asielzoeker


asielzoeker 1.0

iemand die in het buitenland een verzoek indient om er te mogen blijven op grond van de bijzondere status die een staat kan verlenen aan burgers met een vreemde nationaliteit, wanneer zij levensbedreigende, vaak politieke omstandigheden in hun eigen land moeten ontvluchten; iemand die asiel zoekt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een asielzoeker…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een vluchteling
  • [Activiteit of handeling] dient in het buitenland een verzoek in om er te mogen blijven op grond van de status die een staat kan verlenen aan burgers met een vreemde nationaliteit, die levensbedreigende, vaak politieke omstandigheden in hun eigen land moeten ontvluchten

    Algemene voorbeelden


    In het overleg tussen de drie partijen over de contouren van het toekomstig veiligheids- en asielbeleid is afgesproken dat het asielbeid 'streng en rechtvaardig' zal zijn [...]. Specifieke voorstellen zijn volgens betrokkenen bij de onderhandelingen niet aan de orde geweest. Het weren van asielzoekers zonder identiteitspapieren en beperking van de mogelijkheden tot gezinshereniging kunnen de concrete gevolgen zijn, bleek na afloop.

    NRC,

    Je moet eerst een goede scheiding kunnen maken tussen economische migranten en asielzoekers. Dat is nu nog niet. Idealiter moet je dan asiel aanvragen aan de Europese buitengrenzen.

    ANP,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • erkende asielzoeker
    • minderjarige asielzoeker
    • uitgeprocedeerde asielzoeker
    • uitgezette asielzoeker

    'Nieuwkomers', zo heten nu buitenlanders die als erkend asielzoeker of wegens gezinshereniging in Nederland komen wonen.

    Meppeler Courant,

    Het kabinet en de Tweede Kamer willen harder optreden tegen de komst van alleenstaande minderjarige asielzoekers, de zogeheten ama's, naar Nederland.

    de Volkskrant,

    Voor de circa 3000 uitgeprocedeerde asielzoekers die onder het Stappenplan 1999 vallen en voor wie het zogeheten 'meewerkcriterium' geldt, wil Justitie de bewijstlast omkeren. Dit betekent dat het niet langer de verantwoordelijkheid van de Staat is om aan te tonen dat de uitgeprocedeerde asielzoeker kan terugkeren. De asielzoeker moet zelf maar aannemelijk maken dat hij niet terug kan.

    http://www.inburgernet.nl/docs/Terugkeer.pdf

    De verkleining van het aantal toegelaten asielzoekers in de prognose van het departement is het gevolg van een verscherpt beleid. Door het instellen van aanmeldcentra aan de grenzen en de controle door de marechaussee direct achter de grenzen met België en Duitsland verwacht Justitie minder asielaanvragen. Ook gaat het ministerie er van uit dat andere Europese landen de komende tijd eerder bereid zullen zijn om uitgezette asielzoekers terug te nemen.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • opvang van asielzoekers
    • toelating van asielzoekers
    • uitzetting van asielzoekers

    Daarnaast verwacht het kabinet enkele incidentele uitgaven, bijvoorbeeld aan opvang van asielzoekers.

    NRC,

    Het Ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor de toelating, opvang en uitzetting van asielzoekers.

    http://www.geocities.com/azckollum/default.htm

    met substantief ervoor


    • stroom asielzoekers

    De wetswijziging heeft tot doel de stroom asielzoekers in te dammen.

    NRC,

    Door de val van de muur en de oorlog in voormalig Joegoslavië is een stroom asielzoekers op gang gekomen waar de ondertekenaars van Schengen niet op berekend waren.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen