asielgerechtigd


asielgerechtigd 1.0

recht hebbend op asiel; in aanmerking komend voor asiel
Vaak in combinatie met het werkwoord zijn.

Algemene voorbeelden


De mensen die worden opgevangen in een AZC verblijven daar tot hun aanvraag tot verblijf in Nederland is goedgekeurd of afgewezen. Wordt hun verblijf goedgekeurd, dan zijn deze mensen asielgerechtigd en noemen we ze vergunninghouders (of statushouders). Vergunninghouders hebben recht op alle Nederlandse voorzieningen en krijgen ergens in het land een woning volgens de Woningwet.

https://zutphen24.nl/nl/nieuws/nieuws/vluchteling-of-illegaal-wat-is-het-verschil/190,

Het toelatingsbeleid zal de komende tijd commotie blijven geven. De internationale verdragsteksten en de Vreemdelingenwet geven zelfs in theorie geen antwoord meer op de vraag wie asielgerechtigd is. De beleidspraktijk blijkt conjunctuurgevoelig in die zin dat zij reageert op buitenlandse druk en binnenlands onbehagen.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah160/nl/samenvatting.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een asielgerechtigd gezin

Burgemeesters blijken namelijk vaak een soort reddingsboei voor ontredderde burgers, die ergens tegenaan lopen en zich geen raad (meer) weten. [...]. Denk aan een asielgerechtigd gezin met een verblijfsvergunning, waarvan de in het land van herkomst achtergebleven man – die daar politieman was – recent is omgekomen, de echtgenote geen inkomen geniet, een van de vijf kinderen is vertrokken naar een land in het Midden-Oosten om daar te gaan strijden en een zoon is in detentie.

http://www.arnokorsten.nl/PDF/Burgemeesters/De%20burgemeester%20langs%20de%20mediatorslat.pdf,

  • asielgerechtigde meisjes
  • asielgerechtigde vrouwen

Het Steunpunt wenst geen onderscheid te maken in haar ondersteuning tussen de verschillende allochtone gemeenschappen die in Vlaanderen aanwezig zijn. Het Steunpunt wil de diversiteit van de doelgroep niet alleen op het vlak van de herkomst of nationaliteit houden. We vinden dat ook vrouwelijke nieuwkomers, asielgerechtigde en vluchtelingenvrouwen en -meisjes op termijn beroep moeten kunnen doen op het Steunpunt.

http://www.samv.be/vrouwen/visietekst.htm

  • asielgerechtigde inburgeringsplichtigen
  • asielgerechtigde nieuwkomers
  • asielgerechtigde vergunninghouders
  • asielgerechtigde vreemdelingen

Een overgangsregeling, die erin voorziet: [...] dat gemeenten een aanbod doen aan asielgerechtigden en geestelijke bedienaren die voor 1 januari 2013 inburgeringsplichtig zijn geworden maar nog geen aanbod hebben gehad voor die datum. Daarbij blijft ongewijzigd dat voor asielgerechtigde inburgeringsplichtigen een inburgeringsvoorziening of een taalkennisvoorziening ook uit maatschappelijke begeleiding (artikel 19, zesde lid van de wet) bestaat.

https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-20282/1/bijlage/exb-2017-20282.pdf,

Vervolgens de inburgeringsplicht voor asielgerechtigde nieuwkomers. Die plicht is pas aan de orde wanneer de asielzoeker een eerste verblijfsvergunning krijgt. Het kabinet wil dat asielgerechtigden vervolgens zo snel mogelijk inburgeren. In de nieuwe wet zal dan ook worden geregeld dat de verplichting tot inburgering voor deze categorie aanvangt op het moment van statusverlening, ook al verblijft de persoon nog in de centrale opvang.

http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

De gemeente Midden-Groningen moet in de tweede helft van dit jaar 43 asielgerechtigde vergunninghouders huisvesten. Dat zijn er 2 meer dan eigenlijk de bedoeling was. Dat komt omdat de gemeente er niet in is geslaagd om in de eerste 6 maanden van dit jaar 19 maar 17 vergunninghouders onderdak te bieden. De gemeente kon geen woning vinden voor een gezin van 7 personen.

https://www.menterwolde.info/regio/hs-slochteren/midden-groningen:-huisvesting-asielzoekers-niet-op-koers/,

De uitnodiging voor de participatieverklaring loopt via de gemeente die via de portal Inburgering kan zien wie een traject moet doorlopen. Asielgerechtigde vreemdelingen betalen niets voor de verklaring. Overige inburgeringsplichtigen moeten de gemeente een bedrag betalen van € 150.

https://www.taalpunthengelo.nl/participatieverklaring/

met ander, nevengeschikt adjectief


  • illegaal en asielgerechtigd

De selectie tussen illegaal en asielgerechtigd, deportatie en verspreiding ligt op tafel. Rechts wil helemaal geen immigranten en links schiet het voorstel af vanwege rechtenschending van de vluchtelingen. Plak dat maar eens aan elkaar. Ik benijd Merkel niet.

https://forum.politics.be/archive/index.php/index.php?t-229706.html,

overig


  • als asielgerechtigd beschouwen
  • als asielgerechtigd erkennen

Onderzoeken, waarnaar? Dat de betrokkene helaas te weinig geduld of vertrouwen had om zijn hoger beroep af te wachten? Of de vraag waarom een Rus hier niet automatisch als asielgerechtigd wordt beschouwd?

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/moeder-dode-activist-smeekt-koningin-beatrix-om-hulp,

Op de voorlopige beschikking volgde de definitieve. Mijn ouders werden als asielgerechtigd erkend en kregen ook een permanente verblijfsvergunning.

https://books.google.nl/books?id=2eyMDAAAQBAJ&pg=PT19&lpg=PT19&dq=asielgerechtigd&source=bl&ots=FN3j-2CXOX&sig=ACfU3U2HbissVcaDlEd77CF8nYcCKv4qxw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjF2r71mIHoAhUE26QKHcR0CCk4ChDoATAEegQIChAB#v=onepage&q=asielgerechtigd&f=false,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding