit of handeling] betoont zich artistiek of overdreven artistiek

    Algemene voorbeelden


    In de jaren vijftig vertegenwoordigden de artistiekelingen naast de kuiven de belangrijkste groepsstijl voor Nederlandse jongeren. Het was een subcultuur voor de hoger opgeleiden in de leeftijd van zestien tot achter in de twintig. Deze jongeren waren bezig met kunst, literatuur en filosofie en hielden niet van geweld. Ze hielden doorgaans wel van jazz en droegen graag zwarte kleren. Hun blik was gericht op Parijs. Jongeren. Artistiekelingen is de van origine Rotterdamse benaming voor deze groep ontwikkelde jongeren. In Amsterdam had men het wel over pleiners, omdat ze vaak te vinden waren op het Leidseplein.

    http://www.volkscultuur.nl/kb.php?doc=46574

    De Banier heeft haar assortiment ook uitgebreid met een mooi gamma circus- en jongleermateriaal. Dit uitdagende materiaal zal zeker jeugdwerkingen, scholen, artistiekelingen en animatoren aanspreken.

    http://www.debanier.be/circus/circus.php

    Kikkers waren 'artistiekelingen' met suède schoenen en Beatlehaar, zij reden op een Puch, kuiven waren nozems met kippenkontjes, spijkerbroeken met strakke pijpen, geruite hemden onder een leren jack.

    http://www.cbs.nl/nl/publicaties/publicaties/algemeen/index/index1182.pdf,

    Een artistiekeling met een tragisch-bleek gezicht, vlottend haar en een zwart-omrande bril liep de Schaapmansen bijna omver.

    Congres in Salzburg, Monda De Munck,

    In een tijd dat van vrouwenemancipatie nog geen sprake was kon het ook gebeuren dat de 'artistiekeling', zoals de vooruitstrevende Puchrijder te boek stond, zijn vriendin op een soort pannenonderzetter van tien bij dertig centimeter plaats liet nemen om haar vervolgens over een afstand van Den Haag naar Delft te vervoeren en terug.

    NRC,

    Ook ging deze ontwikkelde jeugd veel naar het strand. In de grote steden was bijvoorbeeld het Leidseplein in Amsterdam een populair trefpunt voor de pleiners. De ontmoetingen vonden vooral plaats op openbare locaties en in openbare gelegenheden, artistiekelingen kwamen niet echt bij elkaar over de vloer.

    http://www.volkscultuur.nl/kb.php?doc=46574

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • jonge artistiekelingen

    "We waren een ruige groep jonge artistiekelingen met praktisch geen cent op zak. Ik was mijn wilde haren nog niet kwijt."

    Congres in Salzburg, Monda De Munck,

    • een zelfbewuste artistiekeling

    Frida wordt meegesleurd in de kringen waarin Rivera zich beweegt: ze wordt communist, zoals toen de mode was voor de zelfbewuste artistiekeling, en begint een relatie met hem die uiteindelijk zal leiden tot een huwelijk en een haat/liefdeverhouding die 25 jaar zal duren.

    http://www.digg.be/movie.php?id=255,

    met substantief ervoor


    • (een) groep artistiekelingen

    In Hilversum is het goed gebruik om een groep artistiekelingen (het liefst met schrijvers of cabaretiers erbij) dagen achter elkaar onbezoldigd te laten praten over nieuwe formules, pilots en formats, waarna iedereen enthousiast en opgefokt uit elkaar gaat en je nooit meer iets hoort.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    Het Esthetisme. Oorsprong: o.a Frankrijk (Parijs had grote aantrekkingskracht). Periode: einde decennia 1870-1880. Kenmerken: Groep artistiekelingen die zich onttrokken aan het burgerlijke leven en het positivisme.

    http://members.lycos.nl/jmijderwijk/letterkunde1c.htm

    voorafgegaan door als


    • zich als artistiekeling manifesteren

    Wentelt hij zich nu als corpsbal in een artistiek milieu, voorheen manifesteerde hij zich als artistiekeling in een corpsmilieu.

    http://www.nextmagazine.nl/mmanagerpasop36.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • creatievelingen, artistiekelingen en kunstzinnigen

    Verzamelen geblazen voor creatievelingen, artistiekelingen en kunstzinnigen op deze jaarlijkse mega-kunsthappening voor jongeren.

    http://www.jint.be/PEJA/txt_luxemburg.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen